Vineri, 3 noiembrie, începând cu ora 19:00, Borderline Art Space găzduiește expoziția de artă video „Anima Overdriiiiive” a artiștilor germani Stefan Panhans și Andrea Winkler. Curatoriată de Cristian Nae, expoziția poate fi vizitată până în data de 26 noiembrie 2023.
Argument curatorial:
Potrivit filosofului german Byung Chul-Han, „societatea secolului 21 nu mai este o societate disciplinară, ci o societate a realizării și meritocrației [Leistungsgesellschaft]”. De asemenea, locuitorii săi nu mai sunt „subiecți disciplinați”, ci „subiecți împliniți”. Semnalând trecerea de la subiectivizarea prin internalizarea rigorilor sociale și a interdicțiilor, identificată de Michel Foucault în modernitatea industrială, la productivitatea cognitiv-somatic-afectivă specifică organizării sociale post-industriale, în care „impulsul dea maximiza producția populează inconștientul social”, Byung Chul-Han identifică sindromul de burnout drept principalul efect al pishopoliticii capitaliste. Expoziția Anima Overdriiiiive, concepută de artiștii germani Stefan Panhans și Andrea Winkler, explorează intersecția dintre imperativul auto-realizării și eficacității productive specific unei societăți a epuizării emoționale, cognitive și fizice, pe de o parte, și tacticile micro-politice prin intermediul cărora arta poate genera contra-discursuri, pe de altă parte.
În lucrările video produse de Stefan Panhans și Andrea Winkler, ce urmăresc subvertirea formelor muzicale mainstream și a codurilor de vizualizare specifice formelor predominante de entertainment, anxietatea, gesturile compulsive, disonanțele cognitive precum și sindromul de burnout generate de acceleraționismul integrat modului de viață capitalist sunt înțelese nu doar ca simptome specifice subiectivității contemporane post-industriale, ci și ca modalități de cunoaștere experiențială, capabile să genereze prin deturnare, imitație critică și scurt-circuitare micro-procese de rezistență anarhică. Caracterizate de repetiția unor procese de subiectivizare automatizate și artificiale, personajele construite de cei doi artiști refuză să fie determinate doar de imperativul eficientizării activităților pe care trebuie să le îndeplinească. Deseori, acestea sunt descompuse în acțiuni inutile, care bulversează expectanțele de raționalitate a interacțiunilor sociale puse în scenă, asemenea unor NPC-uri din universul jocurilor video aflate în așteptarea unor task-uri pe care le performează fără a le înțelege și fără a se atașa afectiv de acestea.
Lucrarea video Defender, caracterizată de artiști drept un „anti-muzical post-industrial”, construiește o narațiune care acumulează stereotipuri comportamentale și fragmente discursive incomplet internalizate extrase din retorica motivațională și de auto-dezvoltare a culturii corporatiste, advertising-ului și al retoricii mesianice specifice pseudo-religiozității. Situată într-o parcare subterană, trialogul inițiat între personajele feminine care sunt implicate într-o situație pe care nu o înțeleg însoțește o coregrafie în care excesul de energie consumată inutil prin intermediul unor exerciții aerobice expune anxietatea (post)pandemică, tradusă prin hiper-individualism, imperativul auto-realizării și (auto)consum excesiv. Consecința ultimă a acestor tehnologii somatice și afective de subiectivizare o constituie epuizarea resurselor la nivel planetar, simbolizată de prezența impozantă a SUV-ului ca element scenografic principal.
Cealaltă lucrare video, intitulată sugestiv Anima Overdrive, evocă imaginarul underground al rap-ului ca gen muzical non-mainstream comercial asociat grupurilor sociale minoritare, incluzând în sens extins estetica queer și feministă. De această dată, discursul sacadat și revoltat al personajului feminin, îmbrăcată într-un echipament sportiv de fotbal american ce exemplifică imaginarul eroismului masculin, expune „sunetul epuizării rebele într-o lume tot mai dominată de algoritmi AI aflați în serviciul unui turbo-capitalism accelerat de tip platformă, unde totul, fără excepție, amenință să devină o marfă, iar noi toți furnizori fără încetare”.
Stefan Panhans (DE) și Andrea Winkler (DE) realizează, explorând fenomenele cotidiene, un fel de arheologie mentală a mediilor și habitatelor contemporane și a efectelor acestora asupra minții și corpului nostru, a relațiilor noastre sociale și a relației noastre cu natura și mediul înconjurător. Accentul este pus pe fenomenele muncii imateriale post-industriale, pe efectele și buclele de feedback pe le produc hipermediatizarea și digitalizarea tot mai accentuată a modului nostru de viață și cerințele tot mai presante de auto-optimizare asupra asupra identităților noastre fragile, a comportamentului nostru social și a sensibilității noastre corporale.
Printre expozițiile solo recente se numără o amplă restrospectivă, “The Pow(d)er of I Am, Klick Klick Klick and a very very bad bad musical! “, la HMKV-Hartware MedienKunstVerein din Dortmund (2021), precum și expozițiile personale “Anima Overdrive” la Kunstverein am Rosa-Luxemburg-Platz, Berlin (2022), și “HIIIIIIIIIT” la Kunstraum Niederösterreich din Viena (2022). În 2019, au primit Premiul Innogy VISIT Award, Essen, și o mențiune onorabilă pentru miniseria “HOSTEL” din partea Premiului Videonale.17 al Colecției Fluentum. În 2020, au avut o rezidență de cercetător la Academia pentru Teatru și Digitalitate din Dortmund. Au fost nominalizați pentru premiul Paula Modersohn-Becker-Prize 2022, precum și pe lista scurtă pentru Premiul MuVi al celui de-al 69-lea Festival Internațional de Scurtmetraj Oberhausen 2023.expo
Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași și face parte din proiectul „Evadări post-umane”, co-finanțat de AFCN, Primăria Municipiului Iași și Centrul Cultural German Iași prin intermediul Institutului Goethe. Sponsor: Gramma. Parteneri media: TVR Iași, Radio România Cultural, Ziarul de Iași, Modernism.ro.
Disclaimer: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.