Stiri

Care sunt principalele modalități de economisire folosite de români în 2022

Creșterea prețurilor bunurilor de consum și a combustibilului determină tot mai mulți români să caute surse secundare de venit, care să le asigure bani în plus pe lângă salariu. Descoperă în acest articol care sunt cele mai întâlnite metode de economisire în rândul românilor.

  1. Investițiile la bursă

Odată cu creșterea inflației, românii care au câteva economii puse deoparte au început să investească la bursă pentru a evita devalorizarea banilor. În această perioadă creșterea de prețuri poate fi văzută ca o oportunitate pentru investitori, deoarece companiile care au flexibilitatea de a crește prețurile produselor și a serviciilor pe care le oferă beneficiază de o creștere a marjei de profit. Din acest motiv, prețul acțiunilor acestor companii crește, aducând în același timp un profit considerabil investitorilor care tranzacționează acțiuni.

Ca să investești la bursă ai nevoie de un cont creat pe o platformă de tranzacționare, iar dacă ești de părere că nu ai cunoștințele necesare pentru a face profit, poți să apelezi la consultanți specializați care oferă servicii de tranzactionare pe bursa. Astfel, beneficiezi de asistență personalizată, acces rapid la surse informaționale și control asupra banilor investiți.

  1. Depozitele bancare

Depozitele bancare sunt metode sigure de economisire, care îți aduc un profit fără prea mult efort. Ca și în cazul investițiilor la bursă, ca un depozit bancar să îți aducă profit, trebuie să ai pentru început o sumă de bani economisită de care să te folosești.

Ca să economisești prin intermediul depozitului bancar, tot ceea ce trebuie să faci este să îți depui economiile într-un depozit, pe o anumită perioadă de timp convenabilă pentru tine. În funcție de suma de bani depusă și de perioada de timp pe care o alegi pentru constituirea depozitului, banca îți plătește o dobândă pe care o poți încasa la data scadentă.

Este foarte important în cazul unui depozit bancar să alegi atent perioada pe care alegi să îl constitui, deoarece dacă retragi banii înainte de data scadentă poți să pierzi dobânda sau să beneficiezi de o dobândă mai mică decât cea stabilită la data semnării contractului.

Ca și în cazul investițiilor la bursă unde poți să apelezi la un broker de bursa care să îți ofere toate informațiile utile de care ai nevoie, și în cazul depozitelor bancare poți să apelezi la un consultant bancar care poate să te ajute să te decizi în privința tipului de depozit pe care îl deschizi și perioada de constituire.

  1. Investițiile în criptomonede

Deși considerate cele mai riscante investiții, criptomonedele sunt în mare vogă printre investitori. Acestea sunt monede virtuale construite folosind tehnologia blockchain, iar cele mai comune sunt: bitcoin, ethereum și litecoin.

Pentru a investi în astfel de monede există diverse platforme de tranzacționare unde este nevoie să îți faci cont. Iată câteva sfaturi de luat în considerare înainte să investești în criptomonede:

  • Nu investi mai mult decât ești dispus să pierzi. Piața cripto este una extrem de volatilă, astfel că investițiile prezintă un grad mare de nesiguranță pentru investitori.
  • Studiază atent monedele în care investești. 
  • Fii atent la securitatea contului și a wallet-ului.
  • Fii la curent cu știrile din acest sector. Fie că te documentezi de pe internet, fie că alegi să îți preiei informațiile de la televizor, este important să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în piața cripto pentru a-ți putea planifica următoarea mișcare. 

Există numeroase metode de a economisi bani și de a evita devalorizarea acestora odată cu creșterea inflației, însă înainte de a opta pentru oricare dintre ele este bine să te documentezi suficient, pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere. Este important să ai grijă de economiile tale și să alegi metodele de economisire care ți se par cele mai sigure și mai profitabile.

Sursă foto: freepik.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top