Stiri

Cauţi un loc de muncă în străinătate? Informează-te!

Cauţi un loc de muncă în străinătate? Informează-te!Câştigul unui salariu de câteva ori mai mare în străinătate, care ne este promis de anumite firme de recrutare ne poate face să fim foarte creduli şi să ignorăm anumite suspiciunii asupra job-ului dorit de noi.
Mai ales pe internet mişună anunţuri în care se recrutează muncitori pe foarte multe domenii de activitate plătite exagerat de bine şi cu foarte multe facilităţi oferite chiar de agenţia de recrutare.

Însă, dacă eşti în căutarea unui loc de muncă în străinătate nu ezita să te informezi despre ceea ce urmează să faci. Multe dintre ofertele pe care firmele de recrutare le publică sunt înşelăciuni prin care ei îşi asigură un venit de pe spatele posibililor muncitori. Având în vedere că majoritatea ţărilor europene au fost afectate de criză nu vă avântaţi să săriţi cu banul la agenţiile de recrutare pentru a vi se asigura un loc de muncă în străinătate care este foarte bine plătit!

Multe dintre firmele care publică anunţuri de angajare pe internet nu numai că nu sunt acreditate de ITM, dar nici nu figurează la registrele comerţului, de asemenea nu le poţi găsi sediul unde îşi desfăşoară activitatea, ci doar anumite date de contact precum un mail sau un număr de telefon. Dacă aţi dat de o astfel de firmă de recrutare deja vă puteţi gândi că este o înşelăciune.

Iată ce trebuie să faceţi pentru a vă asigura că nu sunteţi înşelat:

1. Există anumite agenţii de recrutare care percep suprataxa apelurilor către ei prin care îşi asigură o sumă de bani doar ţinându-vă la telefon. O firmă serioasă nu ar percepe asemenea taxe de la candidat ci de la angajator.

2. Plata pentru plasarea contractului înainte de plecarea către locul de muncă este de asemenea un indiciu că puteţi fii înşelat. Există multe cazuri în care aşa-zisele firme de recrutare au dispărut pur şi simplu după ce le-aţi plătit banii.

3. Nu plecaţi la muncă fără să înţelegeţi tot ceea ce scrie în contractul de angajare! Cereţi ca actul să fie redactat într-o limbă pe care o cunoaşteţi (chiar legea 156/2000 care reglementeaza agentiile de recrutare si plasare a fortei de munca din Romania, cere ca toate contractele de munca sa fie traduse si in limba romana)şi puneţi întrebări despre lucrurile pe care nu le-aţi înţeles sau care par a fii dubioase. Dacă nu vi se răspunde, sau se evită răspunsul este posibil să fiţi înşelat. De asemenea contractul trebuie să aibă detalii privind cazarea, programul de muncă, salariul primit iar dacă este cazul şi despre masă şi transport. Asiguraţi-vă că ştiţi despre ce salariu este menţionat (Brut sau net).

4. Contractul de muncă prevede obligaţiile pe care angajatorul le are către muncitor şi invers. Trebuie să conţină şi modalitatea de plată a orelor suplimentare muncite (dacă este cazul).

5. Căutaţi dacă există persoane care au fost „ţepuite” de către acea firmă. Cu o simplă căutare pe internet „numele firme – ţeapă” puteţi vedea dacă există articole în care acea firmă este implicată şi este acuzată de către alte persoane pentru înşelăciune sau alte nedreptăţi.

locuri-de-munca

Dacă aţi fost înşelat de către o astfel de firmă de rectrutare trebuie să vă adresaţi Inspecţiei Muncii.
Inspecţia Muncii poate interveni doar în cazul în care nu au fost respectate obligaţiile din contractul de muncă.

Vă puteţi adresa şi poliţiei în cazul de înşelăciune, dacă aţi plătit pentru a vi se asigura un contract de muncă şi nu l-ati m-ai primit.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top