Stiri

Martie 2019: Incep inscrierile pentru programele de finantare de la stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice

In cazul in care ti-ai dorit intotdeauna sa apelezi la o metoda alternativa pentru incalzirea locuintei si apa calda, trebuie sa stii ca, incepand cu luna martie 2019 te poti inscrie in programul E-Sol, prin care statul ofera 90% din costurile instalatiei panourilor fotovoltaice, in limita a 20.000 lei.

Orice persoana care isi va monta panouri fotovoltaice acasa poate accesa aceste fonduri din partea statulului, fiind necesara o investitie proprie de doar 10%, atat timp cat contravaloarea operatiunii se incadreaza in suma ideala.

Scopul principal pentru care statul roman a dezvoltat acest program de finantare este acoperirea necesarului de consum si livrarea surplusului de energie in reteaua nationala, reprezentand, in acelasi timp, si o solutie mult mai prietenoasa cu mediul, dar si cu buzunarele celor ce aleg instalarea panourilor.

Asadar, nu doar ca cei interesati vor produce indeajuns de mult pentru a-si acoperi consumul propriu, dar pot deveni si prosumatori, adica sa vanda o parte din energia obtinuta retelei nationale, mai ales ca a aparut si legislatia potrivita.

Pentru ce poti folosi finantarea de pana la 20.000 de lei?

In cazul in care iti surade ideea de a apela la aceste fonduri de la stat, trebuie sa stii ce costuri va acoperi suma de 20.000 de lei si cum o poti utiliza:

 • Cheltuielile de achizitie a sistemului de panouri fotovoltaice (cu o putere minima de 3kWp)

In primul rand, poti folosi banii primiti pentru a achizitiona produsele potrivite. Din fericire, preturile panourilor fotovoltaice sunt accesibile si este recomandat sa le consulti in momentul in care faci planul initial. Mai departe, vei avea nevoie de restul componentelor necesare, si anume, invertor, materiale pentru conexiuni, structura de montaj, modul de comunicatie, contorul care masoara cantitatea de energie produsa, ce colecteaza si transmite datele la distanta si tabloul electric pentru curentul continuu sau alternativ.

 • Cheltuielile pentru montarea si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice (maximum 15% din costurile echipamentului si ale instalatiilor electrice)
 • TVA-ul cheltuielilor necesare

Ce avantaje iti ofera instalarea panourilor solare pentru locuinta ta?

Vei observa, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, numeroase beneficii de care te vei bucura nu doar tu, ci si mediul inconjurator, printre care se numara:

 • Costul redus sau chiar 0 al facturii de energie electrica
 • Obtinerea unor sume insemnate din producerea si livrarea curentului electric de la consumatorii casnici
 • Economia substantiala la cheltuielile de intretinere ale casei
 • Un mediu mai putin poluat, mai ales ca energia solara este regenerabila, deci inepuizabila
 • Independenta fata de furnizorii locali de energie electrica

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru inscrierea in programul E-Sol?

Suma de 20.000 de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice este nerambursabila, si poate fi accesata de toti cei care indeplinesc urmatoarele cerinte:

 • Domiciliul stabilit in Romania
 • Sunt proprietari ai imobilului ori ai terenului pe care vor fi montate panourile fotovoltaice, asa cum rezulta din extrasul de carte funciara
 • Nu au datorii sau obligatii financiare la stat sau la bugetul local in momentul aplicarii

Inscrierea se face prin intermediul unui instalator validat pentru acest program.

Finantarea din partea statului a celor care isi doresc sa puna in practica alternativele de obtinere a energiei electrice reprezinta o ocazie pe care nu trebuie sa o ratezi. Consulta mai multe informatii din “Ghidul de finantare a instalarii de panouri fotovoltaice”, care a fost deja publicat in Monitorul Oficial si pregateste-te, din timp, pentru a obtine suma dorita!

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top