Stiri

Patru reguli simple pentru pregătirea unui concediu relaxant

Pregătirile pentru vacanță pot fi frecvent o sursă de stres înainte de a te putea bucura de o odihnă binemeritată. Îți este teamă să nu uiți ceva important, copiii aleargă în toate direcțiile, verifici de mai multe ori dacă ai închis corect ferestrele – pe scurt, ultimele ore înainte de a pleca de acasă pot fi complicate. Această tensiune poate fi și cauza unor certuri ce pot apărea apoi pe drum și care uneori nu au nimic de-a face cu organizarea vacanței. Pentru o atmosferă destinsă, ia în considerare următoarele aspecte. Vei pleca astfel la drum cu dreptul și vei evita momentele neplăcute.

Organizarea bagajelor

Împachetarea bagajelor este o etapă pe care este recomandat să o faci fără întrerupere. Unele persoane își fac valizele în ultimul moment, altele, cu o săptămână înainte. Cel mai bine este să le faci cu o zi înainte, însă nu seara. Mai degrabă dimineața, după micul dejun, împreună cu toată familia, pentru a elimina eventualele tensiuni. O singură persoană nu se poate gândi la toate pentru toată lumea, nu poate să anticipeze cele mai mici dorințe ale fiecărui membru al familiei. În cazul în care copiii sunt prea mici pentru a-și face bagajele singuri, poți împărți această sarcină cu partenerul. De exemplu, el se poate ocupa de aspectele dedicate îngrijirii, iar tu, de hainele cu care se vor îmbrăca. În plus, faptul că toată lumea își face bagajele împreună permite crearea aceleiași stări de spirit pozitive. Dacă este necesar, poți face liste cu cele mai importante lucruri, pentru a fi sigur că nu uiți nimic.

Gestionarea eventualelor probleme medicale

În primul rând, mai ales dacă ai decis să pleci în străinătate, asigură-te că ai luat în calcul situația epidemiologică și eventualele vaccinuri obligatorii la intrarea în țara respectivă. Apoi, cam cu o lună înainte de plecare, este recomandat să stabilești un control la medicul de familie sau pediatru, pentru a le verifica celor mici starea de sănătate.

Pregătește un „kit de supraviețuire”, adică o trusă minimă de prim ajutor. Indiferent de destinație, trebuie să ai întotdeauna pregătit un antidiareic și probiotice, pentru eventuale tulburări intestinale. O problemă neplăcută și destul de frecventă este diareea călătorului, care poate apărea în urma consumului de alimente și apă contaminate cu diverși agenți patogeni, precum E. coli și giardia, dar și a stresului și a schimbării dietei în general. În trusă ar mai trebui să ai un antihistaminic, un antiseptic, ser fiziologic și o cutie de antibiotice cu spectru larg. Pentru țările însorite, trebuie să îți amintești să îți protejezi copiii cu haine anti-UV și ochelari de soare de calitate, iar crema de protecție solară cu factor ridicat este obligatorie pentru prevenirea unor probleme precum cancer de piele.

Calmarea tensiunilor

După ce bagajele sunt făcute, ai nevoie de câteva momente de relaxare înainte de a porni la drum. Dacă ești într-un cuplu, răsfățați-vă cu o seară în doi, o cină la restaurant sau un masaj. Dacă ai o familie mai mare, o masă luată împreună poate fi ocazia de a sărbători această ocazie specială. Astfel, toată familia va avea o stare de spirit pozitivă. Atunci când plecăm în vacanță, ne-am dori ca totul să fie absolut perfect. Din păcate, pot apărea unele evenimente neprevăzute. În loc să te superi, ia și acest aspect în considerare. Dacă ai uitat ceva, nu te panica. Plecarea în vacanță este o aventură, așa că acceptă că nu deții controlul absolut. Iar acest tip de experiențe va contribui la întărirea legăturilor dintre membrii familiei, așa că nu exagera.

Pregătirea copiilor

În timpul mesei luate împreună, profită de ocazie pentru a expune câteva reguli privind comportamentul copiilor, pentru a preveni unele incidente. Explică-le tot ce se va întâmpla, de exemplu, faptul că va fi o călătorie lungă, deci trebuie să aibă răbdare. Poți să le arăți pe hartă unde vor merge și să le vorbești despre tradiții și obiceiuri, pentru a-i ajuta să-și imagineze vacanța. Pe de altă parte, planifică diverse jocuri și alte activități pentru a le alunga plictiseala în timpul călătoriei. Nu în ultimul rând, pregătește niște gustări și băuturi și nu uita de muzică, ce face mai plăcut orice drum. 

Dacă este posibil, alege să te întorci din vacanță cu două-trei zile înainte de a începe serviciul ori școala, pentru a avea parte de o reluare mai lină a activităților cotidiene. 

Sursă foto: Unsplash

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top