Stiri

Iasiul a devenit noul Silicon Valley al Romaniei, cele mai multe spatii de birouri ocupate dupa Bucuresti

Iasul a devenit noul Silicon Valley al Romaniei, cele mai multe spatii de birouri ocupate dupa BucurestiUn recent raport al companiei Jones Lang LaSalle pozitioneaza Iasiul in topul oraselor din Romania ca punct de interes ridicat pentru investitori, cea mai mare cerinta vine din partea companiilor de IT ce aduc un venit foarte mare economiei judetului.
Dupa spuselor companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, incepand cu luna iunie 2013, Iasiul are una din cele mai bune oferte de spatii de birouri din Romania, suprafata totala de birouri inchiriabile din Iasi este estimata la 142.200 de metri patrati, ceea ce inseamna dupa un calcul simplu ca orasul a ajuns la cea mai mare cota de pana in prezent si anume de 490 de metri patrati la mia de locuitori, pe cand Bucurestiul ce se afla pe primul loc are o cota de 1083 de metri patrati la mia de locuitori.

Oferta Iasiului s-a dublat fata de anul 2007, cand suprafata totala de spatii de birouri inregistra 65.000 de metri patrati. Cresterea se datoreaza in principal ofertei de spatii de birouri ce a venit odata cu deschiderea complexului urbanistic Palas. Astfel Iasiul ocupa primul loc dupa Bucuresti la capitolul spatii de birouri din tara, un lucru normal avand in vedere ca in anul 2005 cei de la Amazon au preferat sa-si faca sediul in Iasi si nu in Bucuresti, astfel interesul oamenilor de afaceri s-a indreptat incet dar sigur spre cel mai mare centru universitar din tara. Locuri de cazare in Iasi pentru studenti, la camin sau apartament inchiriat?

Iasul a devenit noul Silicon Valley al Romaniei, cele mai multe spatii de birouri ocupate dupa Bucuresti

In Iasi exista 45 de cladiri destinate inchirierii de birouri, acestea sunt impartite in trei zone, centrale (16), non-centrale (19) si periferice (10), iar pretul mediu al chiriilor se incadreaza intre 12 – 14 euro pe metrul patrat pe luna, iar Brasovul percepe chirii intre 11 si 13 euro pe metrul patrat pe luna.

Jones Lang LaSalle a realizat si o harta interactiva a Iasiului cu spatiile de inchiriat birouri, inclusiv cladiri ce sunt inca in constructie:

Iasul a devenit noul Silicon Valley al Romaniei, cele mai multe spatii de birouri ocupate dupa Bucuresti

Din totalul spatiilor de birouri din Iasi, au mai ramas doar in jur de 15% neocupate, din acest motiv, specialistii de la Joes Lang LaSalle ca in urmatorul an, la Iasi vor mai fi disponibili undeva in jurul a 12.000 metri patrati. Marii chiriasi ai acestor cladiri de birouri sunt in mare parte companii de IT precum Amazon, Endava, Synygy, Ness, Centric, Movial, Bentley Systems, Travel Tech, EBS, AROBS, Teamnet, Basware, XEROX, Yonder, Infineon Technologies, Pentalog, PwC, EY, Capgemini, Continental Automotive.

O statistica oferita de catre Consiliul Judetean Iasi arata o dublare a profitului declarat in anul 2013 de firmele IT inregistrate in Iasi comparativ cu anul 2010. Raportul din 2013 arata un profit total de 100.338.297 Euro al celor 734 companii cu profil IT prezente in Iasi, in care exista undeva in jurul a 4.000 de angajati, pe cand in 2010, profitul inregistrat pe domeniul IT din Iasi a fost de 51.238.984 de euro, realizat de 463 firme si 1.866 angajati.

Facebook Comments

4 Comments

4 Comments

 1. Sebastian

  October 4, 2013 at 10:44 am

  Ce porcărie!
  Silicon Valley e un loc unde sunt fondate firme de IT, nu unde-și deschid sucursale corporații din Occident. E o diferență uriașă!
  Știți câte dintre firmele prezentate în articol sunt românești? 0 😐 Deci ‘profitul’ prezentat de CJI este complet irelevant pentru economia țării.
  Susțineți dracului start-up-uri autohtone, nu sucursale!
   

 2. Pingback: Iasul al doilea nucleu economic din Romania | Iasi 4u

 3. Pingback: O noua cladire de birouri in Iasi pe strada Sf. Lazar | Iasi 4u

 4. Pingback: Oracle vine la Iasi | Iasi 4u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top