Stiri

Pescuitul pe timp de vară: sfaturi pentru partide reușite

Vara este anotimpul ideal pentru a ieși în natură. Cu toate că peștii pot trage mai greu, căldura fiind un factor extern care le afectează comportamentul, există câteva recomandări de pescuit pentru a avea partide reușite și în acest anotimp. 

În ce perioade ale zilei să pescuiești 

Așa cum am spus de la bun început, temperaturile ridicate și zilele caniculare afectează activitatea peștilor. Prin urmare, singura soluție este să te adaptezi comportamentului lor. 

Planifică-ți partidele de pescuit în primele ore ale dimineții sau seara târziu, după apusul soarelui. În aceste perioade temperatura apei este mai scăzută, iar peștii sunt mai activi. De asemenea, dacă ai timpul necesar și vrei să încerci, o partidă nocturnă de pescuit poate fi o alegere inspirată.

Caută locurile cu potențial 

Dacă totuși vrei să îți prelungești partida de pescuit și dincolo de orele dimineții, îți recomandăm să cauți locuri cu potențial. 

Având în vedere temperaturile exterioare, peștii vor sta fie aproape de zonele umbrite ale malurilor, lângă vegetație și alte obstacole naturale sau artificiale ale apei, fie se vor deplasa în larg, la adâncimi mari, unde temperaturile sunt mai mici. 

În ambele situații, alege un nailon de pescuit potrivit condițiilor în care pescuiești. În locurile cu multe structuri, precum bolovani sau trunchiuri de copaci, nailonul trebuie să aibă o bună rezistență la rupere. De asemenea, acesta se alege și în funcție de specia de pește pe care o vrei în minciog. De exemplu, pentru pescuitul la crap, un fir monofilament cu diametru redus este potrivit pentru aruncările la distanță. 

Alege momeli potrivite

Cel mai important sfat este să ai în vedere modul și preferințele de hrănire ale peștelui pe care îl vizezi. Fără aceste informații esențiale, nu te poți aștepta la reușite. 

De exemplu, cum temperatura ridicată influențează metabolismul, un pește precum crapul se prinde cu momeli colorate și aromate. Nu există o regulă de aur, ci inspirația de a încerca diferite combinații de momeli, precum boilies sau pelete. 

Dacă vrei să pescuiești la știucă, va trebui să-ți pui în bagajul de pescuit mai multe tipuri de năluci, pe care să le testezi și să observi care îți aduce rezultate. Să ai, așadar, la îndemână lingurițe oscilante, gume, voblere sau twistere. Reține faptul că, pe timp de vară, știuca stă mult în largul apei, respectiv în locuri adânci. 

Alege-ți și completează-ți echipamentul de pescuit

Ansamblul lansetă-mulinetă trebuie să fie adecvat modului în care obișnuiești să pescuiești. Alegere se face și în funcție de experiența pe care o ai în folosirea echipamentelor, respectiv abordarea tehnicilor de pescuit.

De exemplu, pentru pescuitul răpitorilor la spinning, de pe mal, trebuie să te orientezi către lansete cu mulinete care să îți permită lansări lungi și recuperări ușoare. Rezistența lansetei și performanța frânelor mulinetei sunt detalii importante de care să ții cont.

Totodată, nu uita de restul accesoriilor de care ai nevoie. Înainte de a pleca la pescuit, completează-ți articolele care îți lipsesc. Poate fi vorba de cârlige, nade, minciog sau plumbi. 

Protejează-te de soare și țânțari

Pe timp de vară, disconfortul termic și țânțarii sunt principalele probleme cu care te confrunți în aer liber. Prin urmare, nu trebuie să te gândești doar la ce ai de făcut pentru a prinde pești, ci și la sănătatea ta. 

Protejează-te de soare prin folosirea de creme solare, respectiv purtarea unei pălării sau șepci. Adaptează-ți ținuta de pescuit astfel încât să te simți cât mai confortabil, dar, în același timp, să rămâi protejat. Dacă țânțarii își fac simțită prezența, poți opta pentru pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă, atât timp cât sunt din materiale răcoroase. 

Chiar dacă temperaturile pot fi neplăcute, atât pentru tine, cât și pentru pești, pescuitul pe timp de vară poate aduce capturi frumoase. Așa cum tocmai ai aflat, pentru a avea fir întins, trebuie să pui în aplicare sfaturi generale, dar și strategii personale. 

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

1 Comment

1 Comment

  1. Femeisex

    March 29, 2024 at 9:43 am

    Vara este anotimpul meu preferat pentru a merge la pescuit in natura, dar trebuie sa recunoastem ca aceasta perioada nu este usoara pentru noi, pescarii. Din cauza caldurii si a temperaturilor ridicate, pestii pot trage mai greu si astfel, partidele noastre de pescuit pot fi afectate. Cu toate acestea, exista cateva trucuri si sfaturi care ne pot ajuta sa obtinem succesul si in aceasta perioada. De exemplu, trebuie sa stim in ce moment al zilei sa mergem la pescuit pentru a avea sanse mai mari de reusita. Recomandarea mea este sa pescuim in primele ore ale diminetii sau seara tarziu, dupa apusul soarelui, cand temperatura apei este mai scazuta si pestii sunt mai activi. Daca avem timp, putem incerca si o partida nocturna de pescuit, care poate fi o experienta inedita.
    Trebuie sa fim atenti si la locurile in care alegem sa pescuim. Pe timp de vara, pestii se adapteaza si se gasesc fie in zonele umbrite ale malurilor, langa vegetatie si alte obstacole, fie in larg, la adancimi mai mari pentru a evita caldura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top