Diverse

5 recomandări pentru a preveni toxiinfecția alimentară

Nimeni nu se așază la masă gândindu-se că va face toxiinfecție alimentară, dar milioane de oameni se confruntă anual cu această problemă de sănătate. Simptomele pot fi foarte neplăcute și te pot obliga să încetezi activitățile obișnuite timp de câteva zile. Starea de rău, vărsăturile și diareea sunt comune. În cazuri rare, toxiinfecția alimentară poate fi fatală. Condițiile improprii de păstrare și gătire a hranei, căldura și igiena necorespunzătoare a persoanelor care intră în contact cu ea favorizează dezvoltarea de germeni patogeni. Din fericire, poți limita riscul de a consuma hrană contaminată. Cele 5 recomandări pe care ți le prezentăm în continuare te ajută să previi toxiinfecția alimentară.

1. Verifică data de expirare a alimentelor

Deși unele alimente pot rămâne în stare bună și după data de expirare, în general este bine să eviți consumarea oricărui aliment expirat. Riscul de toxiinfecție alimentară crește în special în cazul produselor care conțin ouă, lapte și carne. Evită și produsele cu ambalaj deteriorat, chiar dacă sunt în termen. Odată ce aerul pătrunde în interior, se formează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Aceeași recomandare este valabilă și pentru alimentele cu ambalaj umflat, care indică apariția unei culturi bacteriene.

2. Spală produsele proaspete, dar nu ouăle și carnea

Fructele și legumele pot fi o sursă de bacterii periculoase. Condițiile de creștere, animalele sau oamenii care le culeg și transportă le pot contamina. Spălarea lor sub jet de apă, timp de câteva minute, poate îndepărta bacterii periculoase, ca E.Coli [1]. Chiar dacă nu consumi coaja, este bine să speli fructele și legumele, pentru că poți contamina miezul prin cuțitul pentru decojit. Nu folosi produse chimice, doar apă curată!

În cazul fructelor și legumelor cu coaja groasă, ca pepenii sau dovlecii, poți folosi o periuță pentru a îndepărta murdăria persistentă. Când cureți lăptuci sau spanac, desprinde fiecare frunză și spal-o separat, pentru că la baza ei se adună deseori murdărie. Nu uita să speli și cartofii înainte de gătire. Mulți oameni îi decojesc direct, dar riscul de contaminare și, implicit, de toxiinfecție, crește astfel. Carnea și ouăle nu se spală înainte de folosire, pentru că bacteriile se pot răspândi mai ușor pe mâini și ustensile [1].

3. Păstrează o igienă strictă

Spălarea mâinilor înainte și în timpul preparării hranei este esențială pentru prevenirea toxiinfecțiilor. Spală-le cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde, acordând atenție inclusiv zonelor dintre degete și încheieturilor [2]. Șterge-te cu prosoape de bucătărie de unică folosință, pentru că un șervet folosit de mai multe ori poate deveni o colonie de bacterii. Ține animalele de companie afară din bucătărie, pentru că ele pot fi gazde ale unor bacterii inofensive pentru ele, dar periculoase pentru om.

 

Spală-te pe mâini dacă ai atins animale, ai schimbat scutece și dacă ai pus mâna pe obiecte pe care le folosești și în afara bucătăriei, ca telefonul. Când gătești, igiena trebuie să fie o preocupare permanentă. Bineînțeles, spălarea mâinilor este esențială și când servești masa.

4. Gătește bine alimentele

Căldura mare omoară germenii. Însă aceasta trebuie să ajungă până în interiorul preparatelor pentru a-și face efectul. Chiar dacă îți place friptura în sânge, riscul de toxiinfecție crește dacă nu gătești bine carnea. Las-o bine să se pătrundă, indiferent dacă este de porc, vită sau pasăre. Același lucru este valabil și pentru fructele de mare și pește, care sunt foarte perisabile și pot provoca toxiinfecții grave.

5. Scade riscul de toxiinfecție la restaurant

Când mănânci la restaurant, poți reduce riscul de toxiinfecție verificând recenziile altor clienți și urmărind modul în care personalul se comportă. Curățenia din restaurant poate fi un alt indicator al respectului față de client. Evită preparatele cu maioneză, carne preparată termic parțial sau cu alimente decongelate, ca fructele de mare, de exemplu. La restaurant nu ai însă niciodată control total, pentru că nu știi exact ce se întâmplă în bucătărie.

Toxiinfecția alimentară este o problemă de sănătate serioasă. Din fericire, dacă ții cont de recomandările noastre, o poți preveni.

Surse:

  1. https://www.cdc.gov/foodsafety/food-poisoning.html;
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2804545/.
Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top