Stiri

Cum să amenajezi o bucătărie funcțională, care chiar să îți placă

Bucătăria nu este doar locul unde gătești în fiecare zi. Este spațiul unde îți inviți prietenii la masă, te bucuri de o cină delicioasă alături de familie sau savurezi o ceașcă de cafea dimineața, înainte de ziua de lucru. Este evident că ai vrea ca aici să creezi un spațiu cât mai practic și funcțional, în care să îți facă plăcere să gătești și să pregătești mesele zilnice.

Așa că, indiferent că gătești, faci curățenie, savurezi o cină cu familia sau prietenii, bucătăria poate fi într-adevăr locul în care te bucuri să fii de fiecare dată. Iată câteva sfaturi de amenajare care te pot ajuta să creezi o bucătărie funcțională și primitoare: 

Maximizează spațiul disponibil

Cu puțină imaginație, chiar și cea mai mică bucătărie de apartament poate deveni o încăpere practică, în care toată familia să se simtă bine. În primul rând, ar trebui să începi cu spațiile de depozitare. Profită de colțurile camerei pentru a monta rafturi pe care să pui borcane sau ustensile și verifică dacă există alte zone nefolosite pe care le poți transforma în spații de depozitare.

Apoi, organizează-ți aparatura, vesela de bucătărie și ustensilele în funcție de cât de des le folosești. Robotul de bucătărie nu trebuie să stea neapărat pe blat dacă nu îl folosești des. În schimb, poți ține la îndemână aparatul de cafea și borcanele cu condimente.

Dotează bucătăria cu piese de calitate

Dacă îți place să gătești și petreci mult timp în bucătărie, este important ca tot ceea ce folosești să fie de calitate și să reziste în timp. Nu ai vrea să schimbi chiuveta sau cuptorul electric în fiecare an. De exemplu, alege baterii de bucatarie solide, din materiale care trec testul timpului. În funcție de model, acestea se pot fixa extrem de ușor și sunt utile atunci când vrei să speli vase mai înalte.

Totuși, pe lângă calitatea obiectelor de mobilier și a electrocasnicelor alese, contează extrem de mult și întreținerea lor. Așa că este important să le cureți la timp și să nu lași petele de grăsime să se întărească și să blocheze, de exemplu, filtrele hotei.

Alege electrocasnice eficiente

Îndemânarea în bucătărie ține de abilitățile tale, dar și de ajutorul pe care îl ai la îndemână. Astfel, un cuptor sau o plită bună pot face diferența între un preparat savuros și unul care abia se gătește, din cauza căruia trebuie să petreci ore bune în bucătărie. Un criteriu esențial de care să ții cont în alegerea electrocasnicelor, pe lângă funcții și tehnologii, este consumul de energie.

De aceea, este necesar să știi ce este clasa energetica și să le alegi aparatele care îți pot asigura o performanță ridicată. În același timp, o clasă energetică ridicată te va ajuta să economisești bani la factura de energie și să eviți suprasolicitarea electrocasnicelor.

Nu aglomera încăperea

Așa cum am menționat și mai sus, o bună organizare a bucătăriei te va ajuta să creezi un spațiu funcțional. Însă, există mai multe aspecte de care să ții cont. De exemplu, alege un mobilier ergonomic și cât mai compact dacă ai o bucătărie mică. Plita și cuptoarele incorporabile se pliază perfect într-un spațiu restrâns.

Totodată, nuanțele deschise ale finisajelor, care reflectă lumină, te ajută să creezi o încăpere care pare mult mai spațioasă decât în realitate. Extrem de utile sunt și dulapurile suspendate sau cele înalte până la tavan, care îți vor oferi mai mult loc pentru depozitarea vaselor, fără a ocupa prea mult din suprafața încăperii.

Nu în ultimul rând, ține cont de modul în care folosești cel mai mult bucătăria înainte de a  începe proiectul de amenajare. Până la urmă, aici vei vrea să creezi un spațiu în care să te simți bine și să gătești de fiecare dată cu plăcere.

Sursă foto: Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top