Business

Cum se creeaza o strategie de brand?

strategie de brand de la Armeanu Creative Studio

Intotdeauna, inainte de a construi ceva, oamenii isi imagineaza mai intai cum ar trebui sa arate produsul final al imaginatiei lor. Isi fac planuri, intai in linii generale si apoi din ce in ce mai detaliate, cu elemente grafice si tehnice care sa ii asigure ca in realitate se va transpune exact ideea pe care o au. Cand este vorba despre afaceri, lucrurile stau la fel. O data cu producerea unui lucru nou sau a lansarii unui serviciu, trebuie sa ne gandim si la tehnicile de vanzare. Iar tehnicile de vanzare implica o strategie de brand – marketingul si construirea unui brand care sa aiba un mesaj concret si coerent pentru a avea succes pe piata. Este nevoie de o marca in care publicul tinta sa poata avea incredere.

Bineinteles, se poate apela la mai multe metode care folosesc marca pentru comercializarea produselor. In acest material vei gasi infprmatii de baza pentru patru dintre cele mai des folosite strategii de branding.

Ce este un brand? Ce este o strategie de brand?

Brandul (sau marca) este o componenta esentiala a identitatii unui business si desemneaza un nume unic care identifica un tip de produs fabricat de o anumita companie. Iar o companie de succes are intotdeana un insemn care permite clientilor sa o distinga intre celelalte si sa-l asocieze cu produsele sau seriviciile oferite.

De exemplu, cand auzi de un „logo cu rosu si alb”, te gandesti imediat la Coca-Cola, nu e asa? Este perfect normal – nu mai putin de 94% din populatia lumii asociaza imediat aceste culori cu celebra bautura carbogazoasa. Iar 94% inseamna nu mai putin de 7,4 miliarde de oameni!

Din acest punct de vedere, o strategie de brand de la Armeanu Creative Studio implica crearea unui program, unei serii de metode care vor fi hotari modul in care o marca trebuie sa fie perceputa de catre publicul larg. Acest program include stabilirea unei identiti nu doar pentru marca in sine, ci si pentru toate liniile de produse existente si viitoare, dar si pentru marcile adiacente, plus alegerea metodelor de comunicare folosite pentru a ajunge la potentialii clienti.

Trebuie sa stii ca branding-ul nu este acelasi lucru cu identitatea vizuala a unei companii. Identitatea vizuala a unei firme este suma dintre logo-ul companiei, a schemei de culori si /sau a site-ului web ori aplicatiei. Asadar aceste elemente sunt parti semnificative, integrate si integrante intr-o strategie de branding care are succes. O strategie de brand sanatoasa se bazeaza pe toate aceste elemente care nu se schimba in timp, pentru ca ele sunt baza constientizarii si recunoasterii marcii, semn de consecventa, stabilitate si siguranta.

In contemporaneitate, cu existenta unei multitudini de resurse, de instrumente si chiar de platforme destinate brandingului, dezvoltarea unei strategii de succes poate fi mai usoara si mai putin constisitoare decat ne-am putea imagina.

Care sunt cele 3 strategii de branding?

Cele 3 strategii consacrate de branding sunt brandingul de produs, brandingul de gama, branding-umbrela si brandingul mama.

  • Brandingul de produs

Cand se apeleaza la brandingul de produs, compania alege unul sau mai multe produse ale propriei marci si aplica o strategie de promovare pentru o pozitionare de top pe piata. In acest fel, fiecare produs nou va avea un brand propriu, distinct.

  • Strategia de marca dupa gama

Cand firma are o gama intreaga de produse sau servicii care intra in aceelasi domeniu, aceasta se promoveaza sub un singur brand unitar folosindu-se o strategie comuna pentru toate si pastrand concomitent legatura cu strategia generala si de pozitionare a brandului principal.

  • Strategia de brand-umbrela

Compania isi promoveaza absolut toate produsele sau serviciile oferite sub un singur brand.

 

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top