Stiri

Cum arata in 1941 si cum arata astazi Bulevardul Stefan cel Mare din Iasi

Ceea ce se petrece acum in Iasi este demn de laudat, fara doar si poate se doreste un oras european care sa emane prin tehnologie, cultura, industrie si istorie. Doar ca in deciziile municipalitatii mai exista si discrepante, nimeni nu obiecteaza prezenta Palasului, un adevarat colt de rai modern atat arhitectural cat si tehnologic, pasajul subteran Mihai Eminescu din Fundatie, pasajul suprateran Octav Bancila de la fosta fabrica Tigarete, Baza de Agrement Ciric care va deveni un adevarat punct de distractie pentru ieseni, noul Aeroport, raul Bahlui navigabil sau o autostrada demna de forta culturala si economica ce vrea de la orasul Iasi, dar sa privim pentru putin imaginea de mai jos:

Cum arata in 1941 si cum arata in 2013 Bd. Stefan cel Mare din Iasi, cum s-a transformat unul din centrele istorice ale orasului in 72 de ani? Orasul teilor, orasul lui Mihai Eminescu a devenit orasul salcamilor japonezi, se pare ca acum toti care au alergicie la frunzele de tei se pot plimba linistiti pe pietonalul Stefan cel Mare din Iasi.

Prima imagine dateaza din anul 1941 si este facuta de catre Willy Pragher, un mare fotograf neamt de razboi, se pot observa teii de pe bulevard. Dar atentie teii din aceasta imagine nu sunt cei taiati acum in 2013 de catre Primaria Municipiului Iasi, cei care au fost taiati acum au fost plantati undeva in preajma anilor 1950, dupa razboi, cand Bulevardul Stefan cel mare a fost largit, in imagine se observa ca este mult mai ingust fata de cum este acum.

Probabil va intrebati ce este acea cladire alba din fata Palatului Culturii in perioada 1941, acolo a fost Casa Ghica, a rezistat stand asa stramba in plina strada pana dupa razboi, intr-o perioada a fost Hotel Petersburg Iasi ce a ramas cunoscut din acea perioada pentru ca era un loc de intalnire de la Revolutia din 1848. Acum in acel loc se afla o piatra comemorativa.

A doua imagine este facuta de catre fotografii echipei www.iasi4u.ro la o saptamana dupa ce au fost taiati teii de pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant si au fost plantati, in schimb, acesti salcami japonezi.

Citeste si:
> Vezi in ce stadiu au ajuns lucrarile la Pasajul subteran Mihai Eminescu din Fundatie
> Vezi cum arata Ciricul acum in aprilie si in ce stadiu sunt lucrarile de amenajare
> Bahluiul navigabil va fi gata in vara
> Tramvai ultra modern pe strazile Iasului
> Vezi imagini cu noul Terminal construit pe Aeroportul International Iasi
> Apare o noua strada in Iasi intre Cantemir si strada Palat
> Vezi in ce stadiu sunt lucrarile de la Pasajul Suprateran Octav Bancila

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: Vezi artarii si ciresii salbatici pusi astazi pe Bd. Stefan cel Mare | Iasi 4u

  2. Pingback: Astazi, de Ziua Internationala a Mediului, Primaria Iasi taie tei de pe Copou | Iasi 4u

  3. Pingback: Salcamii japonezi, scosi astazi de pe pietonalul Stefan cel Mare | Iasi 4u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top