Evenimente

Se redeschide Muzeul Nicolae Gane, 19 Aprilie

Vineri, 19 aprilie 2024, începând cu ora 11:00, va avea loc deschiderea Muzeului „Nicolae Gane”, unul dintre cele 17 muzee din rețeaua MNLR Iași. Publicul este invitat să descopere pe strada Nicolae Gane 22 A din Iași un spațiu dedicat artelor vizuale, Galeria Artei Ieșene.

Conceptul noii imagini a muzeului pune în atenția publicului marea pasiune a lui Nicolae Gane, pictura. O afirmă el însuși, în diverse pasaje din volumul Păcate mărturisite, care conduc la o concluzie amară: „Silit am fost deci să îmbrățișez altă carieră: să lepăd penelul și să ieu condeiul și nu știu zău dacă schimbul a fost în avantajul meu”. Pornind de la această mărturisire, nu se putea o mai potrivită reparație venită peste timp: casa lui Nicolae Gane să devină spațiul unei istorii a artelor vizuale ieșene.

Concepută de artistul vizual Felix Aftene, în colaborare cu echipa Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Galeria Artei Ieșene de la Muzeul „Nicolae Gane” prezintă o perspectivă asupra a două veacuri de evoluție plastică, marcând importanța Iașilor în arta românească. Noul muzeu îmbină etalarea clasică cu metode inedite, cu instalații și elemente de muzeotehnică moderne, reunește spații expoziționale, laboratoare și săli destinate depozitării patrimoniului.

Muzeul aduce în prim-plan nu doar opere de artă, ci și povestea captivantă a evoluției și influenței acestor artiști ce au modelat, de-a lungul deceniilor și chiar al secolelor, peisajul cultural al Moldovei și al întregii Românii. Iar expunerea artei locale, mai cu seamă în contextul globalizării, este esențială pentru a sublinia diversitatea culturală și pentru promovarea identității și a creativității specifice. Este deci un privilegiu să deschidem porțile acestui muzeu, oferind publicului oportunitatea conexiunii cu un patrimoniu artistic și istoric definitoriu pentru Iași. (Felix Aftene, curator al Galeriei Artei Ieșene)

La festivitatea de inaugurare a muzeului și Galeriei Artei Ieșene vor prezenta Felix Aftene, artist vizual, Maria Bilașevschi, critic de artă, și Lucian Dan Teodorovici, manager MNLR Iași.

Monument istoric, casa, construită înainte de 1825, a fost locuită, între anii 1871 și 1916, de numeroasa familie a lui Nicolae Gane – magistrat, avocat, scriitor, membru al Societății culturale „Junimea” și al Academiei Române, om politic și primar al Iașilor. În 1993, aici a fost inaugurat Muzeul „Nicolae Gane”, în incinta căruia au funcționat expoziții dedicate lui Nicolae Gane, administrației publice a orașului Iași, instrumentelor de scris, precum și Laboratorul de restaurare carte și documente al Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Între anii 2008 și 2019, casa a fost închisă pentru conservare, iar între anii 2019 și 2024 a beneficiat de ample lucrări de restaurare, lucrările fiind finanțate cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 5.

Muzeul „Nicolae Gane” (Galeria Artei Ieșene) va putea fi vizitat de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet).

Intrarea va fi gratuită vineri, 19 aprilie 2024, prima zi de vizitare.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top