Business

Metode de sprijinire excavatii: ce riscuri sunt eliminate de evolutia materialelor in constructii

sprijinire excavatie

Excavatiile reprezinta operatiuni de sapare si dezgropare a solului sau rocilor pentru a crea spatii subterane necesare unor constructii precum fundatii, tunele, santuri sau pentru industria mineritului. In timpul acestor operatiuni, este necesara utilizarea metodelor de sprijinire excavatii pentru a asigura stabilitatea structurilor temporare sau permanente, dar si pentru a minimaliza riscurile asociate lucrarilor executate in subteran. Iata cateva detalii interesante despre metodele de sprijinire a excavatiilor, riscurile pe care le elimina si evolutia materialelor folosite in aceste metode.

Metode de sprijinire a excavatiilor:

Palplanse (placi sau foi mari, din otel sau beton, introduse in sol): Palplansele sunt utilizate pentru a preveni prabusirea peretilor excavatiei si pentru a oferi un sprijin temporar sau permanent in cazul lucrarilor de constructie sau stabilizare a terenului. Ele sunt pozitionate pe marginea excavatiei si sunt introduse in sol cu ajutorul unor utilaje speciale.

 • Pereti verticali sau inclinati: Aceasta este cea mai simpla metoda, constand in saparea peretilor excavatiei sub un unghi controlat, astfel incat stabilitatea sa fie mentinuta prin insasi formarea zidurilor de pamant. Riscul eliminat este prabusirea peretilor excavatiei.
 • Sprijinire cu gabioane: Gabioanele sunt structuri metalice sau de beton, umplute cu pietre sau pamant, plasate in jurul marginilor excavatiei. Ele asigura stabilitatea peretilor si previn prabusirea acestora.
 • Stalpi si grinzi: Aceasta metoda implica plasarea de stalpi si de grinzi in interiorul excavatiei pentru a sustine peretii creati. Acest sistem este des utilizat pentru constructia de tuneluri sau pentru santuri adanci.
 • Perete de sprijin: Consta in construirea unui perete de sprijin permanent, cum ar fi un perete din beton armat sau o structura din otel. Un perete de sprijin ofera stabilitate excavatiei si poate fi utilizat in cazul sapaturilor mai adanci.

Ce riscuri sunt eliminate prin metodele de sprijinire escavatii?

 • Prabusirea peretilor excavatiei: Unul dintre cele mai mari riscuri in timpul lucrarilor de sapare este prabusirea peretilor excavatiei, ceea ce poate duce la accidente grave sau chiar fatale pentru muncitori, dar si de pagube materiale prin deteriorarea utilajelor folosite in procesul de excavatie
 • Instabilitatea terenului: Terenul sapat poate deveni instabil si poate provoca alunecari de teren, afectand nu doar lucratorii, ci si cladirile sau structurile aflate in apropiere. Acest risc trebuie minimalizat la maxim in special cand constructia se realieaza in orase, unde cladrile se afla foarte aproape unele de altele.
 • Prabusirea structurilor adiacente: In cazul sapaturilor langa cladiri sau in apropriere de alte structuri, riscul prabusirii acestora este mare in absenta unor metode de sprijinire adecvate.

Evolutia materialelor de sprijin in industria de profil

De-a lungul timpului, materialele folosite pentru sprijinirea excavatiilor au evoluat semnificativ, trecand de la metode simple la tehnologii avansate:

 • Lemn: In trecut, lemnul era un material comun pentru construirea de grinzi sau grilaje temporare pentru sprijinirea excavatiilor. Cu toate acestea, lemnul este sensibil la apa si putrezire, ceea ce ii limiteaza mult durabilitatea.
 • Metal: Utilizarea otelului in structurile de sprijin a adus o imbunatatire semnificativa in ceea ce priveste rezistenta si durabilitatea constructiilor. Stalpii si grinzile metalice au fost adesea metode folosite pentru a sustine peretii excavatiilor.
 • Beton armat: Inventarea betonului armat a oferit posibilitatea construirii unor structuri permanente de sprijin, cum ar fi pereti verticali sau grinzi, care sa reziste presiunii solului.
 • Materiale compozite avansate: In prezent, materialele compozite, cum ar fi fibra de sticla sau fibra de carbon sunt utilizate destul de des in constructia de structuri de sprijin datorita rezistentei si usurintei lor in manipulare.

Mai multe detalii poti gasi pe website-ul nostru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top