Plecarea cu automobilul propriu într-o călătorie, indiferent că este de natură profesională sau în scop personal, cum ar fi o vacanță sau un eveniment, are mai multe avantaje: flexibilitate (nu ești constrâns de orarul transporturilor în comun, poți face câte opriri dorești), confort, intimitate și libertate în ceea ce privește volumul bagajelor.
Însă, călătoriile la drum lung cu propriul vehicul pot avea și riscuri, dacă nu ai în vedere anumite aspecte legate de siguranța tuturor pasagerilor. Pentru a pleca liniștit și fără un stres constant, trebuie să efectuezi o verificare amănunțită a mașinii. Iată 4 sfaturi care te pot ajuta să pleci în siguranță.
Verifică sistemul de frânare
Înainte de a pleca într-o călătorie cu automobilul propriu, trebuie să te asiguri că sistemul de frânare funcționează în mod corespunzător. Acesta ar trebui să asigure o frânare eficientă indiferent de natura drumului (uscat, umed sau alunecos).
Așadar, verifică cu atenție discurile de frana, asigurându-te că nu sunt uzate sau deformate. Acestea reprezintă o componentă esențială din cadrul sistemului de frânare, deoarece te ajută să oprești vehiculul în mod rapid și eficient, mai ales în situațiile critice. După testare, înlocuiește-le dacă observi că nu dispun de o funcționare corectă.
De asemenea, trebuie să ai în vedere și verificarea plăcuțelor de frână, astfel încât sistemul de frânare să funcționeze în mod eficient pe tot parcursul drumului. Dacă acestea nu se află într-o stare bună, frânarea nu mai este eficientă, iar șoferul poate pierde controlul vehiculului.
Asigură-te că deflectoarele de vânt sunt bine instalate
Atunci când pornești la drum lung, mașina trebuie să fie pregătită pentru orice vreme. Chiar dacă ai verificat prognoza meteo și nu plouă pe itinerariul unde vei circula, vremea poate fi imprevizibilă.
Așadar, pentru a fi precaut, asigură-te că deflectoarele de vânt numite și paravanturi auto sunt instalate în mod corespunzător. Acestea reduc zgomotul provocat de vânt și curenții de aer atunci când deschizi geamurile. De asemenea, ele protejează interiorul mașinii de elementele exterioare (apă, praf) și sporesc confortul în interiorul vehiculului.
Efectuează o verificare de rutină a anvelopelor
Un alt aspect esențial pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când îți pregătești mașina pentru o călătorie de lungă durată este verificarea anvelopelor. Pentru a preveni uzura lor, trebuie să le efectuezi o revizuire periodică.
Înainte de a porni la drum, verifică dacă au o presiune corespunzătoare sau dacă prezintă anumite fisuri care ar putea compromite aderența. Prin intermediul menținerii unei presiuni corecte și a verificărilor regulate poți prelungi durata de viață a acestora și reduci consumul de combustibil.
Mai mult decât atât, funcționarea eficientă a lor oferă un confort optim, diminuează zgomotele din timpul condusului și previne avarierea bruscă (explozia unui cauciuc, pierderea controlului asupra mașinii).
Asigură funcționarea corespunzătoare a motorului mașinii
Pentru a putea pleca în siguranță la drum lung cu mașina proprie trebuie să verifici nivelul de ulei al motorului. Acesta ajută vehiculul să funcționeze în mod eficient. În caz contrar, dacă uleiul este degradat sau nivelul este scăzut, motorul se poate supraîncălzi și deteriora.
Așadar, motorul automobilului funcționează în parametrii normali dacă uleiul se află la un nivel potrivit și este calitativ. Pe această cale, diminuezi riscul posibilelor accidente rutiere sau a unor defecțiuni care ar putea afecta ajungerea în timp util la destinație.
De asemenea, pe lângă lichidul de motor, o altă componentă esențială care contribuie la funcționarea corespunzătoare a motorului este lichidul de răcire. Acesta menține o temperatură optimă a motorului și protejează celelalte componentele interne împotriva coroziunii și depunerilor de sedimente.
În concluzie, poți avea parte de o experiență plăcută atunci când mergi într-o călătorie de lungă durată cu propriul vehicul, dacă îi efectuezi o verificare amănunțită înainte să pleci. Aplică sfaturile din acest articol care îți pot fi de ajutor.
Sursă foto: Shuttersptock