Stiri

Scotch sau whisky

Whisky sau scotch reprezintă, în esenţă, aceeaşi băutură plină de personalitate, care te inundă cu texturile unice, extrem de puternice, punctate discret de aroma fascinantă a malţului şi apei de izvor împletită cu note fine de lemn ud, pământ şi muşchi, caramel ars şi vanilie.

Scotch-ul

Scotch whisky este denumirea atribuită whisky-ului produs exclusiv pe teritoriul Scoţiei. Pentru a deveni un scotch, whisky-ul scoţian trebuie să parcurgă mai multe distilări şi să fie maturat pe o perioadă de cel puţin trei ani în butoaie din lemn de stejar. Scotch-ul este whisky-ul produs din malţ, căruia i se adaugă doar drojdie, suportă distilări la minim 40% ABV şi maxim 94,4% ABV, respectiv gradul de alcoolizare. Există cinci tipuri distincte de scotch. Single malţ este fabricat într-o singură distilerie şi este realizat din orz malţificat. Single grain reprezintă produsul unei singure distilerii, însă poate fi făcut din grâu, porumb sau ambele cereale. Blended malţ presupune o combinaţie între mai multe sortimente de single malţ provenite de la mai multe distilerii. Blended grain este scotch-ul realizat din mai multe single grain provenite din distilerii diferite, iar blended este termenul folosit pentru un amestec realizat între un single malţ şi un single grain. Astfel, dacă doreşti să consumi un whisky scoţian, produs după anumite tehnici de combinare, vei alege sortimentul care consideri ce îţi va satisface toate dorinţele în materie de gust, aromă, miros, forţă, personalitate şi grad de alcoolizare.

Scotch, whisky, whiskey, bourbon – Patru denumiri, aceeaşi licoare puternică

Whisky-ul este băutura care a luat naştere prin distilarea malţului de orz, în zona Irlandei, iar istoria acesteia este lungă şi foarte laborioasă, destinaţia iniţială fiind cea medicinală. Foarte rapid, tehnica de prelucrarea şi distilare s-a extins, astfel că whisky-ul a ajuns să fie produs în unele dintre cele mai variate zone de pe glob, inclusiv în America şi Asia. În acest context, se impunea o departajare a denumirilor, cu scopul strict de a face trimitere către zona de provenienţă, care îşi va pune amprenta asupra gustului băuturii, prin intermediul caracteristicilor geologice specifice. Astfel au luat naştere bourbonul, produs doar  America, scotch-ul fabricat excusiv în Scoţia, whisky-ul produs în  Australia, Brazilia, Canada, Scoţia sau Germania, precum şi whiskey-ul fabricat în Irlanda sau Statele Unite ale Americii.

Mai multe denumiri, acelaşi mod de servire

Indiferent ce tip de whisky alegi, trebuie să ştii că singurul mod în care te poţi bucura de amploarea gustului şi a aromelor, este cel de a-l servi sec, fără niciun alt adaos. Cu toate acestea, poţi apela la o serie de combinaţii care să te ajute fie să diminuezi gradul de alcool, fie că îţi răceşti băutura sau să îi reduci asprimea şi forţa. Turnat în paharul potrivit şi degustat cu răbdare, whisky-ul nu va întârzia să te bucure cu personalitatea şi izul specific. Alege un whisky de calitate pentru a te putea bucura cu adevărat de gustul unic şi de aromele specifice ale acestei băuturi.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top