Diverse

Muzică și mișcare pentru clasa 1 – un prilej de dezvoltare personală prin muzică, dans și artă

Orele de muzică și mișcare sunt mereu appeciate de elevi, mai ales în clasa 1. De aceea, un manual dedicat activității muzica si miscare clasa 1 îi ajută pe cei mici să înțeleagă primele noțiuni de teorie muzicală, să practice mișcarea și dansul și să învețe jucându-se. Ora de muzică clasa 1 aduce copiilor cântece și solfegii, primul contact cu notele muzicale iar materia predată la ore este aprofundată acasă cu ajutorul unui manual muzică și mișcare clasa

Disciplina “ Muzică și mișcare” ajută la formarea gustului elevului pentru diferite forme de manifestare artistică, folosind muzică și dansul.  Artă aduce expresivitate și folosește imaginația în procesul de învățare. Legătură cu alte materii și cultivarea interesului pentru frumos ajută la modelarea unei personalități complete.

Rolul manualului de muzică și mișcare clasa 1

Materia “ Muzică și mişcare” este relative nouă între disciplinele parcurse de elevi în clasa 1, aducând o abordare nouă a muzicii alăturate mișcării și dansului, într-un raport de complementaritate.

În cadrul orelor de “Muzică şi mișcare” se învață conceptele de baza ale educației muzicale. Cartea e redactată accesibil, structurând informații și oferind cadrul potrivit desfășurării lecțiilor la clasa.

Dansul și muzică contribuie  la dezvoltarea încrederii în sine, sporește spontaneitatea și creativitatea Profesorul și elevii își exprimă prin muzică și mișcare o gama de trăiri și idei, iar copii învață jucându-se.   Educația muzicală prin dans și joc aduce mișcarea fizică alături de muzică și sprijină copilul să deprinde mai ușor noțiuni de teorie muzicală. Bucuria de a participa la ore cântând și jucându-se îl face pe elev să rețină mai simplu informații și să capete încredere în talentul sau. .

Ce manuale de muzică și mișcare sunt la îndemână elevilor clasei 1?

Cele mai interesante manuale pentru material “ Muzică și mișcare” se găsesc acum și la librării online, și pot fi comandate cu ușurință. “ Manual de Teorie, Solfegiu, Dicteu pentru clasa I” de   Olguța Lupu este un exemplu de manual, dar și “ Educație muzicală. Suport didactic pentru clasa I” sau “ Manual pentru clasa I-a Teorie și Solfegii” de Ion Vintilă.

Manualele sunt realizate de profesori cu experiență, profesioniști în domeniul muzical și pedagogie. Alcătuirea simplă și ușor de urmărit prin joc și mișcare a lecțiilor îi ajută pe copii să rețină melodii și teme muzicale, să danseze și să își dezvolte cultură muzicală.

Manualele de muzică și mișcare contribuie la dezvoltarea armonioasă a elevilor, sprijinind exprimarea artistică prin intermediul jocului, muzicii și dansului. Cartea constituie un ajutor oferit cadrelor didactice pentru formarea deprinderilor de mișcare și a gusturilor muzicale ale elevilor.

Fiecare ora de curs are nevoie de sugestii pentru a oferi jocuri și melodii la nivelul copiilor de clasa 1, iar teoria muzicală și elementele de limbaj sunt mai ușor asimilate și înțelese. Melodiile și cântecele sunt mai simplu de memorat și lumea notelor muzicale le oferă copiilor acces la dezvoltarea talentului și a simțului artistic. Orele serioase și complicate au nevoie de relaxare iar materia muzică și mișcare oferă exact ce au nevoie cei mici. În clasa 1 este mai greu să deprindă concentrarea iar genul de ore legate de muzică și dans le redă starea de bine și confort mental.

Concluzii

Manualele beneficiază și de suport digital –CD pentru  o stimulare a înțelegerii fragmentelor muzicale, cultivarea auzului muzical și învățarea prin imitație. Asocierea muzică –joc -mișcare creează dinamism și înveselește copii, iar materia se reține mult mai ușor. Învățarea noțiunilor de baza în muzică și a unor pași de dans înseamnă o experiență agreabilă pentru majoritatea elevilor, un mijloc de a combate oboseală și de a stimula imaginația prin joc.

Manualele sunt redactate în limbaj adecvat pentru înțelegerea celor mici, oferă spațiu pentru a genera lecții interesante iar profesorii le pot folosi în mod inspirat pentru predarea la clasă dar și pentru alcătuirea temelor de studiu individual. Fiecare carte oferă o experiență plăcută elevilor datorită selecției de melodii și cântece îndrăgite.

Librăriile online au realizat o selecție de manuale de muzică și mișcare pentru clasa 1, iar elevii și profesorii pot alege pentru clasa instrumentele de care au nevoie pentru desfășurarea orei. Cărțile se comandă simplu, sunt livrate comod și rapid, pentru a fi în avantajul cititorilor.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top