Business

Notarul: un rol cheie in cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare

notar Bucuresti de la biroul notarial Certified

Un jucator major in cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare, notarul este un functionar public imputernicit prin lege sa efectueze atat acte administrative, cat si acte juridice referitoare la incheierea vanzarii de bunuri imobile. In domeniul imobiliar, rolul principal al unui notar Bucuresti este acela de a autentifica vanzarea.

In general, competentele sale sunt impartite intre functii juridice si administrative si o functie consultativa.

Rolul administrativ al notarului si sarcinile aferente

Fiind functionar public, notarul este imputernicit sa confere actelor pe care le stabileste un caracter autentic. Lucreaza in special in domeniul vanzarilor de imobile (terenuri construibile, case etc.), pentru care indeplineste numeroase sarcini juridice si administrative in acelasi timp.

Acest profesionist in dreptul imobiliar poate interveni astfel imediat ce promisiunea de a vinde este facuta. Chiar daca acesta din urma poate fi stabilit prin act privat (adica sub sigiliul semnaturii unice a partilor), partile pot decide in cele din urma sa incredinteze redactarea promisiunii de vanzare imobiliara in grija partilor un notar pentru a-si consolida valoarea juridica.

Apoi, la momentul semnarii finale a actului de vanzare intervine notarul in principal si in mod obligatoriu. Prin acest act, care este atat administrativ, cat si legal, notarul sigileaza „definitiv” vanzarea si confera actului ca a intocmit o forta probanta autentica pana la inregistrarea falsului.

Dar trebuie sa stii ca sarcina „administrativa” a notarului nu se opreste aici, deoarece acesta trebuie sa publice ulterior actul autentic de vanzare la serviciul de inregistrare funciara.

In acest scop, el plateste o taxa de inregistrare funciara, pe care trebuie sa o achite si cumparatorul. Prezent atat la nivelul autentificarii actului de vanzare imobiliar, cat si la nivelul publicarii acestuia, notarul nu are insa doar sarcini administrative.

De asemenea, are datoria de a oferi consiliere juridica. Pentru toate aceste sarcini, notarul este asistat de grefierul notarial sau chiar uneori de mai multi grefieri notari.

Rolul consultativ al notarului si obligatiile rezultate

Un notar Bucuresti de la biroul notarial Certified este mai presus de orice un profesionist in dreptul imobiliar. Ca atare, el a dovedit abilitati in acest domeniu si a studiat in acest sens.

Astfel si in calitatea sa de functionar public, notarul are o misiune de informare si consiliere catre clientii sai.

In special, el trebuie sa le informeze asupra diferitelor optiuni de vanzare, asupra conditiilor incheierii unei promisiuni de vanzare, asupra perioadelor de retragere sau chiar asupra consecintelor unei anumite decizii a clientilor sai.

Chiar inainte de a decide sa vinzi sau sa cumperi o proprietate, este nevoie sa apelezi la un notar pentru expertiza sa juridica.

Prin urmare, este intelept sa consulti un notar, chiar daca pentru a afla despre drepturile, obligatiile si consecintele care rezulta dintr-un anumit tip de vanzare imobiliara.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top