Stiri

Vrei să te muți la Iași în 2018? Iată situația din teritoriu!

Viata in Iasi nu este senzatia secolului, dar cu mici eforturi, aceasta poate fi una frumoasa si iti poate aduce satisfactii. Au mai scris si cei de la TVDece despre cum este viata in Cluj, bloggerul Zoso despre viata in Brasov, dar Marius despre viata in Bacau si Cotos despre Baia Mare.

Orasul Iasi este al 3-lea nucleu al economiei din Romania, dupa Bucuresti si Cluj. Presa din Capitala nu prea vorbeste despre orasele Moldovei, preferand sa-si publice articolele, mai ales alea economice, despre orasele din Vest. Vorba aia, sunt mai aproape de granita, oamenii sunt altfel fata de moldoveni si asa mai departe.

Desi la Iasi nu exista o autostrada si nici nu se doreste a se construi una in viitorul apropiat, avem un aeroport, oarecum modern, cu multe curse spre orasele din Europa. Dar din pacate, acesta a ajuns la maximul ce il poate oferi in momentul de fata. Fara un terminal nou, sansele de a creste numarul de pasageri este unul foarte mic. Dincolo de un terminal nou, ar mai trebui construit un nou drum de acces, pentru ca acesta este foarte aglomerat si nu are decat cate o singura banda pe sens. Cu toate ca infrastructura lipseste, la Iasi exista totusi cateva fabrici construite in ultimii 10 ani si asta se datoreaza Universitatilor, care reusc sa ofere companiilor specialisti competenti. Uneori, marile companii prefera sa aleaga un oras in care sa stabileasca locul de productie dupa forta de munca, nu neaparat dupa infrastructura.

La capitolul unitati de cazare, la Iasi exista un singur hotel de 5 stele si multi vizitatori se plang de faptul ca tot timpul hotelurile sunt pline si le este destul de greu sa isi gaseasca cazare pentru atunci cand vin in Iasi, indiferent daca vorbim de turisti sau oameni ce vin aici in scop de afaceri.

Multa lume compara Clujul cu Iasiul. Ambele orase sunt frumoase, dar e un pic cam dificil sa le compari. In ultimii 5 ani, la Cluj s-a investit masiv, in schimb la Iasi, dezvoltarea a venit de la mama-natura, fara o strategie de dezvoltare sau cu un plan pe termen lung. Vorba aia… am avut noroc.

Revenind la viata din Iasi, cu bune si cu rele…

Oamenii din Iasi sunt oameni de treaba, desi unii au o gandire provinciala. Sunt primitori, deschisi si destul de comunicativi, dar ceea ce le cam lipseste este simtul civic. Bine, cred ca treaba asta e o problema generala in toata Europa de Est. Cei care au cat de cat o educatie si un nivel cel putin mediu de viata sunt destul de calzi si primitori, ceea ce te face sa te simti in siguranta cand mergi la orele tarzii pe strada. Dincolo de asta, sunt destul de comozi si traiesc cu senzatia ca modelul de business din Romania nu se aseamana cu cel din Iasi care este extrem de ciudat; adica ce functioneaza in alte orase mari sigur nu merge si la Iasi.

Dupa cum am spus mai sus, nu prea exista implicare civica din partea populatiei. Desi sunt o multime de ONG-uri, ieseanul de rand este comod, nu prea iese la proteste, multi stiu ca in Iasi exista interlopi si ca sunt periculosi, dar asta se intampla de mult, acum rar ii vezi pe strada si, daca se intampla sa ii vezi, se comporta de cele mai multe ori destul de normal.

Datorita domeniului IT, iesenii au venituri medii si peste mediu, ceea ce ii face sa scoata mai des bani din buzunar cand vine vorba de concedii sau viata de noapte.

In luna august, la Iasi, este mai liniste, lumea este in concedii, studentii pleaca acasa si, de la an la an, romanii din diaspora vin in numar din ce in ce mai mic acasa. Daca acum 5 ani era plin de masini cu numere de Italia, Spania si Anglia, acum sunt mult mai putine.

Chiriile si preturile apartamentelor sunt destul de piperate. Desi la televizor sau prin presa vedeti ca Bucurestiul si Clujul sunt cele mai scumpe, ei bine cam la fel este si la Iasi. Aceste preturi ridicate sunt din cauza faptului ca Iasi este un oras studentesc, iar domeniul IT face ca preturile sa fie cam la acelasi nivel cu cele din Bucuresti si Cluj.

O garsoniera de inchiriat in apropierea centrului costa intre 200 si 300 Euro. In centru ajunge la 350 Euro sau poate chiar mai mult, in functie de zona, dotarile imobilului, loc de parcare si asa mai departe.

Costul de achizitie a unui apartament cu doua camere la marginea orasului costa undeva la 50 – 60.000 Euro, iar in centrul orasului poate ajunge pe la 75 – 80.000 Euro. In ultimii 5 ani, la Iasi s-au construit apartamente de peste 1 miliard de Euro.

