Stiri

Costumul popular moldovenesc – varietate de stiluri, încântare a simțurilor și folclor nemuritor

Costumul popular moldovenesc caracterizează frumusețea unei națiuni și amintește de întreg spațiul natural, munți, flori, păduri, prin croiurile sale. Din dragostea pentru țară și pentru mediul înconjurător, alege să porți croiul tradițional ori de câte ori ai ocazia. Acesta îți va permite să nu îți uiți rădăcinile și să păstrezi încă viu, trecutul îndelungat al acestor piese de artă străvechi.

Care este specificul unui costum popular autentic moldovenesc?

Unicitatea costumului popular moldovenesc este oferită de păstrarea elementelor străvechi în croiul acestora. Spre deosebire de celelalte zone ale țării, în Moldova elementele de decor străvechi, s-au conservat într-o măsură mai mare.

În ceea ce privește costumul popular moldovenesc femeiesc, acesta urmărește o structură unitară. Este format din tradiționala ie, poale, catrință, brâu, pieptar. Ținuta nu poate fi completă fără clasicele opinci, traistă și baticul cu elemente florale.

Ia populară sau cămaşa, este ușor încreţită, cu mâneci croite din gât. Numărul de modele este impresionant, însă fiecare în parte își păstrează brodăturile tradiționale pe piept sau pe mâneci. În zona pieptului, croiul urmează un decor simplu, în culori precum albul, roșu, verde sau negru. Decorul din zona de sus a mânecii urmărește o formă dreptunghiulară, cu ornamente dense.

Poala este o piesă ce se află în continuitatea cămăşii, de culoare albă. În partea de jos, de jur împrejur, are cusut un ornament ce se aseamănă cu cel de pe cămaşă.

Catrinţa este probabil cea mai simplă piesă. Este realizată dintr-o ţesătură dreaptă, dreptunghiulară, în nuanțe închise la culoare. Aceasta se folosește pentru înfășurarea trupului de la brâu în jos. În funcție de localitate, catrința poate fi neagră, pestriță sau cu flori.

Brâul este ţesut și se folosește pentru fixarea cămăşilor şi sprijinirea catrinţelor. Are o lungime de aproape 2 metri, o lăţime de 8 – 12 centimetri și se înfăşoară de câteva ori în jurul mijlocului.

Pieptarul, ilicul sau cojocul, este confecționat din material textil, adesea cu fir de lână sau din piei de miel. Pieptarul este decorat cu motive variate. Linii drepte, subțiri, în formă de semicerc, flori, crenguțe cu frunze, boboc de floare, fiecare motiv are profunde semnificații și este răspândit pentru conturarea ornamentelor ilicului.

Costumului popular bărbătesc, spre deosebire de cel femeiesc, este mai puțin decorat. Piesele care formează costumul sunt cămașa, ițarii, brâul, cojocul, mantaua, alături de căciulă sau pălăria.

Cămaşa bărbătească dispune de mai multe modele de croiuri. Portul moldovenesc întâlnește cămașă dreptă tip tunică, cu platcă, de mire sau cu fustă. Fiecare model dispune de elemente deosebite, care să îl scoată în evidență. Sunt brodate mărunt, cu foarte multă atenție, pentru a urma la perfecție motivele de odinioară.

Ițarii sau izmenele ori nădrajii, sunt pantalonii albi, cusuți din bumbac sau in. Sunt croiți îngust pe picior și se încrețesc în zona gleznelor și a gambei.

Peste cămașă, se poartă un cojoc, cunoscut și sub denumirea de jaletcă sau cheptar. Acestea sunt albe sau negre și sunt frumos ornamentate cu motive cusute tradiționale, colorate.

Peste cămăși, se poartă brâie țesute din lână sau din piele. Acestea au o lungime de 3 metri și o lățime de până la 15 cm. Cele din lână sunt decorate cu desene geometrice în combinații de culori, precum roșu cu negru sau vișiniu cu verde. Brâiele din piele sunt decorate cu metal și buzunare.

Costumul popular tradițional femeiesc și bărbătesc este completat de opinci, realizate din piele de porc sau de vită. În prezent, modernismul și-a spus cuvântul, iar femeile optează pentru pantofi din piele, cu toc, comozi, în timp ce bărbații se orientează către cizme negre, până peste gleznă.

Creează-ți costumul popular moldovenesc urmărind stilul preferat

În zilele noastre, costumul popular moldovenesc a devenit o conduită obișnuită pentru evenimente importante sau sărbători religioase. Meșterii au creat și creează colecții care să inspire, păstrând elemente tradiționale de inspirație românească.Costumul popular este o veritabilă artă vestimentară. Adaugă o valoare simbolică neprețuită celor care le poartă. În mod cert, te contopești cu fiecare articol și devii o parte din istorie.

Odată redescoperită pasiunea pentru plaiurile moldovenești, armonia și bogăția ornamentală a costumelor populare, ai posibilitatea realizării costumelor populare moldovenești întocmai ca odinioară, prin intermediul artiștilor devotați de la Ocaua.ro.  Descoperă universul costumelor populare tradiționale pentru femei sau bărbați create și lucrate manual, autentice. Toate produsele sunt confecționate din materiale naturale, precum in, bumbac, lână sau postav.

Din dragostea pentru artă și folclor, vei putea personaliza costumul popular, cu note moderne, dar păstrându-i caracterul tradițional. Produsele sunt cusute manual, brodate mecanic, personalizate, astfel încât să ridice piesele la loc de cinste. Păstrează vie tradiția moldovenească și alege un costum cusut de meșteri care pun preț pe cultură, folclor, material.

Costumele populare realizate te pot însoți la cele mai importante evenimente din viața ta, precum nuntă, botez și pot constitui un prilej de sărbătoare, ori de câte ori le îmbraci.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top