Stiri

De ce ai nevoie de un avocat specializat în drept penal încă din primele momente?

Sistemul juridic românesc este complex, iar procedurile penale pot fi intimidante pentru cei nefamiliarizați cu ele. O acuzație penală, indiferent de gravitate, poate avea un impact semnificativ asupra vieții tale, afectându-ți reputația, cariera sau chiar libertatea.

Din acest motiv, este esențial să apelezi la un avocat specializat în drept penal încă din primele momente ale anchetei. Un avocat experimentat te poate ajuta să navighezi prin sistemul juridic și să îți protejezi drepturile.

Procesul penal în România are patru faze principale:

Urmărirea penală: Această fază are ca scop investigarea faptelor pentru a se stabili dacă există probe suficiente pentru trimiterea în judecată a unei persoane. Se împarte în urmărire penală faza de urmărire penală in rem (cercetarea faptei), urmărirea penală in personam (cercetarea penală a suspectului) și punerea în mișcare a acțiunii penale (când suspectul dobândește calitatea de inculpat și poate fi trimis în judecată).

Prima sarcină a avocatului în această fază este de a te asista cu ocazia audierilor și a altor activități procedurale efectuate de organele de urmărire penală, de a-ți explica acuzațiile care ți se aduc și implicațiile acestora și de a stabili o strategie în funcție de aspectele de apărările pe care le invoci și conținutul dosarului de urmărire penală. Un avocat specializat în drept penal va formula cereri și memorii, ridica excepții sau obiecțiuni în baza legislației și a practicii judiciare astfel încât faza de urmărire penală să decurgă în interesul tău și drepturile tale să fie protejate.

Camera preliminară: În această fază judecătorul de cameră preliminară analizează legalitatea actelor de urmărire penală, a mijloacelor de probă și a actului de sesizare al instanței precum și dacă este competent să soluționeze cauza.

În această fază a procesului penal este deosebit de important să fii asistați de un avocat având în vedere implicațiile pe care această fază procesuală le poate avea cu privire la soarta acuzațiilor aduse împotriva ta. Având în vedere că anumite încălcări ale legii (denumite nulități relative) nu pot fi invocate decât în faza de cameră preliminară este foarte important ca în această fază a procesului penal să îți angajezi un avocat specializat în drept penal care să analizeze actele dosarului de urmărire penală și să identifice eventualele nereguli.

Soluțiile dispuse în faza de cameră preliminară pot fi determinante pentru soluția ce urmează a fi pronunțată de către instanța de judecată. Spre exemplu mijloacele de probă excluse de către judecătorul de cameră preliminară urmează a fi eliminate fizic din dosarul cauzei, ceea ce poate face diferența între o soluție de condamnare și una de achitare.

Judecata: Această fază se desfășoară în fața instanței de judecată, unde se administrează probele și se pronunță o hotărâre cu privire la vinovăția sau nevinovăția inculpatului.

Procesul începe cu citirea actului de sesizare, respectiv a acuzațiilor care ți se aduc, după care urmează exprimarea poziției procesuale. În cazul majorității infracțiunilor inculpatul are posibilitatea să solicite judecarea cauzei conform procedurii simplificate, ceea ce presupune recunoașterea acuzațiilor astfel cum acestea au fost aduse de către procuror și doar pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală și a înscrisurilor în circumstanțiere prezentate de către inculpat. Dacă nu recunoști sau recunoști nuanțat faptele de care ești acuzat (invocând spre exemplu o cauză justificativă precum legitima apărare sau lipsa vinovăției cerute de lege pentru existența infracțiunii) urmează ca instanța să administreze probele propuse de către părți în vederea aflării adevărului.

Un avocat specializat în drept penal te poate sfătui cu privire la poziția procesuală pe care să o adopți, te poate asista cu ocazia declarației de inculpat și te poate reprezenta pe parcursul procesului, propunând probe și invocând chestiuni de fapt și de drept în favoarea ta.

Punerea în executare a hotărârilor penale: Această fază se referă la punerea în aplicare a pedepsei sau a măsurii dispuse prin hotărârea finală a instanței. Există situații în care pronunțarea hotărârii judecătorești generează obligații în sarcina altor organe ale statutului (spre exemplu, după pronunțarea hotărârii de achitare pentru o infracțiune rutieră este necesar ca șeful poliției rutiere să dispună restituire fizică a permisului de conducere reținut iar în după pronunțarea unei hotărâri de condamnare acesta trebuie să dispună anularea permisului de conducere al condamnatului).

Fie că te confrunți cu o acuzație penală minoră sau cu o infracțiune gravă, apelează la un avocat specializat în drept penal încă din primele momente. Un avocat experimentat te poate ghida prin labirintul juridic, îți poate proteja drepturile și te poate ajuta să obții cel mai bun rezultat posibil în dosarul tău.

Cabinetul de avocat Victor Axinte din Iași este format din profesioniști dedicați care oferă asistență juridică de specialitate în domeniul dreptului penal. Contactează-i pentru o consultație și află cum te pot ajuta să depășești această situație dificilă.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top