Din dorința de a scăpa de agitația cotidiană, mulți români au decis să migreze spre zonele rurale din apropierea orașelor și să-și construiască o casă, care să le ofere ceea ce lipsește unei aglomerări urbane: liniște, o grădină personală, spațiu deschis și sentimentul reîntoarcerii la origini.
Mai mare sau mai mic, terenul din jurul casei poate fi destul de ușor transformat într-un spațiu pentru momentele de relaxare și un loc de petrecere a timpului liber cu familia și prietenii. În rândurile care urmează îți propunem câteva idei de amenajare a grădinii în stil rustic, inspirate din viața simplă a satului românesc.
Folosește pentru garduri lemnul sau piatra
Gardurile nu reprezintă doar limitele fizice ale grădinii sau ale diferitelor zone pe care le conține, ci dau personalitate și atmosferă acestui spațiu natural.
Lemnul adaugă o notă caldă și naturală grădinii, integrându-se perfect în peisajul natural. Gardurile din sipca lemn pot fi prelucrate astfel încât să sugereze vechimea sau pot fi finisate într-un stil mai modern, păstrând, totuși, esența rustică prin textură și culoare.
Piatra este un alt material potrivit pentru gardurile în stil rustic. Gardul din piatră emană o soliditate și stabilitate care se potrivește perfect cu atmosfera robustă și autentică a unei grădini de țară. Îl poți construi în diverse moduri: fie ca împrejmuire solidă, fie ca element decorativ, încorporat într-un gard de lemn sau chiar ca bază pentru un gard viu.
Proiectează alei din materiale naturale
Într-o grădină înconjurată de un gard lemn, aleile din materiale naturale sunt alegerea perfectă pentru a păstra armonia și echilibrul întregului peisaj. Sortimentele de rocă, precum pietrișul, pietrele de râu sau plăcile de ardezie, adaugă o notă autentică. Poți încerca chiar o combinație de lespezi de piatră, cărămidă veche și piatră de râu, mai ales dacă intenționezi să adaugi spațiului grădinii mobilier din lemn.
Un alt aspect de luat în considerare în alegerea aleilor este forma și traseul lor prin grădină. Cele sinuoase încurajează explorarea frumuseților grădinii, pe când cele drepte și regulate oferă un aspect mai formal și mai ordonat.
Îmbogățește spațiul grădinii cu mobilier adecvat
Băncile, scaunele și mesele din lemn adaugă o tușă caldă grădinii, integrându-se perfect în peisaj. Piesele pot fi lăsate în stare naturală sau pot fi tratate pentru a rezista mai bine la intemperii, păstrându-și, totodată, aspectul rustic. O altă opțiune populară pentru mobilierul de grădină este fierul forjat. El adaugă un aer elegant și nostalgic, aducându-ne aminte de vremurile trecute și de meșteșugurile tradiționale.
Mobilierul din răchită sau bambus poate fi o altă alegere fericită pentru o grădină în stil rustic. Aceste materiale naturale se îmbină perfect cu atmosfera relaxantă și prietenoasă. În plus, scaunele și băncile din răchită sau bambus sunt ușoare și simplu de mutat; te vei putea bucura astfel de fiecare colț al acestui spațiu, în funcție de vreme.
Sădește plante tradiționale
Într-o grădină în stil rustic, alegerea plantelor tradiționale, a copacilor și arbuștilor este crucială pentru a crea o atmosferă autentică și încântătoare, care să reflecte farmecul simplu al naturii. Poți sădi dalii, crizanteme, bujori, brumărele, mușcate, cârciumărese, panseluțe, ochiul-boului, nalbă, degețel, garofițe sau nemțișori. Nu uita nici de arbuștii cu frunziș des și flori decorative: glicină, caprifoi, liliac, iasomie sau iederă.
Un mic spațiu îl poți dedica plantelor aromatice: cimbru, mărar, pătrunjel, mentă, salvie sau busuioc. Dacă ai suficient loc, poți sădi și câțiva arbori – nuci, aluni, castani, vișini, gutui sau meri – nu doar pentru umbră, ci și ca o completare fericită a peisajului grădinii.
O grădină în stil rustic este un loc în care ne putem reconecta cu rădăcinile noastre și putem regăsi bucuria simplă a vieții, în afara lumii agitate care începe dincolo de poartă. Prin amenajarea ei, creăm un spațiu minunat, de poveste și o oază de pace, frumusețe și liniște.
Sursa foto: Shutterstock