Evenimente

Cum sa te protejezi in pandemie

De aproape un an de zile ne aflam in cea mai crunta pandemie din ultimii 100 de ani. Si aceasta situatie va mai continua ceva timp. De aceea, pana cand lucrurile vor fi sub control, trebuie sa ne protejam cat mai mult. In primul rand, trebuie sa porti o masca protectie atunci cand te afli in zone de „expunere” (in special in locuri in care se afla alte persoane, in spatii publice inchise si deschise etc.).

Fii in alerta la ceea ce faci cu mainile atunci cand te afli in „zone periculoase”. Atunci nu trebuie sa iti atingi fata. Ia in considerare purtarea de manusi protectie (chiar manusile de iarna sau manusile de lucru pot fi utile), dar numai pentru perioade scurte de timp si numai atunci cand te afli in zone de pericol de „expunere la atingere”. Indeparteaza-ti manusile (si masca) cand te afli in siguranta propriului camin. Spala-ti mainile cu sapun lichid sau spuma de fiecare data cand iti scoti manusile sau masca sau te deplasezi dintr-o zona de pericol inapoi intr-o zona sigura.

Cand esti acasa si dupa ce te speli foarte bine, abia atunci poti atinge fata, nasul sau ochii. Tine mine ca masurile de protectie functioneaza mai bine impreuna.

Aproape orice masca este mai eficienta decat daca nu o purtam deloc. Mastile autorizate, precum cele oferite de sanito.ro, au fost testate in raport cu un punct de referinta si au un rating. S-a demonstrat ca mastile N95 reduc 95% din trecerea unei particule de o anumita dimensiune pe o anumita perioada de timp in conditii specifice de laborator. Totusi, persoanele care sunt direct expuse schimba mastile de 6-12 ori intr-o zi. Oricat de bine functioneaza o masca, purtarea aceleiasi masti (N95 sau nu) pentru o tura de 12 ore nu este cu siguranta la fel de puternica ca si utilizarea uneia noi – cu atat mai putin folosirea aceleiasi masti o saptamana. Mastile de tip N95 au avantaje fata de mastile simple de praf utilizate in mod obisnuit in timpul lucrarilor de constructie. Aceste avantaje sunt:

– sunt mai confortabile de purtat,

-aerul este mai probabil sa treaca prin masca decat pe lateral,

-aerul expirat este mai putin probabil sa iti abureasca ochelarii,

-aerul inspirat este mai putin restrictionat.

Orice masca are 3 proprietati principale de protectie:

-Acestea ingreuneaza atingerea nasului si gurii, oferind astfel o protectie excelenta pentru ceea ce este cel mai mare vector de infectie in majoritatea situatiilor – transmiterea de la mana la fata.

-Acestea reduc expunerea nasului si gurii la virusuri din aerul inconjurator.

-Acestea reduc sansele ca altii sa se infecteze de la tine cand esti bolnav si nu stii, dar si cand esti bolnav si stii asta.

Mastile pot opri picaturile de apa. Oprirea picaturilor opreste si virusul. Virusul uscat „moare” foarte repede, astfel incat, desi particulele de virus individuale sunt extrem de mici si pot patrunde in aer in jurul unei masti, sau chiar pot trece prin masca, sunt mai putin susceptibile de a te infecta.

Asadar, nu desconsidera folosirea mastii, a sapunului si chiar a manusilor de protectie, cu atat mai mult cu cat esti mai expus la virusuri si bacterii de orice tip.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top