Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la bărbați, fiind considerat o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. Diagnosticarea și gestionarea acestei afecțiuni depind, în mare măsură, de un instrument esențial: o analiză de laborator denumită PSA (antigenul specific prostatic) care furnizează informații importante despre stadiul și prognosticul bolii.
Antigenul specific prostatic (PSA)
PSA este o proteină sintetizată în principal de celulele din structura prostatei. Aceasta este eliberată în sânge și poate fi determinată printr-o simplă analiză hematologică. Măsurarea concentrație de PSA din sânge poate oferi informații importante despre sănătatea acestei glande, prostata.
Valorile normale ale PSA variază în funcție de vârstă și de alți factori, astfel:
- La bărbații cu vârsta mai mică de 40 ani, valoarea normală este mai mică sau egală cu 1.4 ng/ml;
- La bărbații cu vârsta între 40 – 50 ani, valoarea normală este mai mică sau egală cu 2.0 ng/ml;
- La bărbații cu vârsta între 50 – 60 ani, valoarea normală este mai mică sau egală cu 3.1 ng/ml;
- La bărbații cu vârsta între 60 – 70 ani, valoarea normală este mai mică sau egală cu 4.1 ng/ml;
- La bărbații cu vârsta peste 70 ani, valoarea normală este mai mică de 4.4 ng/ml.
Trebuie să se înțeleagă faptul că determinarea valorii PSA este un test de screening care are limitările sale. În cazul unor valori crescute, sunt necesare investigații suplimentare înainte de a formula un diagnostic de cancer de prostată. Există o cale lungă de la o valoare PSA mărită la o intervenție radicală precum prostatectomia laparoscopica, iar colaborarea dintre medicul urolog și pacient este esențială în tot acest demers.
Diagnosticarea și stadializarea cancerului de prostată
Determinarea valorilor PSA este considerată o măsură de screening pentru depistarea cancerului de prostată în fazele sale incipiente, dar creșterea PSA poate apărea în mai multe probleme ale glandei prostatice, nu neapărat în caz de cancer. Confirmarea diagnosticului se realizează consecutiv examenului transrectal, urmat de biopsie.
Deși nu este un indicator foarte specific pentru cancerul de prostată, valoarea PSA este luată în considerare în stadializarea bolii. Astfel, valorile ridicate sugerează o formă avansată de boală, care trebuie însă confirmată prin investigații suplimentare care să identifice și să evalueze răspândirea cancerului în organism. Așadar, valorile mari ale PSA sugerează, în multe situații, un prognostic mai puțin favorabil decât valorile moderat crescute.
Tratamentul personalizat al cancerului de prostată
Odată ce cancerul de prostată este diagnosticat și stadializat, următorul pas este reprezentat de elaborarea unui tratament personalizat. În general, pacienții cu niveluri ridicate de PSA sunt supuși unor tratamente mai agresive de tipul chirurgiei sau radioterapiei extinse, pentru a controla și eradica tumorile. Pacienții cu valori PSA ceva mai mici pot beneficia de abordări mai conservatoare, inclusiv de monitorizare activă, în funcție de rezultatele celorlalte investigații.
Monitorizarea PSA post-tratament
După inițierea tratamentului, monitorizarea continuă a valorilor PSA este necesară pentru evaluarea eficienței acestuia și pentru depistarea precoce a recurențelor. Valorile PSA în creștere după tratament pot semnala recurența bolii sau prezența unor metastaze la distanță, caz în care se impune ajustarea terapiei.
Educația pacientului cu privire la PSA și cancerul de prostată
Implicarea pacientului în diagnosticul precoce și tratamentul cancerului de prostată este foarte importantă. Screeningul regulat este un subiect încă dezbătut în comunitatea medicală, deoarece se poate asocia cu un nivel crescut de stres inutil și cu investigații invazive care se dovedesc a nu fi fost necesare. Comunitatea medicală ia în considerare o discuție amplă și detaliată cu pacientul înainte de recomandarea unor investigații, pentru a stabili dacă acesta are factori de risc suplimentari și dacă starea sa permite intervenții medicale suplimentare în eventualitatea unui diagnostic.
Cercetările în domeniul cancerului de prostată continuă să avanseze, iar noile tehnologii și modalități de diagnostic au potențialul de a revoluționa tratamentul bolii. Identificarea biomarkerilor specifici, îmbunătățirea tehnicilor de imagistică și dezvoltarea unor terapii mai precise sunt direcțiile în care comunitatea medicală investește pentru a îmbunătăți diagnosticul timpuriu și opțiunile de tratament.
Sursa foto: Shutterstock

