Stiri

Cum se distinge scanarea 3D de metodele convenționale de măsurare?

În raport cu metodele convenționale de măsurare, scanarea 3D câștigă tot mai mult teren. Toate zonele industriale profită de evoluția tehnologiei și caută eficientizarea și optimizarea unor procese. În acest caz, cerința pentru scanarea 3D se află într-o continuă creștere, datorită avantajelor pe care le prezintă în comparație cu metodele tradiționale prin care se fac măsurătorile unei construcții.

Ce este scanarea 3D?

Scanarea 3D este o metodă modernă de colectare a datelor digitale cu privire la configurația unui obiect sau unei structuri. Aceasta permite obținerea unor detalii exacte în ceea ce privește geometria obiectelor scanate. În plus, este o metodă de măsurare neinvazivă prin care se obțin detalii de o precizie milimetrică.

După finalizarea procedurii de scanare, se generează un fișier tridimensional care poate fi extrem de util într-o multitudine de proiecte, cum ar fi evaluarea unei construcții, restaurarea unei clădiri, studiul arheologic al unei structuri. Această analiză este extrem de utilă unor specialiștilor precum arhitecți, constructori, restauratori.

Acest tip de scanare își găsește aplicabilitatea în mai multe domenii, printre care industria automobilelor, aeronautică, medicină, cercetare, stomatologie, dar mai ales în sectorul imobiliar. Atât în ceea ce privește clădirile vechi sau noi, locuibile sau industriale, prin scanare 3D se pot obține modele digitale cu ajutorul cărora se identifică detaliile necesare pentru studiul unei structuri.

Ce avantaje prezintă scanarea 3D?

Spre deosebire de măsurătorile convenționale, care necesită intervenție umană, acest tip de scanare revoluționară se face cu ajutorul unui instrument, anume scannerul laser. Dat fiind că nu implică acțiunea unei persoane pentru a măsura, scanarea 3D nu este supusă riscurilor de apariție a unor erori.

Un alt avantaj pentru care se alege tot mai des metoda de scanare 3D, mai ales pentru evaluarea unor clădiri sau restaurarea unor monumente, este faptul că se economisește timp. Informațiile cu privire la structura clădirii se obțin rapid, fără a mai fi necesare deplasările frecvente pe teren cu scopul de a face măsuratori.

Detaliile sunt extrem de precise și riscul de apariție a erorilor este minim. Personalul nu mai este suprasolicitat și eficiența rezultatelor este mult mai ridicată. Se generează rezultate precum coordonate, arii, secțiuni. Se poate măsura progresul unui proiect și se pot accesa detaliile despre acesta în orice moment. De asemenea, scanarea 3D este utilă pentru a face o comparație între stadiul incipient al unui proiect și stadiul final al aceleiași structuri, existând posibilitatea rapidă de a detecta deformările și alte probleme ce nu sunt vizibile decât printr-o scanare detaliată.

O altă activitate în care scanarea 3D își regăsește utilitatea este restaurarea unor clădiri. Există o mulțime de clădiri și monumente istorice care necesită restaurare, iar supunerea acestora la metodele tradiționale de a lua măsurători poate fi de-a dreptul riscantă. Prin scanare 3D, se reduce la minim riscul ca acestea să fie degradate, deoarece scanarea implică o metodă de măsurare ce nu presupune contact direct cu suprafața sau structura scanată. În acest domeniu, scanarea 3D s-a dovedit a fi o metodă mai eficientă din punct de vedere al costurilor și rezultatelor obținute.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top