Diverse

Produsele apicole: ce beneficii aduc sanatatii

Albinele reprezinta o parte cruciala a aprovizionarii alimentare. Se estimeaza ca aproximativ 1/3 din alimentele lumii depind de polenizarea facuta de albine. In afara de relatia lor cu alimentele, albinele ofera produse apicole valoroase, ce au un rol semnificativ in mentinerea sau redobandirea sanatatii. Aceste produse apicole benefice includ: miere, ceara, venin de albine, polen, laptisor de matca si propolis.

Din pacate, in ultimele cateva decenii, coloniile de albine au fost in pericol. Acest lucru este cauzat de multi factori, inclusiv utilizarea pesticidelor, distrugerea habitatului si poluarea. De aceea, albinele trebuie protejate si considerate o adevarata comoara si o resursa vitala.

Produsele apicole ne ofera beneficii incredibile pentru sanatate. Iata cateva dintre produse si beneficiile acestora:

Mierea 

Toata lumea cunoaste gustul dulce caracteristic al mierii si este unul dintre remediile naturale preferat de multi. Mierea este produsa atunci cand albinele consuma nectarul plantelor si il amesteca cu diverse enzime. Apoi regurgiteaza aceasta substanta partial digerata si o depoziteaza in stupul lor pentru o sursa rapida de energie.

Mierea are proprietati antimicrobiene, antibacteriene, antiinflamatorii si de stimulare a imunitatii. Poate calma o durere in gat si poate ajuta la combaterea racelii obisnuite, poate preveni alergiile sezoniere, reduce riscul de Helicobacter pylori, o bacterie care ataca mucoasa stomacului si poate duce la ulcer.

Nu numai ca mierea este un indulcitor natural excelent si o alternativa buna la zaharul alb, ci este un remediu excelent pentru arsuri. Mierea poate fi aplicata direct pe arsuri pentru a preveni formarea pustulelor si pentru a creste viteza vindecarii.

Ca un plus, mierea este unul dintre putinele alimente din lume care nu se va strica niciodata.

Polenul

Polenul este colectat pe picioarele posterioare ale albinelor si adus in stup, unde serveste ca hrana pentru albine – il folosesc ca sursa principala de proteine. Polenul de albine este un produs foarte bogat in nutrienti, ambalat cu proteine usor digerabile, vitamine, minerale, enzime, carbohidrati si acizi grasi.

Este o adevarata centrala! Polenul are proprietati antiinflamatorii, anti-microbiene si anti-cancerigene, plus ca ajuta la vindecarea ranilor si protejeaza inima prin scaderea cantitatii de grasimi din sange. Sportivii folosesc, de asemenea, polenul de albine in antrenamentul lor, deoarece este atat de bogat in nutrienti.

Laptisorul de matca

Laptisorul de matca este o substanta alba facuta de albinele muncitoare, exclusiv pentru regina. Consumul de laptisor de matca este singura diferenta intre albina regina care depune peste 2000 de oua intr-o singura zi si o albina muncitoare. Durata de viata a albinei regine este de aproximativ 4-5 ani, in timp ce albinele muncitoare traiesc aproximativ 3 luni sau mai putin.

Ca si alte produse apicole, laptisorul de matca are proprietati antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene si imunomodulatoare.

Cu toate acestea, are cateva beneficii suplimentare – are proprietati anti-imbatranire, prelungind durata de viata si stimuland productia de colagen in piele. Ajuta la protejarea creierului, imbunatatind sanatatea mintala si prevenind bolile neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.

Cum sa alegem produsele apicole

Tipul de produs apicol pe care il alegem va depinde de nevoile specifice de sanatate. Mierea este un prim pas bun atunci cand incepeti un tratament pe baza acestor produse. Este adesea disponibila la preturi rezonabile.

Albinele sunt cu adevarat daruri ale naturii. Ofera atat durere, cat si beneficii. Ele valorifica darurile naturii si le redau in mai multe forme. Data viitoare cand vedeti o albina, exprimati-va recunostinta pentru tot ce a oferit.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top