Stiri

Zboruri directe București – New York, din 7 iunie 2024 Românii își pot rezerva călătorii directe către SUA, după 20 de ani

Românii se pot bucura de călătorii directe către Statele Unite ale Americii, deoarece, începând cu 7 iunie 2024, compania aeriană HiSky reintroduce zboruri directe pe ruta București – New York, marcând un moment semnificativ după o absență de peste două decenii.

HiSky a pus deja în vânzare biletele pentru această rută, iar primul zbor programat va avea loc pe 7 iunie. Această veste vine la scurt timp după ce compania a primit aprobarea din partea Departamentului Transporturilor din SUA pentru a efectua zboruri regulate către New York, transformându-se astfel în singura companie românească care deține atât Permisul de Operator Străin de Transport Aerian, cât și aeronava potrivită pentru zboruri neîntrerupte de până la 14 ore.

Zborurile regulate vor conecta Aeroportul Henri Coandă din București cu principalul aeroport din New York, John F. Kennedy, de patru ori pe săptămână, cu plecări din România în fiecare zi de luni, miercuri, vineri și sâmbătă, și retur. Pasagerii vor beneficia de un zbor de aproximativ 10 ore, iar aeronava HiSky va decola la ora locală 8:00 și va ateriza în New York la ora locală 11:25. Pentru zborurile de retur, aeronava va decola de pe JFK la ora locală 13:25 și va ateriza la Otopeni la ora locală 6:15.

Prețurile biletelor încep de la 349 Euro pentru clasa economic, în acest tarif este inclus doar un bagaj mic de mână și 1899 Euro pentru clasa business, inclusiv un serviciu de catering care oferă o masă caldă și o gustare pentru fiecare pasager.

Iulian Scorpan, CEO HiSky, a declarat entuziasmul companiei față de reluarea acestei rute strategice, menționând că este un moment semnificativ pentru România și pasagerii care doresc să călătorească fără escale în SUA. Airbus A330-200, prima aeronavă wide-body din flota HiSky și singura de acest tip înregistrată în România, va opera aceste zboruri.

De la inaugurarea hub-ului din București acum un an și jumătate, HiSky a devenit principala bază operațională, oferind zboruri regulate către multiple destinații internaționale. Compania a reușit să se impună în topul transportatorilor aerieni din România, ocupând locul patru în ceea ce privește numărul de pasageri transportați.

HiSky este o companie aeriană cu sediul în Chișinău, Moldova, de către Iulian Scorpan, fost şef al Air Moldova, fiind certificată (AOC) suplimentar în România. Principalele baze ale companiilor aeriene sunt Aeroportul Internațional Chișinău și Aeroportul Internațional Cluj. HiSky operează o flotă de cinci aeronave din familia Airbus A320, respectiv patru aeronave A320 cu 180 de locuri şi o aeronavă A319 în configuraţie de 144 de locuri. Pentru siguranţa pasagerilor şi eficienţă în operare, inclusiv pentru zboruri mai lungi, au fost alese aparate de zbor de producţie recentă, iar programele regulate de întreţinere vor fi efectuate la o bază specializată din România, adică cel mai probabil la Aerostar ce are hangare specializate pentru mentenanță la Bacău și la Iași.

O retrospetivă asupra rutelor Lung-Curier Tarom

Acum aproape cinci decenii, Bucureștiul și Seattle erau legate printr-o cursă fără escală de douăsprezece ore, cu ajutorul unui avion emblematic – Boeing 707. O eră în care 189 de pasageri puteau traversa oceanul Atlantic cu o viteză uluitoare de 950 km/h.

În aceeași perioadă, zborurile spre New York și Beijing deveneau o normalitate în istoria transportului aerian românesc. Anii ’70 au fost marcați de deschiderea către lume, cu destinații îndepărtate precum Sydney, Beijing, Abu Dhabi, Bangkok și Singapore. Astăzi, însă, acele conexiuni directe au dispărut, iar Tarom se confruntă cu noi provocări.

Boeing 707, aparținând companiei Tarom. Model popular în anii ’70.

În prezent, locațiile cele mai îndepărtate la care aeronavele Tarom încă aterizează sunt cele din Africa și Orientul Mijlociu. Un zbor către Statele Unite ar fi în continuare o necesitate, dar pandemia și alte provocări, precum infrastructura aeroportuară și marketingul, rămân obstacole majore.

După Revoluția din 1989, Tarom a început să modernizeze flota, renunțând la avioanele sovietice Ilyushin și producția românească Rombac, în favoarea Boeing-urilor 707. În 1992, au fost achiziționate trei aeronave Airbus A310, capabile să opereze pe distanțe mai mari. Acestea au fost utilizate pe rute către China, Canada și America, deschizând noi orizonturi pentru zborurile Tarom.

Primul considerent era costul de operare, era un avion deja depășit din punct de vedere al eficienței operării. Era un avion foarte bun, dar cu o capacitate de 209 locuri. Costurile respective pe ora de zbor nu ar fi permis posibilitatea unui venit care să confere eficiență ulterioară”, explică Mădălina Mezei, expert în aviație.

În ciuda acestor provocări, în 2016, Airbus A310 al Tarom efectua ultimul zbor, iar, în 2018, ambele aeronave au fost vândute. Un pas crucial pentru reluarea zborurilor transatlantice către SUA ar fi achiziționarea sau închirierea unor aeronave de lung-curier.

De la aderarea la alianța SkyTeam în 2010, Tarom ar putea beneficia de sprijinul altor companii membre, dar, potrivit lui Valentin Gvinda, fost pilot Tarom, nu există niciun interes clar în acest sens. Astfel, întrebarea rămâne: când va reintra Tarom pe harta zborurilor transatlantice?

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top