Daca stomatologul tau ti-a spus ca ai avea nevoie de un implant dentar sau te-ai gandit chiar tu la aceasta solutie pentru a compensa lipsa unui dinte, pentru a crea o punte sau pentru a te putea bucura de o proteza fixa, probabil vrei sa afli mai multe despre aceasta tehnica stomatologica. In primul rand trebuie sa stii ca implantologia este o ramura a medicinii dentare care, prin intermediul unor interventii chirurgicale minore, reface dantura prin montarea de dinti falsi care arata ca si cum ar fi naturali.
Ce sunt implanturile dentare?
Implanturile sunt alcatuite din trei parti: corpul implantului, care intra in os, un alt element numit “bont” si coroana dentara care se aseaza peste bont. Corpul implantului si bontul sunt fabricate in general din titan de uz chirurgical sau zirconiu. Acestea sunt piese relativ mici si se pot implanta cu usurinta in os, sub gingie. Ele inlocuiesc cu succes radacinile naturale ale dintilor, oferindu-le aceeasi stabilitate pe care o ofera radacinile naturale ale dintelui.
Indiferent care a fost motivul pentru care nu mai ai dintii naturali, poti contacta oricand un cabinet de stomatologie si un medic cu competentie in implantologie iti va putea spune, in urma consultului, daca esti un bun candidat pentru un implant dentar fast&fixed care ti-ar rezolva problema stomatologica.
Indiferent care ar fi situatia ta, poti sa ai convingerea ca toate neajunsurile pe care le-ai putea avea din cauza pierderii dintilor pot fi eliminate. Stomatologia ofera astazi solutii personalizate, care se potrivesc cerintelor specifice ale fiecarui pacient.
Tipuri de implanturi dentare
Alte lucruri pe care trebuie sa le cunoasti despre implanturile dentare este de cate tipuri sunt acestea. In mod curent, implanturile dentare sunt de trei feluri.
- Implant dentar endostal
Implantul dentar endostal este cea mai des intalnita varianta a implanturilor dentare, pentru ca ea se potriveste pentru majoritatea pacientilor. Impanturile dentare endostale se monteaza atunci cand osul este sanatos si exista premise excelente ca acestea sa fie acceptate de catre organism.
Practic, un implant endostale arata ca un stalp care inlocuieste radacina si are forma unui surub. Acest surub este plasat in maxilar si pe el se monteaza dintele fals.
Dupa ce operatia este incheiata, va trebui sa treaca o perioada de timp pentru vindecarea inciziei, de obicei 2-3 luni. O data ce vindecarea este completa, coroana definitiva poate fi fixata pe acest “stalp” si noul dinte se va potrivi perfect cu dintii din jur.
2. Implantul dentar subperiostal
Implantul dentar subperiostal este o alternativa comuna la implanturile dentare endostale. Diferenta este ca in loc sa fie fixate pe osul maxilarului, aceste implanturi dentare tind sa se sprijine cu usurinta pe partea superioara a osului. Dar si ele sunt pozitionate sub gingie.
In timpul procesului de implantare, un cadru metalic este plasat sub zona gingiei, tot cu ajutorul unui surub. In timp, gingia se va vindeca in jurul cadrului metalic si va mentine surubul intr-o pozitie fixa. Dintii falsi sunt apoi fixati de implantul respectiv.
La aceasta procedura se apeleaza atunci cand pacientul nu are suficient os pentru plasarea implantului dentar endostal. La implantul dentar subperiostal se recurge si in cazul in care pacientul nu doreste sa faca o grefa osoasa pentru adaugarea de os in zona respectiva care sa sustina implantul.
Implantul dentar zigomatic
Implantul dentar zigomatic este un tip de implant care este mai putin intalnit pentru ca este o procedura chirugicala putin mai complicata decat precedentele. La implantul dentar zigomatic se recurge atunci cand pacientul nu are suficient os pentru plasarea implanturilor dentare endostale. Implanturile zigomatice se prefera plasarea in osul pometilor pacientilor.
Concluzie
Recastigarea danturii pierdute prin folosirea de implanturi dentare se face astazi foarte usor. Iar acest lucru este posibil si datorita conexiunii functionale si structurale care apare natural intre osul viu si implantul dentar. In plus, utilizarea tehnologiilor moderne, de ultima generatie, face ca procesul de potrivire a noilor dinti cu restul dintilor naturali sa fie fara cusur.
Mai mult, atunci cand sunt ingrijite corespunzator, toate variantele de implanturi dentare pot ramane in pozitie toata viata.
Intra pe https://dentalprivilege.ro/de-ce-implant-dentar/ si afla mai multe detalii.