Stiri

Hipnoza folosita in medicina conventionala

Exista o mare varietate de terapii complementare ce pretind ca pot imbunatati starea de sanatate a unei persoane prin producerea unei stari de relaxare. Unele terapii folosesc starea de relaxarea ca un mijloc de promovare a unei schimbari psihologice. Alte teraparii incorporeaza miscarea, stretching-ul, si exercitii de respiratie. Relaxarea si “managementul stresului” se gasesc, intr-o anumita masura, in medicina conventionala. Ele sunt incluse aici deoarece nu sunt predate, in general, in cursurile de medicina conventionale, dar si din cauza suprapunerii cu alte terapii complementare mult mai clare.

Hipnoza complementara
Hipnoza este inducerea unei stari de ralaxare profunda, cu sugestibilitate crescuta si o suspendare permanenta a celor mai importante facultati. Odata aflati in aceasta stare, numita uneori o transa hipnotica, pacientii primesc sugestii terapeutice pentru a incuraja modificari de comportament sau ameliorarea unor simptome (afla mai multe detalii vizitand www.hipnozacomplementara.ro). Spre exemplu, intr-un tratament creat pentru a ajuta o persoana sa se lase de fumat, hipnoterapeutul ii va sugera pacientului ca fumatul nu va mai reprezenta de acum inainte o activitate placuta si necesara. Hipnoza folosita pentru un pacient ce sufera de artrita ar putea include o sugestie precum ca durerea provocata de aceasta boala poate fi diminuata ca volumul unui castefon.

Definitii ale termenilor legati de hipnoza:

  • Transa hipnotica – o stare profunda de relaxare cu sugestabilitate crescuta si o suspendare a celor mai importante facultati
  • Sugestie hipnotica directa – o sugestie facuta catre o persoana aflata in transa hipnotica care poate modifica comportamentul sau perceptia acestuia pe toata durata transei (spre exemplu, sugestia ca durerea nu este o problema pentru o femeie aflata sub o hipnoza in timpul travaliului)
  • Sugestii post-hipnotice – o sugestie facuta catre o persoana aflata in transa hipnotica care poate aduce modificari de comportament sau perceptive dupa ce sedinta de hipnoza ia sfarsit (spre exemplu, sugestia ca in viitor pacientul va putea sa se relaxeze atunci cand doreste si ca nu va mai avea probleme cu atacurile de panica)

Anumiti practicieni folosesc hipnoza ca un ajutor pentru psihoteparie. Motivul este ca, in starea de hipnoza, explorarea psihoterapeutica poate fi facuta multa mai eficient deoarece constientul prezinta mai putine bariere. Acest lucru poate conduce la o intelegere psihologica mult mai buna.

Tehnici de relaxare si meditatie
Un exemplu cunoscut de tehnica de relaxare este variat cunoscut ca relaxare muscular secventiala, relaxare progresiva, si relaxare de tip Jacobson. Pacientul sta comfortabil intr-o camera intunecata si linistita. Apoi, pacientul este rugat sa contracte un anumit grup de muschi, cum ar fi cel al bratului drept, timp de 15 secunde, dupa care sa elibereze tensiunea prin expiratie. Dupa o scurta pauza, aceasta secventa se va repeata cu un alt grup muscular. Treptat, diferite grupe muscular vor fi combinate.

Metoda Mitchell implica adoptarea unor pozitii ale corpului care sunt opuse celor associate cu anxietatea. In antrenamentul autogen, pacientii se concentreaza pe experimentarea unor senzatii fizice, precum caldura sau greutate, in diferite parti ale corpului, intr-o secventa deja invatata. Alte metode incurajeaza aprofundarea si incetinirea respiratiei, si o incercare constienta de a elibera tensiunea in timpul expiratiei.

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top