Într-o mișcare îndrăzneață săptămâna trecută, Bogdan Crucianu, șeful consilierilor PSD și secretar al Comisiei pentru Sport și Tineret din cadrul Consiliului Local Iași, a provocat o dezbatere aprinsă în plen. Propunerea sa? Înființarea unei comisii la nivelul Primăriei pentru discuții privind preluarea mărcii și palmaresului clubului de tradiție al Iașului, Politehnica.
Fondată în 1945, Politehnica Iași s-a retras din competițiile interne în 2010, lăsând locul echipei Tricolorul Breaza. Ulterior, după mutarea în Copou, aceasta a preluat și numele de Politehnica. Tergiversarea recuperării tradiției clubului a generat în ultimii 13 ani numeroase scandaluri, iar actuala echipă a refuzat să mai poarte sigla clubului vechi.
Cu toate că inițiativa lui Crucianu a fost pusă în discuție în Consiliul Local, conducerea Primăriei a respins-o, invocând două aspecte majore. În primul rând, prețul ridicat cerut de lichidator – 143,442 euro. De asemenea, a fost menționat că asociația suporterilor ieșeni, Socios, a deschis un proces privind sigla veche, disputată acum în instanță.
Comparativ, alte mărci de cluburi au fost salvate cu sume mult mai mici: aproximativ 30,000 euro pentru Petrolul Ploiești, aproape 50,000 euro pentru Farul Constanța, 43,000 euro pentru Corvinul Hunedoara, și 10,000 euro pentru Oțelul Galați.
De ce un preț atât de mare la Iași?
Întrebarea care planează asupra deciziei de preț dacă este justificată, mai ales că echipa din Copou nu se bucură de un palmares fotbalistic impresionant. “Lichidatorul” Politehnicii Iași pare să ceară un preț considerabil pentru o marcă care, în afară de vechime, nu deține performanțe notabile înregistrate în istoria fotbalului românesc.
Controverse Privind schimbarea siglei
O altă problemă adusă în discuție este legată de sigla actuală a echipei. Conducerea susține că aceasta nu poate fi schimbată în această stagiune, în ciuda faptului că Poli are dreptul de a folosi sigla tradițională, închiriată contra sumei de 2.000 de Lei lunar, conform unui acord post-scandalul din vară.
Informația privind imposibilitatea schimbării siglei a fost pusă sub semnul întrebării, oficialii Federației Române de Fotbal susținând că nu există nicio prevedere regulamentară care să interzică trecerea de la o emblemă la alta pe parcursul unui sezon.
În ciuda discuțiilor aprinse, recuperarea mărcii și a tradiției clubului de fotbal Politehnica rămâne un subiect sensibil, cu multe aspecte nerezolvate și cu viitorul echipei încă în umbra incertitudinii. Tot din cauza siglei, de atâtea meciuri nu mai avem galerie la Iași, nu e de mirare de ce echipa se descurcă mai bine în deplasare decât acasă unde susținerea suporterilor lipsește cu desafarsire. Singurii suporteri rămași sunt pensionarii “fugiți” de acasă din cauza faptului că biletul de acces la stadion este gratuit atât pentru pensionari cât și pentru copii.
Toată lumea o știe, nu e un secret, fotbalul ieșean și echipa Politehnică Iași sunt văzute că o “mașînărie de voturi”, probabil această problema va fi soluționată in preajma alegerilor locale, o nouă promisiune, o nouă amăgire, o nouă manipulare ce nu ajută deloc la imaginea orașului Iași, fără să mai spunem că vorbim despre capitală Moldovei, fosta capitală a României, un oraș cu o încărcătură emoțională și istorică de nedescris, al doilea județ din țară după capitală României, București.
E interesant de văzut cum e văzută Liga 1 de fotbal din România… Bucureștiul are 3 echipe, Clujul 2 echipe , Craiova 2 echipe și ea, avem un FC Botoșani care până anul asta a fost un adversar de temut, Oțelul Galați care adună rezultate foarte bune sau echipe “comunale” precum Hermannstadt, Voluntari, Sepsi și așa mai departe.