Dacă locuiești la casă și ai o grădină cât de mică, poți cultiva fire de roșii pentru consumul propriu. În rândurile imediat următoare, îți prezentăm principalele sfaturi și idei de care să ții cont pentru a obține o cultură de roșii gustoase.
Răsadurile de roșii nu se supraaglomerează
Roșiile sunt plante care se ramifică. Prin urmare, nu pune multe semințe în recipientul folosit pentru însămânțare, respectiv pune câte un răsad în fiecare ghiveci pentru ca tulpina să crească ferm și să susțină viitoarele legume.
Supraaglomerarea va face ca tulpina să nu se mai dezvolte corespunzător și să nu mai ajungă la lumina soarelui. Mai mult, supraaglomerarea favorizează și apariția de boli rosii. Cu siguranță nu vrei asta, așadar, ține cont de acest prim aspect important în cultivarea roșiilor în grădina casei.
Oferă-le acces la lumina naturală a soarelui
Tomatele au nevoie de lumina naturală a soarelui, fiind un factor esențial pentru a avea o cultură bună.
Pentru început, răsadurile de roșii se poziționează într-un loc cu cât mai multă lumină naturală. Poate fi la geamul unei încăperi sau direct în solar. Evită lumina artificială fluorescentă, deoarece va grăbi procesul natural de creștere al tomatelor.
Totodată, atunci când le plantezi în solul din grădină, caută întotdeauna spațiile care sunt expuse cel mai mult la lumina naturală a soarelui pe timpul unei zile.
Asigură-te că au suficient aer
Un alt sfat important pe care să-l urmezi este să te asiguri de faptul că tulpinele de roșii se pot mișca sau legăna ușor. Altfel spus, caută ca ele să aibă un flux de aer constant. Acesta favorizează dezvoltarea unor tulpini puternice și rezistente la condițiile meteo. Este un aspect foarte important, mai ales dacă urmărești să le plantezi în exterior, în aer liber.
Dacă plantezi roșiile într-un solar, ai două soluții la îndemână pentru a asigura ventilația. Fie montezi un solar care să-ți permită rularea facilă și ușoară a foliei din părțile laterale, fie apelezi la folosirea unui ventilator.
Încălzește solul din grădină
Solul joacă un rol esențial în plantarea rosiilor. Ele nu vor crește decât într-un sol favorabil, cu o temperatură mai ridicată. Prin urmare, încălzește solul pentru a obține temperaturi optime de creștere a roșiilor.
În acest context, achiziționează o folie agrotextilă ce va menține o temperatură ridicată și constantă a solului în care urmează să plantezi roșiile. Ocupă-te de această activitate cu cel puțin 7 zile înainte de plantarea lor.
Fixarea foliei se poate face simplu, cu umplutură de pământ, sau prin intermediul unor dispozitive speciale de fixat.
Folosește mulci și îngrășământ
Mulcirea este o practică agricolă recomandată și în plantarea roșiilor în grădina casei. Prin urmare, la începutul primăverii, înainte de plantare, un amestec de frunze și resturi vegetale va crea un mediu prielnic în sol. Este important ca mulcirea să se realizeze pe un sol deja încălzit.
De asemenea, ai în vedere ca solul să fie suficient de fertil. Rezolvă deficiențele prin folosirea nutrienților și fertilizatorilor pentru roșii, care să aibă o compoziție optimă de azot, potasiu, calciu etc.
Alte sfaturi de plantare și îngrijire a roșiilor
În completarea informațiile regăsite mai sus, mai ține cont și de următoarele aspecte:
- Plantează roșiile cât mai bine în pământ, având în vedere și înălțimea răsadului. Tulpina de roșii va dezvolta rădăcini ce se vor fixa în sol. O groapă potrivită pentru plantarea tulpinei o să asigure o mai bună stabilitate a plantei, atât la vânt, cât și la susținerea legumelor.
- Odată plantate în sol, răsadurile vor continua să crească. Îndepărtează frunzele crescute în partea inferioară a tulpinei, acestea fiind predispuse la agenți patogeni care cauzează boli. De asemenea, tunde plantele de roșii prin îndepărtarea părților inutile, care nu ajută în procesul de rodire.
- Nu în ultimul rând, udă constant roșiile plantate, altfel vor fi predispuse să se ofilească prematur.
Cultivarea roșiilor în grădina casei tale este o activitate provocatoare, însă, cu atenție la detalii și îngrijire constantă, vei culege roșii aromate și gustoase!
Sursa foto: Shutterstock

