Stiri

Cum a performat piața IFN-urilor: valoarea creditelor, nivel recod în 2023

În 2023, valoarea creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN) din România a atins aproape 50 de miliarde de lei, atingând un nivel record după o creștere anuală de 13,9% conform unei analize realizate de KeysFin.

Majoritatea portofoliului IFN-urilor este dedicată companiilor nefinanciare, reprezentând 78% și înregistrând o creștere anuală de 17%. Împrumuturile acordate persoanelor fizice reprezintă 21% din total și au crescut cu doar 5% în 2023 față de anul precedent.

Analiza arată că IFN-urile implicate în activități multiple de creditare au oferit 97% din totalul împrumuturilor, în timp ce cele axate pe leasing financiar au creditat doar 2% din total, conform datelor de la sfârșitul anului 2023, publicate de Banca Națională a României (BNR).

Creditele acordate de IFN-uri: preferințe pentru lei și euro

89% din creditele oferite de IFN-uri către populație au fost în lei, urmate de cele în euro cu 10,7% și în alte valute cu 0,6% în decembrie 2023, arată analiza KeysFin.

„Comparativ cu finalul anului 2022, am observat o creștere de 19% în ponderile creditelor acordate populației în euro și doar 4% pentru cele în lei. De asemenea, 82% din creditele acordate companiilor nefinanciare au fost în euro, urmate de 18% în lei, potrivit datelor BNR,” a declarat Diana Florescu, analist economic la KeysFin.

Analiza arată că 58% din creditele IFN-urilor locale acordate companiilor nefinanciare în euro aveau scadențe între 1 și 5 ani, 21% aveau scadențe de peste 5 ani, iar 4% aveau scadențe mai mici de un an.

Cele mai mari IFN-uri din România

UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA a rămas cel mai mare IFN din România în ceea ce privește valoarea activelor totale, cu aproape 5,8 miliarde de lei, reprezentând 11,6% din total în 2022.

BCR LEASING IFN SA ocupă poziția a doua cu active totale de 3,6 miliarde de lei, reprezentând 9% din total, urmată de AGRICOVER CREDIT IFN SA, care a avut cea mai mare creștere nominală de 842 de milioane de lei, ajungând la 2,9 miliarde de lei. Alte două IFN-uri care completează topul 5 sunt DEUTSCHE LEASING ROMANIA IFN SA cu 2,6 miliarde de lei și BNP PARIBAS LEASING SOLUTIONS IFN SA, care a avut cel mai mic avans nominal și procentual din top 10, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice analizate de KeysFin.

IFN-urile cele mai profitabile

În ceea ce privește rezultatul net, FONDUL NAȚIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ȘI MIJLOCII SA – IFN SA (clasat pe locul 10 după activele totale) a obținut cel mai mare profit dintre IFN-urile locale, aproape 180 de milioane de lei, reprezentând 14,9% din total în 2022. UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA ocupă locul al doilea după profitul net, cu 122 de milioane de lei, urmată de BT LEASING TRANSILVANIA IFN SA cu 85,9 milioane de lei în 2022.

Scăderea ratei creditelor neperformante în 2023

Rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri a scăzut cu 18,8 puncte procentuale (p.p.) față de decembrie 2022, atingând 3,2% în septembrie 2023. Cele mai importante ajustări s-au înregistrat în cazul companiilor (-18,3 p.p.), ajungând la 2%, potrivit datelor BNR. Totuși, rata creditelor neperformante oferite populației de IFN-uri a rămas mai mare decât cea a împrumuturilor bancare către populație (6,6% față de 3,8%).

Analiza KeysFin a examinat rezultatele a 170 de IFN-uri dintre cele 177 incluse în Registrul General la sfârșitul lunii septembrie 2023 (94%).

Legislație nouă pentru dobânzi

Parlamentul a adoptat în martie un proiect de lege care stabilește plafoane pentru dobânzile la creditele ipotecare și de consum (de până la 100.000 de lei) oferite de IFN-uri. Astfel, costurile totale ale creditului sunt limitate la dublul sumei împrumutate și există și limite zilnice pentru dobândă, în funcție de valoarea împrumutului.

Dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditele ipotecare este limitată la maximum 8 puncte procentuale peste rata dobânzii de creditare (în prezent 8%, deci nivelul maxim ar fi 16%), în timp ce DAE pentru creditele de consum este limitată la 35%.

Legea fusese trimisă președintelui României pentru promulgare la momentul redactării analizei și va intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Deoarece noua lege se aplică atât împrumuturilor noi, cât și celor aflate în derulare, este posibil ca în următoarea perioadă clienții să își revizuiască contractele.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

1 Comment

1 Comment

  1. Rares

    April 29, 2024 at 4:05 pm

    Este trist pentru ca ifn-urile au o amploare tot mai mare in Romania si incep sa fie tot mai populare in randurile oamenilor. Recent am aflat ca prieteni de-ai mei au facut credit la https://creditrapid.ro/ fara sa se uite si la dobanda pe care o pot avea intr-o luna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top