Stiri

Un ieșean revoluționează gaming-ul si participă la TED Youth 2014, UPC prezintă câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului Tech School

Un ieșean revoluționează gaming-ul si participă la TED Youth 2014, UPC prezintă câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului Tech SchoolRobotul care se poate scufunda la o adâncime mult mai mare decât cea la care un om rezistă sub apă? Enciclopedia accesibilă printr-o interfață vocală?
Gadgetul care localizează accidentele?
Sunt doar câteva idei de proiecte care dovedesc talentul și cunoștințele tinerilor români înscriși pe platforma UPC, Smart Nation.

UPC România prezintă câștigătorii celei de-a doua ediții a competiției naționale de proiecte – Tech School – ale cărei premii au o valoare totală de 25.000 de Euro. Patru idei de proiecte câștigătoare primesc din partea UPC România bugetele necesare implementării, iar o a cincea idee îi aduce inițiatorului un loc la conferința globală TED Youth 2014. Proiectele sunt grupate pe categorii de vârstă – câte una pentru categoriile de 5 – 19 ani și 20 – 24 ani și 2 pentru categoria de 11 – 14 ani.

“Tech School ne-a oferit șansa să descoperim tineri extraordinari, cu idei proaspete și curajoase, cu multă energie și dorință de a revoluționa lumea cu ajutorul tehnologiilor performante. Ne bucurăm că îi putem susține să își transforme visurile în realitate și că astfel de platforme contribuie la dezvoltarea unei generații întregi de tineri.”, declară Ariana Badin, Marketing Communication & PR Director UPC România.

Ideea unui joc tactic, pe ture, cu un sistem de definire a caracterului și a abilităților personajelor – The Call of Syox – i-a adus lui Alexandru Bîrzanu (22 de ani), din Iași, premiul special din partea Juriului, constând în participarea la conferința globală TED Youth 2014.

La categoria 11-14 ani, cele două proiecte Tech School care au impresionat toți jurații și au obținut cele mai multe voturi sunt VoicePedia HelpDesk, realizat de Cristina Braga din Mediaș, și Arduino GPS, ai cărui autori sunt Sebastian Darmaz și Laurențiu Ciobanu, ambii din Târgoviște.

La categoria 15-19 ani, proiectul câștigător îi aparține lui Iulian Lazăr (17 ani) din Constanța, recompensat cu 7.000 de Euro. Este vorba despre Robotul subacvatic ROV1.0, care se poate scufunda la o adâncime mult mai mare decât cea la care un om rezistă sub apă.

La categoria 20-24 de ani proiectul care s-a detașat este H.A.A.L (Human Accident Alert and Locator), un gadget de mici dimensiuni, care propune localizarea accidentelor în mod autonom. Cu ajutorul celor 7.000 de Euro și ghidat de sfaturi din partea mentorilor și a specialiștilor Tech School, Robert Coțofană în vârstă de 23 de ani, din Târgoviște, va transforma H.A.A.L într-un sistem performant de localizare a accidentelor, monitorizând în permanență accelerațiile/decelerațiile la care este supus corpul uman, avionul sau autoturismul.

Tech School este o competiție pe 5 arii ale tehnologiei – gaming, robotică, digital media, aplicații și astronomie. În acest concurs au participat tineri cu vârste cuprinse între 11 și 24 de ani, care și-au înscris pe platforma www.smartnation.ro ideile revoluționare. Acestea au fost jurizate de oameni de știință români, mentori în cadrul programului, precum Adrian Buzatu – cercetător la Universitatea din Glasgow, Scoția și membru ATLAS/CERN, Cătălina Oana Curceanu – prim-cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare și al fizicii nucleare în cadrul Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN – Roma, Italia, Adrian Dorobăț – game designer la Gameloft, Viorel Spînu – cofondator Robofun, Bogdan Florescu – cofondator Adonis Software, Ionuț Cotoi – președinte inventeaza.ro, precum și Victor Kapra – unul dintre cei mai cunoscuți și relevanți bloggeri din România pe noi tehnologii.

Peste 400.000 de pasionați de tehnologie au interacționat pe platforma online în primele 6 luni de la lansare. Smart Nation a mobilizat o comunitate activă de 5.000 de utilizatori și promotori, care au generat peste 230 de proiecte în concursul Tech School. Tinerii au acces în continuare pe www.smartnation.ro la știri, tutoriale, materiale video și interviuri din aria celor mai noi tehnologii.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top