Fenomenul ”digital nomad” a luat amploare în pandemie, atunci când din ce în ce mai multe persoane au luat decizia de a merge în alte destinații pentru o perioadă de câteva luni pentru a lucra remote. Avantajul cel mai mare este că poți combina job-ul cu relaxarea – ziua lucrezi, seara poți sta pe o plajă din Spania sau poți lua la pas orașul din Italia care ți-a devenit casă pentru o perioadă.
Iată ce trebuie să ai în vedere dacă ți-ai propus să devii și tu un nomad digital
Alege o destinație potrivită
Când alegi destinația potrivită pentru a lucra remote trebuie să ai în vedere nu doar peisajele sau atmosfera vibrantă a orașului, ci și condițiile pe care ți le oferă pentru a fi la fel de productiv la job. Caută cazări potrivite, verifică viteza Internetului, gândește-te la fusul orar, mai ales dacă lucrezi în call-center, cu clienți din cealaltă parte a globului.
Nu este suficient să alegi doar destinația potrivită, ci și perioada cea mai bună. Spre exemplu, dacă vrei să mergi vara în Grecia să lucrezi, s-ar putea să constați că temperaturile din sezon sunt mult prea ridicate pentru a fi productiv la job. Așa că, începe prin a face o listă cu toate condițiile de care ai nevoie pentru a-ți face treaba la lucru la fel de bine ca acasă.
Asigură-te că ai tot ce îți trebuie
Cei mai mulți nomazi digitali își pun laptopul în geantă și se urcă în avion către destinația aleasă. Înainte de a face acest lucru, asigură-te că echipamentele tale sunt la fel de performante. Dacă ai un laptop destul de vechi, poate ar fi momentul să-ți iei altul nou – poți începe căutările pe site-urile de specialitate, cum este și altex.ro. Așa te asiguri că nu se va strica fix în cel mai nepotrivit moment, într-un oraș în care nu știi niciun service și cel mai probabil costurile de reparații sunt și mai mari.
Gândește-te cum stai cu finanțele
Dacă mergi într-o destinație în care nu ai mai fost până acum și nu știi care sunt prețurile și de câți bani ai avea nevoie pentru a duce un trai decent, ar fi bine să începi să pui deoparte câțiva bani. Ar fi păcat să te întorci după doar o lună din aventura ta de nomad digital pentru că nu ai avut finanțele necesare pentru a susține acest stil de viață.
În concluzie, viața de nomad digital poate fi provocatoare, dar și plină de satisfacții. Dacă știi cum să te organizezi și să alegi o destinație potrivită, cu siguranță vei ajunge să vezi întreaga lume în timp ce îți bifezi eficient și task-urile de la job.
Sursă foto: unsplash.com