Preturile la Iasi nu sunt chiar asa de mari. Comparand cu Bucuresti si Cluj, sunt mai mici, dar nu cu foarte mult. Iesenii se imbraca destul de bine, ies aproape zilnic la terase si restaurante. De exemplu, un „meniul zilei” costa intre 15 si 25 Lei, un abonament la o sala de sport costa in medie undeva la 100 Lei pe luna, o masa la restaurant pentru doua persoane depaseste totusi 100 Lei, mai ales daca vorbim de un restaurant decent. Pentru cei din Bucuresti probabil preturile sunt mici, altii spun ca este scump, dar daca doresti sa ai o viata decenta, sa iesi din cand in cand, sa ai o rata la un apartament, cred ca te-ai putea descurca cu un venit de 1.000 Euro per cuplu.

Piata locurilor de munca din Iasi este destul de variata si poti gasi joburi in IT, vanzari, HoReCa sau pe profil tehnic. Din pacate, daca termini o facultate de marketing sau de comunicare, este un pic cam complicat sa profesezi in acest domeniu, dar oamenii buni si care chiar isi doresc sa munceasca cu siguranta vor gasi un loc de munca in Iasi.

Infrastructura rutiera din Iasi este aproape zero. Nu exista autostrada si nici nu prea se doreste de la Bucuresti sa se faca una. Drumurile de intrare si iesire din oras sunt tot timpul aglomerate si asta si din cauza ca in ultimii ani s-au contruit foarte multe cartiere noi la marginea orasului. In timpul orelor de varf, este destul de stresant sa mergi cu masina. Majoritatea bulevardelor sunt mici, au doar cate doua benzi pe sens.

In orele de varf, traficul este foarte aglomerat. Din fericire, orasul este mai mic si nu pierzi, ca in Bucuresti, cu orele, timp in trafic. Strazile sunt asfaltate, nu mai sunt gropile de altadata. Dar, din pacate, exista o lipsa de locuri de parcare si asta se poate observa daca sunteti cu masina prin Iasi.

La capitolul transport public exista o multime de taxiuri, a caror cost este unul foarte mare, probabil este cel mai scump din Romania. Exista autobuze, multe din ele noi si cu aer conditionat, tramvaie si microbuze. In viitorul apropiat se va face si o linie feroviara speciala pentru oras, astfel incat se va putea merge cu trenul in anumite zone ale orasului. De scurt timp, Compania de Transport Public a dat drumul unei aplicatii mobile prin intermediul careia puteti sa va cumparati bilete de calatorie. Mai multe detalii gasiti aici.

Administratia locala nu este cea mai grozava. Sunt aceleasi certuri si lupte ca la Bucuresti, cele doua partide razboindu-se destul de des. Din pacate, avem unul dintre cei mai slabi presedinti ai Consiliului Judeten din cati au existat pana acum. Lucrurile se misca cam greu, ne laudam cu evenimente culturale, dar cultura la Iasi traieste din trecut.

Serviciile de sanatate din Iasi sunt destul de variate, exista multe spitale, clinici private si afaceri se se ocupa cu productia medicamentelor. In viitorul apropiat, sa speram, se va construi si Spitalul Regional, care va face ca orasul Iasi sa fie unic in zona Moldovei.

Educatia la Iasi este in floare. Sa nu uitam ca la Iasi s-a construit prima Universitate din Romania! Daca doresti sa fii student la Iasi, ai de unde alege. Toate institutiile de educatie detin camine pentru studenti, cantine, programe cu bursa si cred ca, la capitolul acesta, orasul Iasi sta pe aceeasi linie fruntasa cu Bucuresti sau Cluj.

Turism poti face la Iasi, pentru ca ai ce vizita: de la muzee, case memoriale, strazi pietonale, pana la parcuri, lacuri, manastiri si biserici. Am facut chiar o lista in care puteti vedea ce puteti face daca ajungeti la Iasi ca turist. Nu trebuie sa uitati ca la Iasi au poposit mai toti autorii de proza si poezie care inca ii chinuie pe copii la Bacalaureat.

Din toate obiectivele turistice am sa enumar cateva exemple: Palatul Culturii, Bojdeuca lui Ion Creanga, Mitropolia Moldovei si a Bucovinei, Parcul Copou, unde se gaseste si teiul lui Eminescu, Manastirea Golia si turnul ei, Teatrul National „Vasile Alecsandri”, Gradina Botanica, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Anticariatele de pe strada Lapusneanu, Muzeul Unirii, Castelul lui Sturdza de la Miclauseni sau complexul urbanistic Palas Mall, unul dintre cele mai frumoase mall-uri din Europa. Aici puteti sa va plimbati in parcul public, sa mergeti la cumparaturi unde va puteti bucura de branduri internationale dar si de cele locale.

