Sistemul economic actual este unul caracterizat de limitarea din ce în ce mai accentuată a accesului la diverse resurse naturale. Mai mult de atât, mediul de afaceri a devenit conștient de urmările negative asupra sistemelor economice, existând astfel o obligativitate morală, dar și legală de adoptare a unor strategii de afaceri bazate pe elemente de sustenabilitate. Prin folosirea practicilor sustenabile se contribuie la protejarea mediului înconjurător, însă pot exista și avantaje economice majore, care să contribuie la creșterea profitabilității pe termen lung.
Practicile sustenabile sunt încă puțin cunoscute și folosite în mediul de afaceri din România, ceea ce oferă posibilitatea adoptării acestora pe scară cât mai largă pentru obținerea de beneficii reale. Întreprinzătorii interesați de această direcție pot apela la firme de consultanță în afaceri pentru a implementa soluții inovatoare și personalizate. Aceștia pot observa exemple de sustenabilitate pe Stratos.ro, având la dispoziție o sursă de informații extrem de valoroasă, de unde pot alege elementele care să contribuie la creșterea profitului propriilor companii.
Iată ce beneficii poate aduce sustenabilitatea în vederea creșterii profitabilității unei firme!
- Adoptarea și implementarea diverselor practici sustenabile au un rol semnificativ în reducerea diverselor costuri operaționale. În această direcție pot fi amintite trei elemente deosebit de importante, și anume reducerea consumului de energie prin folosirea unor echipamente eficiente și prin introducerea sistemelor alternative de generare, reciclarea și refolosirea unor resurse valoroase și utilizarea cât mai eficientă a resurselor pentru minimizarea pierderilor. Cu ajutorul acestor trei direcții se poate obține o scădere semnificativă a valorilor facturilor la utilități și o micșorare a cheltuielilor pentru materia primă.
- Companiile care adoptă practici sustenabile își îmbunătățesc imaginea de brand datorită atitudinii protective față de mediul înconjurător. Acest element este avantajos economic, deoarece un număr tot mai mare de clienți este atras de colaborarea cu firmele ce manifestă astfel de interes. În acest mod are loc o creștere a vânzărilor, dar și o fidelizare a clienților care vor alege întotdeauna o firmă ce acționează pe baze sustenabile în defavoarea competiției care acționează după vechile principii ale consumerismului.
- Companiile care adoptă practici de sustenabilitate au posibilitatea de a obține mai ușor investiții atât din partea băncilor, cât și din partea instituțiilor guvernamentale și europene ce au fonduri speciale destinate proiectelor verzi. Cu ajutorul acestor fonduri pot fi deschise noi oportunități de afaceri, banii fiind utili în dezvoltarea unor afaceri profitabile.
- Implementarea practicilor de muncă sustenabile contribuie la moralul echipei de angajați și la creșterea productivității. Studiile au arătat legătura directă între existența unui personal motivat și succesul general al unei companii, în această direcție fiind utile crearea unui mediu de lucru sănătos și realizarea unui echilibru între profesie și viața de familie.
- Firmele care folosesc elemente sustenabile în strategia de afaceri au capabilitatea de a rezista mai bine în fața unor riscuri majore, cum ar fi fluctuațiile pieței, introducerea unor reglementări din ce în ce mai stricte și chiar schimbările climatice. Reziliența de acest fel contribuie la continuitatea afacerilor și la atingerea profitabilității pe termen lung.
În concluzie, adoptarea soluțiilor sustenabile reprezintă o modalitate ideală de obținere a unui profit durabil și stabil concomitent cu protejarea mediului înconjurător și cu contribuția la viitorul planetei.