Sciatica este o afecțiune comună în epoca modernă, care determină disconfort sau durere, afectând calitatea vieții unei persoane. Odată ce îi înțelegi cauzele și simptomele, ai șanse bune de a o ține sub control prin modalități terapeutice conservatoare.
În cele ce urmează, îți prezentăm 5 sfaturi pentru a scăpa de durerile cauzate de sciatică.
-
Elimină factorii de risc
Sciatica este o afecțiune care presupune o iritație a nervului sciatic, cel mai lung nerv din corpul uman. Rădăcina acestui nerv se află în partea inferioară a spatelui, iar ramurile sale se extind în jos, către fese, ajungând până la vârful degetelor de la picioare.
Printre cauzele sciaticii enumerăm hernia de disc, stenoza spinală, leziunile sau traumatismele și factorii de compresie musculară. Printre cei mai importanți factori de risc se numără ridicarea incorectă a unor greutăți mari, postura incorectă și orele lungi petrecute în picioare sau la birou. Slăbiciunea musculaturii lombare este, de asemenea, întâlnită la majoritatea persoanelor care suferă de sciatică, aceasta favorizând deplasarea incorectă a vertebrelor.
Mulți dintre pacienți raportează o ameliorare a simptomelor consecutiv controlului acestor factori de risc. Durerea care coboară pe fese și picior, slăbiciunea musculară, amorțelile în diferite zone ale piciorului și disconfortul la nivelul șoldului pot fi ameliorate inclusiv prin controlul poziției de somn.
Specialiștii recomandă păstrarea unor unghiuri de 90 de grade între bazin și coapsă și între coapsă și gambă, unghiuri pe care le poți menține cu ajutorul unor perne. Poți dormi fie pe spate, cu genunchii ridicați cu ajutorul unor perne mari, fie pe o parte, cu genunchii îndoiți și cu o pernă mică între genunchi.
-
Apelează la terapie fizică sub supravegherea unui specialist
Kinetoterapia și fizioterapia sunt extrem de eficiente atunci când vine vorba despre controlul sciaticii. Terapeuții fizici vor recomanda exerciții care consolidează musculatura lombară și care îmbunătățesc flexibilitatea, pentru a reduce presiunea exercitată asupra nervului sciatic.
Alte proceduri de fizioterapie foarte eficiente în tratamentul crizelor de sciatică sunt: masajul, electroterapia, aplicarea de benzi kinesiologice, pentru a enumera doar câteva. În funcție de particularitățile fiecărui pacient, specialistul fizioterapeut poate recomanda un anumit protocol de lucru menit să calmeze crizele și să prevină recidivarea acestora.
-
Caută un chiropractician cu experiență
Ajustările chiropractice la nivelul coloanei vertebrale pot contribui la corectarea aliniamentului coloanei vertebrale, ceea ce reduce iritarea nervului sciatic și contracturile musculare persistente responsabile, de fapt, pentru durere și pentru simptomele la distanță.
E de preferat să găsești un specialist experimentat în acest scop, căruia să-i prezinți rezultatele celor mai recente investigații imagistice la nivelul coloanei, pentru ca acesta să poată alege manipulările care sunt în interesul tău și să le evite pe cele care ar putea face mai mult rău decât bine.
-
Nu subestima acupunctura
Deși nu îți va alinia coloana vertebrală, acupunctura s-a dovedit eficientă în reducerea contracturilor musculare și relaxarea locală a mușchilor, ceea ce duce la ameliorarea rapidă a durerilor. Poți apela la acest tip de tratament pentru controlul simptomelor și al durerii, ceea ce îți va permite să reduci utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene despre care se știe că au numeroase efecte secundare importante.
-
Du o viață activă
Chiar dacă jobul tău presupune să petreci ore lungi pe scaun, la calculator, există moduri prin care poți compensa pentru acest neajuns. Un birou ergonomic și o susținere lombară adecvată sunt benefice; pauzele regulate pentru dezmorțire și schimbarea poziției sunt recomandate.
În plus, în timpul liber, mersul pe jos, mersul cu bicicleta, escalada și înotul sunt activități cu impact redus care te ajută să te menții în formă și să consolidezi musculatura lombară, prevenind astfel durerile.
Sciatica poate cauza disconfort semnificativ, afectându-ți capacitatea de a desfășura diverse activități cotidiene. Cu toate acestea, există numeroase opțiuni de tratament disponibile, care pot fi personalizate în funcție de nevoile și circumstanțele individuale ale fiecărui pacient. Este important să consulți un specialist în sănătatea coloanei vertebrale pentru a obține un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat pentru gestionarea și tratarea sciaticii.
Sursa foto: Shutterstock