Ieri, 28 August, la Iași, a fost înregistrată oficial de către Administrația Națională de Meteorologie cea mai ridicată temperatură maximă din ultimii 11 ani.
Valoarea de 39,0C este departe de maximul absolut din 2012 (41.5C), ce reprezintă o valoare excepțională pentru Iași. Până în anul 2000 valoarea de 39,0C ar fi reprezentat pentru Iași maximul absolut de temperatură. De altfel, în anul 2000 s-a înregistrat o maximă similară ce a reprezentat recordul de temperatură maximă pentru Iași până în 2007 când acesta a fost corectat la 40.1C, pentru ca și acest record să fie doborât în 2012. Mai mult, la Iași s-a înregistrat cea mai mare valoare de temperatură din România, valori foarte apropiate înregistrându-se în cea mai mare parte a Câmpiei Moldovei și Podișul Central Moldovenesc.
Așadar, o distribuție atipică a temperaturii, cu valori un pic mai moderate termic în sudul Moldovei, situație ce este explicată din dinamica regională a valului de căldură, determinat de o dorsală de aer cald cu axul său îndreptat dinspre Alpii Dinarici spre Câmpia Panonică și de acolo extinsă peste nordul României. De aici și valorile foarte mari de temperatură înregistrată în punctul nostru de monitorizare a valorilor minime de temperatură, de la Lucina din nordul Carpaților, acolo unde atât ieri cât și azi s-au înregistrat 29.7C, ceea ce pentru 1200 m altitudine este chiar mai impresionant decât cele aproape 40C de la Iași. Această extindere a dorsalei de aer cald și altitudinea mică la care se găsește orașul Iași au condus la înregistrarea valorii maxime în acest punct.
Nu am putut rata momentul și am monitorizat în mișcare intervalul orar specific înregistrării temperaturii maxime. Astfel, la 1.5m deasupra asfaltului temperatura a ajuns la 40.8C în zona industrială și a depășit 40.2C pe bulevardul Tudor Vladimirescu dar și în capătul vestic al bulevardului Păcurari, zone extrem de calde din Iași ce ar merita o atenție specială de amenajare urbanistică destinată atenuării valorilor de tempearută maximă pe timpul verii. La extrema cealaltă, evident, zonele efectiv împădurite, cum ar fi pădurea Ciric sau zona înaltă a bulevardului Copou unde temperaturile nu au trecut de 36C. Diferențe mai grăitoare decât orice comentariu suplimentar. De menționat că chiar și la nivelul de 2 m la una dintre stațiile noastre meteorologice din zona Universității Politehnice temperatura maximă a fost de 40C.
Valoarea maximă de temperatură nu a dus la un disconfort vizibil mai mare decât cel de ieri, iar asta pentru că umiditatea relativă de azi a fost mult mai redusă decât cea de ieri, cu cca. 10%. De fapt, tocmai reducerea umidității relative a permis creșterea temperaturii în mod susținut. (Conf. dr. Lucian Sfîcă; https://www.geo.uaic.ro/uclar/).
Sursa: Facebook Meteo.Moldova
