Economia circulară este o nouă modalitate de desfășurare a activităților economice bazate pe utilizarea cât mai eficientă a tuturor resurselor, în special prin intermediul reciclării și reutilizării produselor finite. Implementarea acestui model este sprijinită în întreaga Uniune Europeană prin realizarea unei legislații specifice, care să încurajeze agenții economici să pună la punct sisteme economice prietenoase cu mediul înconjurător. O preocupare importantă în această direcție este reprezentată de abordarea corespunzătoare a problemei deșeurilor din ambalaje, prin introducerea principiului răspunderii extinse a producătorului.
Răspunderea extinsă a producătorului (REP) este acel concept prin care agentul economic care scoate pe piață o marfă ambalată păstrează o parte din răspundere cu privire la evitarea ajungerii deșeurilor din ambalaje la groapa de gunoi. Astfel, firmele din România care generează categorii de deșeuri provenite din ambalaje au obligația de a atinge ținte minime de reciclare, limite ce pot fi depășite chiar cu ușurință prin colaborarea cu organizații specializate în acest sens, cum este Ecosynergy.ro, o firmă de tip OIREP pentru ambalaje și deșeuri sau de tip OTR, denumirea veche pentru aceste organizații.
Iată cum susține economia circulară aplicarea principiului de răspundere extinsă a producătorului!
Una dintre măsurile cele mai facile de aplicat, dar care oferă și posibilitatea obținerii unor profituri însemnate este implementarea unui sistem eficient de colectare și reciclare a deșeurilor din ambalaje. În acest mod, mare parte din ambalajele ieșite din uz se vor întoarce în economie, fie prin refolosirea lor, fie prin reciclarea acestora pentru utilizarea materiei prime rezultate în alte scopuri. Printr-un astfel de demers se obțin beneficii semnificative, cum ar fi protejarea mediului înconjurător prin limitarea cantităților de deșeuri ce ajung în natură și câștigurile economice prin reutilizarea unor materiale prețioase, care, altfel, ar ajunge la gunoi.
- Producătorii care scot pe piață produse ambalate pot apela la variante speciale de design durabil prin care să creeze materii finite și ambalaje ce sunt ușor de reutilizat, reparat sau reciclat. Printr-o astfel de acțiune este încurajată economia circulară, resursele sunt consumate în mod responsabil din punct de vedere ecologic și cantitatea de deșeuri generată este mult redusă.
- Tot în direcția inovației este utilă și introducerea unor materiale sustenabile în ceea ce privește producția de ambalaje. Materialele noi și ecologice, cum ar fi mase plastice de origine vegetală cu caracteristici biodegradabile sau înlocuirea vechilor variante cu unele inovatoare mai ușor de reciclat reprezintă o modalitate utilă de reducere a dependenței față de unele resurse de materii prime, greu de obținut și din ce în ce mai scump de achiziționat.
- Economia circulară promovează și introducerea unor noi modele de activitate, cum ar fi închirierea sau partajarea. Aceste două variante pot fi folosite cu succes în locul variantei clasice a achiziției, atunci când anumite ambalaje sunt necesare doar pentru o perioadă redusă de timp, neexistând astfel nevoia ca acestea să fie cumpărate, fiind suficientă o închiriere sau partajare a lor.
În concluzie, adoptarea elementelor de economie circulară prin folosirea principiului răspunderii extinse a producătorului contribuie în mod clar la dezvoltarea socială și economică durabilă și prosperă.
Poză de Volodymyr Hryshchenko pe Unsplash.com
Poză de Brian Yurasits pe Unsplash.com