Chiar dacă grădina intră în repaus toamna, în acest anotimp se efectuează unele dintre cele mai importante lucrări de îngrijire. Rezistența peste iarnă și primele recolte de primăvară depind foarte mult de acestea. Află cum să ai grijă de pomi, legume și plante.
Pregătirea solului pentru legumele din primăvară
Dacă obișnuiești să cultivi și să consumi legume din grădina proprie, toamna este cel mai potrivit moment să pregătești solul pentru însămânțarea de primăvară.
În primul rând, va trebui să recoltezi toate legumele. Dacă încă ai legume de toamnă în grădină, așa cum este varza, poți recurge la metode pentru tratamentul și prevenția bolilor de varza.
În al doilea rând, realizează o curățenie generală a suprafeței solului, cu o greblă, eliminând crengile, frunzele, buruienile etc. Ulterior, sapă solul. În acest fel, acesta va respira mai ușor, deci apa și nutrienții vor pătrunde eficient în substraturile lui. De asemenea, poți aplica un strat de compost sau gunoi de grajd, pentru a hrăni solul cu nutrienți, în perspectiva culturilor de legume din anul următor. Tot în această direcție, aplică un tratament cu fertilizatori, având grijă să nu încarci solul cu foarte mulți nutrienți.
Toaletează pomii fructiferi
Tunderea pomilor fructiferi este una dintre cele mai importante lucrări de toamnă, dintr-o livadă. Elimină, așadar, crengile uscate ale pomilor din grădină și curăță perimetrul rădăcinilor acestora. Totodată, poți scoate acei pomi fructiferi care nu dau deloc fructe.
Toamna apar tot felul de larve și ouă, în scoarța pomilor fructiferi. În plus, umiditatea ridicată din această perioadă favorizează activarea agenților patogeni. Pentru întreținerea lor, după culesul fructelor, o stropire a pomilor toamna este o acțiune recomandată. Astfel, vei diminua riscul apariției bolilor și a dăunătorilor. Văruirea trunchiurilor completează tratamentele fitosanitare necesare.
Ai grijă de plantele care nu rezistă la frig
Dacă ai plante care nu rezistă la frig, cel mai comun exemplu fiind trandafirii, atunci ai câteva lucruri pe care e bine să le faci în grădina ta. Prin urmare, acoperă plantele sensibile cu folie anti-îngheț, pentru a fi protejate de gerul iernii. Mai poți face o îngropare completă cu mulci, acolo unde ai bulbi sau rădăcini perene. Aceste lucrări ar trebui efectuate până cel târziu în luna noiembrie.
Totodată, toamna este un moment potrivit să plantezi noi plante. De exemplu, poți pune bulbi de lalele, pe care să îi protejezi de frig cu o sticlă pet, sau diverși arbuști, cum sunt soiurile de gard viu.
Preocupă-te de gazonul din curte
În situația în care ai gazon crescut în curtea casei, toamna este un moment potrivit pentru a efectua câteva lucrări de bază.
Va trebui să cureți gazonul de frunzele căzute, deoarece fac umbră, rețin umiditatea și sunt preferate de tot felul de insecte dăunătoare. Frunzele le poți folosi la compostul pentru sol. Erbicidarea buruienilor, aerarea solului și supraînsămânțarea în locurile cu probleme sunt și ele activități de îndeplinit.
Alte aspecte de care să ții cont toamna, în grădină
- repară gardurile acolo unde există găuri produse de animale sau alte defecțiuni. Pentru gardurile din lemn, verifică dacă au nevoie de un nou strat de lac;
- este un moment prielnic să repari și aleile din curte sau să faci altele noi. Astfel, îți vei ușura accesul în grădină, indiferent de condițiile meteo;
- pune la punct magazia de unelte și articole pentru grădină; asigură-te că rezolvi problemele sau lipsurile în materie de grădinărit;
- dacă ai mobilă de grădină, este momentul să o cureți și să o pui la adăpost, într-un loc uscat.
Lucrările de toamnă sunt esențiale pentru pregătirea grădinii de iarnă, dar și pentru noile culturi de primăvară. Prin urmare, nu omite modalitățile de îngrijire amintite mai sus, pentru a te bucura de grădina visurilor tale!
Sursă foto: Shutterstock