In Iasi, aveti unde sa va petreceti timpul liber. Exista cluburi mai premium sau pub-uri, piscine, spatii de agrement in padurile din jurul orasului, sali de sport, SPA-uri, o multime de restaurante si cafenele. Se investeste mult in partea de design concept, fiecare local incercand sa vina cu chestii noi, atat la partea de aspect, cat si in meniuri. Preturile sunt variate si asta face ca orasul Iasi sa fie deschis oamenilor din orice categorie sociala sau economica.

In timpul liber puteti merge la diverse evenimente, la teatru, opera, cinema, cluburi, cafenele, restaurante sau sa va plimbati in zonele pietonale ale orasului.

De doi ani, a inceput si la Iasi moda festivalurilor. Avem Afterhills, un fel de Untold mai mic, dar care prinde popularitate de la un an la altul, Hangariada, Serile Filmului Romanesc, Rocanotherworld, Festivalul International al Educatiei, sarbatorile orasului care aduna in fiecare an cam cate 1 milion de oameni in pelerinaj si multe altele. Dincolo de asta, in preajma sarbatorilor, se organizeaza chestii faine, unde traditiile inca se tin, desi asta se intampla mai mult in apropierea orasului.

Daca hotarati sa va mutati la Iasi, sa stiti ca puteti duce o viata destul de buna. Daca va place munca, sigur gasiti ceva care sa va multumeasca. Daca doriti activitati diverse pentru timpul liber, la fel, aveti de unde alege. Orasul este in crestere și, chiar daca este una cam haotica, aceasta crestere se poate observa de la an la an.

Deci, daca v-am convins, va asteptam la Iasi!

Foto: Andrei Cucu

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

21 Comments

21 Comments

  1. Pingback: Carla's Dreams LIVE in Fratelli Summer Club Iasi, 24 August | Iasi 4u

  2. Pingback: Private Party Forest Secrets, 30 August | Iasi 4u

  3. Pingback: Cotnari Rally Iasi Centenar | Iasi 4u

  4. Pingback: Târgul de Cariere Iași, 12- 13 August | Iasi 4u

  5. Pingback: Festivalul Girafelor – craft beer, street food, live music, 7 – 9 Septembrie | Iasi 4u

  6. Pingback: Chido – Un nou Restaurant Mexican deschis lasi | Iasi 4u

  7. Pingback: M-am portat de la Orange pe Vodafone – Bogdan Alupoaie Blog

  8. Pingback: “La Placinte”- Iasi: Cum sa-ti bati joc de un business cu traditie – Bogdan Alupoaie Blog

  9. Pingback: Se relanseaza OREX, primul si singurul brand Romanesc de ceasuri de mana – Bogdan Alupoaie Blog

  10. Pingback: Stil Masculin de la Formens Store in Iasi – Bogdan Alupoaie Blog

  11. Pingback: Targ al mesterilor populari si spectacol folcloric, in acest weekend, in Parcul Palas | Iasi 4u

  12. Pingback: Prima "bancă inteligentă" din Iași | Iasi 4u

  13. Pingback: Transport International IUGE EUROPE | Iasi 4u

  14. Pingback: Unde gasesti produse IKEA in Iasi | Iasi 4u

  15. Pingback: Locuri de cazare in Iasi pentru studenti, la camin sau apartament inchiriat? | Iasi 4u

  16. Pingback: Vezi noul catalog Ikea 2018 – 2019 | Iasi 4u

  17. Pingback: Planurile Mega Image pentru a doua jumatate din 2018: Dupa Sibiu, retailerul vrea să se extinda in Iasi | Iasi 4u

  18. Pingback: Faimosul sos de la KFC cu usturoi va fi disponibil in toate magazinele Lidl | Iasi 4u

  19. Pingback: Ghid de supravietuire pentru Sarbatorile Iasului | Iasi 4u

  20. Pingback: Ceata face probleme pe Aeroportul din Iasi – Iasi 4u

  21. Silvia

    March 11, 2019 at 4:54 pm

    Stau de 4 ani in Iasi dar mi-a ajuns din cauza oamenilor. Foarte multi oameni scapati de la Socola, foarte multi cersetori pe strazi, tot felul de oameni ciudati, nesimtiti, primitivi asa. Accentul de moldovean se va observa cel mai bine in Iasi, nu e rau dar personal, ma zgarie la creier. E un oras frumos (zona centrala) dar cam atat. Locurile de munca si posibilitatile sunt la fel ca in toata Moldova. Preturi MARI pentru nimic. Odata ce plec de aici, nu vreau sa mai calc niciodata piciorul pe acest teritoriu. Am calatorit si am stat o perioada in toate orasele din Moldova si o spun din experienta personala dar ca si oameni civilizati si educati sunt cei din Bacau si Piatra Neamt. (Diferenta cel putin de accent Bacau – Iasi este mare. Aproape ca bacauanii nu au accent si o parte buna din ei, nu au, cel putin cei nascuti in oras nu prea ai sa vezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top