Sanatate

Cum putem depista din timp cancerul de esofag

analize specifice de pe analizeonline.ro

Cancerul de esofag reprezinta o afectiune maligna care afecteaza tesutul esofagian – tubul muscular care transporta alimentele si lichidele de la gat catre stomac. Acest tip de cancer poate aparea in doua forme principale: adenocarcinomul si carcinomul cu celule scuamoase. Desi este relativ rar, cancerul de esofag are un impact semnificativ asupra vietii pacientilor si necesita o diagnosticare si tratament prompte. Cancerul esofagian nu este printre cele mai comune tipuri de cancer, dar un screening regulat prin analize ajuta la diagnosticare; rata sa de incidenta variaza in functie de regiunea geografica, grupa de varsta si alti factorii de risc. Tratamentul pentru cancerul esofagian depinde de stadiul bolii, tipul de cancer (adenocarcinom sau carcinom cu celule scuamoase) si starea generala de sanatate a pacientului. De obicei, tratamentul poate include chirurgie, radioterapie, chimioterapie si terapii biologice. In functie de situatie, aceste terapii pot fi utilizate in combinatie sau separat.

Ce simptome are cancerul de esofag?

Simptomele cancerului de esofag pot varia si pot fi confundate cu alte afectiuni gastrointestinale. Printre simptomele comune se numara:

 • Disfagie (dificultate in inghitire): Dificultatea in inghitire poate aparea treptat si poate afecta atat alimentele solide, cat si lichide.
 • Durere toracica sau disconfort: Pacientii pot resimti o senzatie de arsura sau durere in piept, care poate fi confundata cu arsura stomacala sau afectiuni cardiace.
 • Pierdere in greutate inexplicabila: Cancerul de esofag poate duce la pierderea in greutate din cauza dificultatii la inghitire.
 • Regurgitare: Pacientii pot avea senzatia ca alimentele se intorc in gat sau in cavitatea bucala dupa ce au fost inghitite.
 • Durere la inghitire: Inghitirea poate deveni dureroasa in anumite cazuri, din cauza presiunii exercitate de tumoare asupra esofagului.
 • Tuse sau raguseala persistenta: In cazurile in care tumora se afla aproape de tractul respirator, pot aparea simptome respiratorii.

Ce favorizeaza aparitia de cancer de esofag?

Nu se stie ce anume declanseaza dezvoltarea cancerului de esofag, dar anumiti factori pot contribui la aparitia sa. Cancerul de esofag poate avea o varietate de factori de risc precum:

 • Fumatul: Consumul de tutun creste semnificativ riscul de cancer esofagian.
 • Consumul excesiv de alcool: Consumul frecvent si in cantitati mari de alcool creste riscul de cancer de esofag.
 • Refluxul acid: Boala de reflux gastroesofagian (GERD) pe termen lung poate creste riscul de adenocarcinom esofagian.
 • Barrett esofagian: Aceasta afectiune in care celulele esofagiene normale sunt inlocuite cu celule asemanatoare celor din stomac creste riscul de adenocarcinom.
 • Istoricul familial: Antecedentele familiale de cancer esofagian pot indica o predispozitie genetica.
 • Dieta: Dieta saraca in legume si fructe si bogata in alimente procesate poate creste riscul.

Metode pentru diagnosticarea cancerului de esofag

Diagnosticul cancerului de esofag implica o serie de proceduri, inclusiv:

 • Endoscopie: O sonda flexibila cu o camera video (endoscop) este introdusa in esofag pentru a examina zona afectata si pentru a preleva probe de tesut (biopsie).
 • Imagistica medicala: Tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) si/sau radiografiile pot fi utilizate pentru a obtine imagini detaliate ale esofagului si zonelor inconjuratoare.
 • Endoscopie cu ultrasunete: Aceasta utilizeaza ultrasunetele pentru a evalua in profunzime structurile esofagiene si ganglionii limfatici adiacenti.
 • Analize de sange: Anumiti markeri tumorali pot aparea in sange, desi acestia nu sunt de obicei suficienti pentru un diagnostic precis.

Ce analize se pot face pentru o diagnosticare timpurie a cancerului de esofag?

Cercetarile continua in domeniul diagnosticarii timpurii a cancerului de esofag, iar unele analize specifice de pe analizeonline.ro pot ajuta in acest sens:

 • Cytosponge: Aceasta este o capsula pe care pacientul o inghite si care elibereaza o perna mica legata de un fir. Cand capsula este retrasa, perna colecteaza celule din esofag, care ulterior sunt analizate pentru a depista modificari ale celulelor.
 • Analize genetice: Anumite mutatii genetice pot fi asociate cu un risc crescut de cancer esofagian. Testarea genetica poate ajuta la identificarea acestor mutatii.
Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top