Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că s-a atins deja parametrul privind 50%din paturile de la terapie intensivă libere, astfel că Ministerul a propus Guvernului României o serie de măsuri de relaxare în perioada imediat următoare. Printre măsuri se află eliminarea certificatului verde la intrarea în marile magazine, creşterea limitei, de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine, evenimente private cu maximum 200 de persoane iar masca nu mai e obligatorie în aer liber.
Alexandru Rafila a prezentat şi măsurile de relaxare propuse a intra în vigoare:
1. Accesul fără certificat electronic COVID în centrele comerciale, în instituţiile publice, pensiuni şi restaurante
2. Creşterea limitei, de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine
3. Se permite organizarea evenimentelor private, cu participarea a maximum 200 de persoane.
4. Masca nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măştii rămâne obligatorie în spaţiile publice închise şi este recomandată în spaţiile deschise aglomerate.
Ce măsuri au fost păstrate:
1. Posibilitatea izolării şi carantinării persoanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat;
2. Menţinerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi de asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice;
3. Menţinerea măsurilor de dezinfecţie şi igienă în mijloacele de transport public;
”Noi ne menţinem poziţia, că ar trebui, cel puţin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă (..) activităţile să rămână închise în baruri, cluburi şi discoteci, unde în mod evident interacţiunile sunt mult mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament”, a mai spus Rafila.
Ministrul Sănătăţii a mai arătat că se păstrează şi recomandarea de telemuncă şi utilizarea programului de muncă decalat în instituţiile publice centrale şi locale.
