Stiri

Istoria farfuriilor din evul mediu pana in prezent

Farfuriile au fost folosite ca instrument de servire a mâncarii timp de secole. Au fost folosite în Grecia antică și Roma, unde erau fabricate din ceramică sau metal. În Evul Mediu, farfuriile erau făcute din cosin, cupru, argint sau aur.

În secolul al XVI-lea, un nou tip de metal a fost introdus în Europa: aluminiul. Fusese descoperit în 1825 de Hans Christian Oersted în Norvegia și independent de Friedrich Wöhler în Germania.

Prima farfurie de aluminiu a fost realizată de francezul Jean Charles de Marigny în 1854. Abia până în anii 1850 aluminiul a devenit mai accesibil și disponibil pentru utilizare ca material pentru plăci, deoarece a devenit mai economic de produs comercial.

Farfuriile sunt de obicei fabricate din materiale ceramice, cum ar fi porțelanul, porțelanul de os. De asemenea, se utilizează gresie, precum și alte materiale precum sticla, plasticul sau metalul, dar și lemnul sau piatra cioplită.

Farfuriile sunt o parte esențială a serviciului la masă. Ele ajută la servirea mâncării și oferă, de asemenea, decorul pentru o masă. Există multe tipuri diferite seturi de farfurii, dar cele mai comune sunt bolurile și tăvile din ceramică.

 

O farfurie este alcătuită în mod obișnuit din:

Adancitura – partea de jos a farfuriei în care se așează alimentele.

Buza – secțiunea exterioară plată și ridicată a farfuriei.

Marginea – marginea exterioară a farfuriei, adesea decorată, de exemplu, cu o gravură.

Baza – partea inferioară a farfuriei.

Se crede că primele farfurii folosite pentru a mânca ar fi fost create de natură. Materialele lor includ frunze mari, jumătăți de legume și cochilii mari de mare care ar fi creat un bol simplu. Produsele alimentare ar fi fost așezate pe aceste farfurii improvizate și apoi mâncate în comun de toți membrii grupului, familiei sau tribului.

Conceptul de a avea propria farfurie individuală este destul de nou. Inițial, în Europa, mâncarea ar fi fost adusă la masă pe scânduri, platouri și sertare. Oamenii își foloseau apoi degetele pentru a alege ceea ce doreau de pe sertare. Vezi aici mai multe boluri si platouri pentru servirea mesei.

Din secolul al XVI-lea până în secolul al XVIII-lea, obiceiul de a lua masa a devenit din ce în ce mai elaborat. În secolul al XVI-lea, era normal ca cei care luau masa să împartă farfuriile. În timp ce acest lucru se întâmpla, curtea franceză a introdus conceptul de farfurii separate.

Apoi, până la mijlocul secolului al XIX-lea, a intrat în vogă dining a la russe. Aici se aduceau mâncăruri în farfurii individuale pentru fiecare invitat. În mod natural, a apărut o mare varietate de farfurii pentru a se potrivi acestei tendințe.

Printre acestea se numărau: farfurii pentru cină, farfurii pentru prânz, farfurii pentru pâine, farfurii pentru salată, farfurii pentru pește, farfurii pentru desert, farfurii pentru ceai și farfurii pentru brânză.

 

De multe ori, farfuriile de argint erau folosite ca baze pentru a purta alte farfurii, cum ar fi farfurii de porțelan sau de sticlă. Prin urmare, centrele farfuriilor de argint erau adesea lăsate simple, marcate doar de o monogramă sau de o stemă.

Astfel, pentru a conține farfuriile așezate deasupra, marginile farfuriilor de argint erau de obicei ridicate. Acest lucru le făcea mai ușor de ridicat și împiedica alunecarea farfuriilor de porțelan aflate deasupra.

Decorațiile de pe margine se limitau de obicei la gravură. Cu toate acestea, decorațiunile erau rezervate marginilor.

Colecționarea farfuriilor a început în lumea islamică și apoi și în Europa. Se colecționau mai ales farfurii de porțelan. În secolul al XVIII-lea, mulți monarhi și familii regale au început să colecționeze și să expună farfurii. Desigur, în această perioadă, farfuriile de porțelan erau încă prea scumpe pentru o persoană obișnuită. Toate acestea s-au schimbat în secolul al XIX-lea.

Practica de a colecționa farfurii-suvenir a fost popularizată în secolul al XIX-lea de Patrick Palmer-Thomas. Acesta a fost un nobil olandez-englez ale cărui farfurii prezentau modele de transfer care comemorau locuri pitorești sau evenimente speciale. Mulți oameni continuă să colecționeze plăcuțe, chiar și astăzi.

Acest articol a fost redactat cu amabilitatea redactorilor de la magazinul onine Etoc.ro. Astăzi, farfuriile sunt privite ca un obiect de uz casnic de zi cu zi. Uneori, oamenii pot avea farfurii păstrate pentru o ocazie specială sau chiar farfurii care au fost oferite cadou, de exemplu ca dar de nuntă, cununie.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top