Diabetul este o afecțiune cronică, ce are legătură cu modul în care organismul reglează glicemia. Diabetul are un impact negativ important asupra întregului organism, determinând deteriorarea vaselor de sânge și a filetelor nervoase, motiv pentru care este foarte important să fie gestionat cu atenție. Dacă te gândești că ai putea avea diabet zaharat, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoști.
Ce simptome te pot face să crezi că ai diabet?
Există o serie de simptome care sunt caracteristice pentru diabet. Instalarea lor poate fi destul de discretă și de insidioasă, așadar e cu atât mai important să le cunoști, pentru a putea acționa repede și corect. Simptomele diabetului pot fi reprezentate de:
- Senzație frecventă de sete: glicemia ridicată determină rinichii să elimine mai multă apă prin urină, ducând la deshidratare și sete;
- Micțiune frecventă: creșterea diurezei este un alt simptom comun al glicemiei ridicate;
- Foame excesivă: deși ai senzația de foame, organismul tău nu poate utiliza eficient glucoza pentru energie, ducând la revenirea rapidă a dorinței de a mânca;
- Slăbire inexplicabilă: chiar dacă mănânci suficient, pierderea în greutate poate apărea ca urmare a faptului că organismul nu utilizează glucoza din alimente pentru energie și arde grăsimile în schimb;
- Oboseală: lipsa de energie poate fi un rezultat al deficitului energetic cauzat de incapacitatea organismului de a utiliza glucoza;
- Vedere încețoșată: glicemia ridicată poate deteriora vasele de sânge din ochi, ducând la vedere încețoșată;
- Vindecare lentă a rănilor: diabetul poate afecta circulația sângelui și sistemul imunitar, ceea ce duce la vindecarea lentă a rănilor și creșterea riscului de infecții;
- Mâncărime de piele și amorțeală la nivelul membrelor: afectarea nervilor cauzată de diabet poate duce la senzații de furnicături, amorțeală sau durere la nivelul mâinilor și picioarelor.
Ce este prediabetul și când apare?
Prediabetul este o fază a organismului în care glicemia este ceva mai mare decât valorile normale, dar nu suficient de mare încât să poată fi diagnosticat diabetul. Persoanele cu prediabet au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor și trebuie să își monitorizeze mai atent starea de sănătate.
Factorii de risc pentru prediabet includ:
- Supraponderalitate sau obezitate;
- Antecedente familiale de diabet;
- Lipsa de activitate fizică;
- Vârsta peste 45 de ani;
- Istoric de naștere a unui copil cu o greutate mai mare de 4 kg;
- Diabet gestațional;
- Tensiune arterială crescută;
- Colesterol HDL scăzut.
Progresia prediabetului către diabet de tip 2 poate fi evitată. Schimbările stilului de viață, printre care pierderea moderată în greutate (5 – 7% din greutatea corporală), adoptarea unei alimentații sănătoase și practicarea regulată a exercițiilor fizice pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet.
Ce poți face pentru a-ți îngriji sănătatea și a preveni diabetul?
Există o serie de măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja împotriva diabetului și a consecințelor sale. În primul rând, dacă ai simptome care te fac să suspectezi că ai avea diabet sau prediabet, discută cu medicul. Acesta poate efectua sau poate recomanda teste care să confirme sau să infirme suspiciunea de diabet.
Schimbările stilului de viață pot ajuta la prevenirea sau gestionarea diabetului. Alege o dietă sănătoasă, menține o greutate corporală sănătoasă, renunță la fumat și fă mișcare în mod regulat!
Persoanele cu diabet sau cu prediabet trebuie să își monitorizeze glicemia acasă; acest obicei le poate ajuta să își gestioneze nivelul de zahăr din sânge și să prevină complicațiile. În sfârșit, dacă ai fost deja diagnosticat cu diabet, asigură-te că iei tratamentul adecvat pentru a controla glicemia și a duce o viață lungă și fericită!
Diabetul este o afecțiune gravă, cu potențialul de a provoca o serie de complicații severe, dar care poate fi ținută sub control cu ajutorul medicației și prin schimbarea stilului de viață. Ține legătura cu medicul tău, pentru a-ți îngriji sănătatea îndeaproape!
Sursa foto: Shutterstock

