Dacă te gândești să deschizi o afacere, azi poate fi momentul potrivit pentru cele din sectorul logisticii și al depozitării. De ce tocmai în acest domeniu, te-ai putea întreba. Iar răspunsul se află în studierea atentă a evoluției comerțului la nivel mondial.
Din ce în ce mai accelerat, tranzacțiile și cumpăraturile se transferă în mediul online, iar din acest punct de vedere, spațiile de depozitare a produselor ce urmează a fi livrate către consumatorul final cresc direct proporțional cu volumul comerțului online din ultima perioadă, oarecum rezultat și al crizei sanitare Covid-19.
Depozitele sunt folosite pentru a stoca orice bunuri la care te poți gândi, de la vehicule și electronice, până la mobilier și îmbrăcăminte sau alimente. Deci, practic, poți avea spații separate pentru tot felul de articole sau îți poți concentra afacerea doar pe unul dintre aceste domenii.
Astfel, nu este greu de ghicit de ce un spațiu logistic bine amplasat este o afacere lucrativă, dacă este bine administrat. Construcția și operarea unei hale de depozitare este un pas spre succes, însă trebuie să ai în vedere câteva lucruri esențiale cu care trebuie să-ți dotezi depozitul dacă vrei ca totul să meargă bine încă de la început.
Iată care sunt echipamentele esențiale pe care orice hală de depozitare trebuie să le aibă pentru a avea succes
- Utilaje de încărcare și descărcare
Timpul este esențial azi în lumea logisticii. Este o cursă acerbă pentru scurtarea timpilor de așteptare a mărfurilor în drumul lor de la producție la consumul final. Iar cum timpul înseamnă bani, afacerea ta poate profita de descărcarea rapidă a mărfii de pe mijloacele de transport, stivuirea acesteia în hală și apoi de încărcarea pe alte camioane sau vagoane, după caz.
De aceea, o hală de depozitare trebuie să fie dotată, în funcție de capacitate, cu un număr suficient de motostivuitoare, fie ele motorizate cu combustibili tradiționali, fie alimentate electric. De asemenea, transpaleții sunt utilajele cu care mărfurile paletizate pot fi manipulate cu ușurință în spațiile interioare.
- Sisteme de depozitare
Folosirea eficientă a spațiului din interiorul unei hale este un element esențial al obținerii de profit din această activitate. Astfel, depozitarea pe orizontală devine o cerință esențială pentru orice afacere în domeniul logistic. Iar acest lucru poate fi ușor de realizat prin construirea unor sisteme de rafturi pentru depozite, așa cum sunt cele de aici, și care pot acomoda mărfuri paletizate. Paleții sunt astfel stivuiți pe înălțime, ocupând mai puțin spațiu în interior.
Așezarea și preluarea mărfurilor de pe rafturi se face cu ajutorul motostivuitoarelor care sunt, de regulă, prevăzute cu un catarg ce le permite ridicarea furcilor la o înălțime apreciabilă pentru a putea prelua un palet sau o cutie.
- Echipamente de ambalare
O altă activitate care este comună depozitelor este ambalarea produselor. Firma ta trebuie să pună la dispoziția angajaților săi instrumente eficiente, astfel încât aceștia să-și poată face treaba în mod corespunzător, fără a produce stricăciuni produselor.
De exemplu, în funcție de specificul activității, ar trebui să investești în mese de ambalare, echipamente pentru legat și împachetat.
Mașinile automate de înfoliat permit ambalarea mai rapidă a mărfurilor pentru expediere, în timp ce automatele de etanșat vor sigila rapid cutiile. Astfel, bunurile vor fi pregătite pentru livrare într-un timp record.
Așadar, odată cu creșterea inevitabilă a comerțului online, este o bună idee să te orientezi către o afacere în domeniul logisticii. Iar dacă ai posibilitatea construirii propriilor facilități de depozitare, echiparea lor adecvată este cheia unei dezvoltări pe termen lung.
Sursa foto: shutterstock.com

