Stiri

Știința îți spune cum să întorci cotele agențiilor de pariuri împotriva lor

Știința se intersectează cu viața noastră de zi cu zi în mai multe feluri decât ne putem imagina. Chiar și cele mai banale activități, precum gândirea, mâncatul și privitul cerului, au legătură cu diferite ramuri ale științei. Cu toate acestea, știința nu numai că ne îmbunătățește viața, dar se întâmplă ca de multe ori să ne-o și complice.

Pariurile sportive reprezintă un exemplu ilustrativ în acest sens. Pe de o parte, predicțiile bazate pe știință le permit pariorilor să-și gestioneze mai eficient pariurile. Dar, pe de altă parte, în ciuda tuturor ofertelor atrăgătoare ale agențiilor de pariuri, cum ar fi winboss bonus fara depunere sau altor bonusuri, cantitățile masive de informații, datele și statisticile la care au acces operatorii de pariuri sportive, împreună cu computerele moderne, îngreunează posibilitatea pariorilor de a obține profit.

Oamenii de știință și academicienii continuă să caute modalități de a anticipa viitorul. În aceste condiții, folosind principiile științifice, oare este posibil ca știința să ajute pariorii și să întoarcă cotele agențiilor de pariuri împotriva operatorilor? Ei bine, încă nu s-a ajuns până acolo, dar o analiză rapidă asupra diverselor studii și experimente realizate în ultimii ani ne arată că există motive de optimism pentru viitor.

Teoria statistică referitoare la deciziile optime la pariurile sportive

Jacek Dmochowski, profesor asociat la Grove School of Engineering din New York a întocmit studiul “O Teorie Statistică a Luării Deciziilor Optime la Pariurile Sportive”. Teoria lui Dmochowski vizează estimarea rezultatului median al unui meci ca fiind mai avantajos decât estimarea rezultatului mediu. Acest lucru contravine logicii multor pariori obișnuiți care se concentrează pe medii în loc de mediane.

Dmochowski și-a bazat studiul pe un meci din campionatul de fotbal american NFL dintre Philadelphia Eagles și Kansas City Chiefs. În scenariul său, Chiefs câștigase cele trei meciuri anterioare cu marje de 3, 7 și 35 de puncte. Acest lucru înseamnă că media marjei este de 15 puncte, în timp ce mediana marjei este de 7 puncte. Agențiile de pariuri au cotat echipa Chiefs ca favorită cu 10 puncte. Conform studiului său, decizia optimă ar fi fost să se parieze pe Eagles cu +10 deoarece mediana marjei este de 7.

Ca o remarcă, mulți alți cercetători, inclusiv Fabian Wunderlich și Daniel Memmert de la Universitatea Sportivă din Köln, Germania, au realizat studii similare, fiind de acord cu perspectiva lui Dmochowski.

Cercetătorii din Tokyo

Acum câțiva ani, Lisandro Kaunitz de la Universitatea din Tokyo, împreună cu mai mulți colegi, a dorit să abordeze științific inversarea rolurilor cu agențiile de pariuri. Echipa a analizat cu atenție datele aprofundate provenite de la aproximativ 500.000 de meciuri de fotbal care avuseseră loc cu zece ani în urmă. De asemenea, au fost examinate cotele postate de 32 de agenții de pariuri pentru acele meciuri. Atunci când au analizat un anumit meci, au căutat cele mai bune cote. Astfel, pariurile cu cote mai mari, care erau reușite, ar fi adus un profit mai mare.

Atunci când s-a testat teoria într-un program de simulare, s-a obținut un mic profit de 3,5%, spre deosebire de pariurile simulate aleatorii la care au pierdut 3,32%. Așa că, echipa a aplicat cu succes această strategie în viața reală. S-au plasat pariuri în valoare de 50 de dolari de aproximativ 30 de ori pe săptămână, timp de cinci luni și s-au obținut peste 900 de dolari. Procentual, a rezultat un câștig impresionant de 8,5%. Partea amuzantă este că, atunci când echipa a vrut să continue cu testarea metodei, mai multe agenții de pariuri i-a limitat conturile, punând efectiv capăt experimentului.

Prezicerea viitorului

Interpretarea datelor, statisticile și inteligența artificială joacă un rol important în încercările științei de a prezice viitorul cu o acuratețe cât mai mare. În prezent, membrii unei echipe de sport profesionist introduc numeroase informații și videoclipuri într-un computer puternic. Computerul le va spune apoi exact cum ar trebui să atace și să se apere echipa și jucătorii. Aceste programe identifică punctele forte și pe cele slabe atât la nivel individual, cât și colectiv într-o fracțiune de secundă.

Agențiile de pariuri folosesc, de asemenea, volume mari de date pentru a prezice rezultatele, astfel încât cotele și probabilitățile să fie cât mai precise. Între timp, atât oamenii de știință, cât și pariorii se străduiesc să întoarcă cotele împotriva casei de pariuri. Este aproape sigur că aceste abordări sunt folosite și în medicină, finanțe și în multe alte domenii, inclusiv în ceea ce privește strategiile legate de conflictele armate.

Concluzie

Oare, vor reuși aceștia? Chiar dacă este destul de posibil să echilibreze oarecum situația, în prezent este imposibil să prezici rezultatele la evenimentele sportive în mod constant și cu un grad ridicat de acuratețe. Nu contează de cât de multe informații dispui sau cât de puternice sunt computerele folosite. Acest lucru se datorează faptului că sporturile implică evenimente imprevizibile, bazate pe o entropie maximă.

Mingile urmează traiectorii ciudate, arbitrii iau decizii inexplicabile, iar uneori jucătorii se comportă în mod nepotrivit și neașteptat.  Se pot întâmpla multe lucruri care nu pot fi prevăzute. Știința poate explica acele ciudățenii, dar nu le poate prezice. Cel puțin, deocamdată.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top