Recrutarea angajaților potriviţi rămâne una dintre cele mai grele provocări pentru micile afaceri din ziua de azi. Iar atunci când deţii un business aflat la început de drum, este esenţial să faci cele mai bune alegeri, pentru a obţine rezultatele dorite.
În urma pandemiei peste care am trecut recent, piaţa muncii a suferit schimbări majore. Atât companiile, cât şi angajaţii şi-au schimbat tacticile, iar accentul cade acum, mai mult ca oricând, pe crearea unui mediu optim pentru fiecare persoană în parte. Dacă ai un business nou deschis şi întâmpini dificultăţi în găsirea oamenilor potriviţi, citeşte mai jos pentru a descoperi secretele din spatele unor metode eficiente de recrutare.
Implică-te personal în evaluarea potențialilor angajaţi
În cele mai multe cazuri, angajatorii verifică în CV-urile primite experienţa şi abilităţile candidaților. Atunci când compania se dezvoltă, de procesul de recrutare se ocupă personalul HR sau chiar managerii de departamente. Însă, dacă vrei să te asiguri, în special atunci când eşti la început, că îţi construieşti echipa ideală, este indicat să te implici personal în acest proces.
Ba, mai mult, este bine să analizezi cu atenţie şi skill-urile ce nu pot fi dobândite prin educaţie sau prin experienţă. Acestea pot fi definitorii în luarea unei decizii în legătură cu persoanele potrivite pentru mediul şi cultura tinerei tale companii. Prin urmare, este important să se evalueze personalitatea solicitanților, pe lângă cunoștințele și pregătirea acestora.
Analizează cu atenţie anunţul de angajare şi fişa postului
Ştii deja că micile detalii pot face marile diferenţe. Anunţul de angajare este primul contact pe care îl are un potenţial angajat cu tine. Acesta trebuie să includă toate informaţiile importante, prezentate într-un mod atractiv. Menţionează care sunt atribuţiile pe care noul sau noua colegă le va avea, abilităţile pe care vrei să le deţină (conform specificului postului, dar şi al culturii organizaţionale) şi nu uita să menționezi detalii despre pachetul salarial. Menționează salariul de bază, bonusurile ce se pot atinge pe bază de performanţă, valoare bonuri de masa etc.
Ţine cont de faptul că noile generaţii de angajaţi nu sunt interesaţi doar de bani, ci şi de beneficii. Îşi doresc un job care să le ofere stabilitate, dar şi libertate, unde să simtă că nevoile lor sunt ascultate. Aşa că, zilele libere oferite suplimentar şi beneficiile precum abonamente de teatru, cinema, sala de sport sau cardul de masa pentru angajati, trebuie neapărat să se regăsească în anunţul de angajare.
Verifică profilurile din reţelele sociale ale potenţialilor angajaţi
În special la prima discuţie, poate fi incomod să adresezi întrebări personale celor pe care i-ai selectat pentru o posibilă colaborare profesională. Deoarece la întrebările formale vei primi, în majoritatea cazurilor, răspunsuri la fel de formale, atunci când vrei să ştii mai mult de atât, poţi face câteva investigaţii simple. Prin urmare, o variantă optimă poate fi verificarea profilurilor personale de pe reţelele sociale ale candidaţilor. Aceasta este o practică des întâlnită a companiilor mari, în ultimii ani.
Acordă o şansă şi celor aflaţi la început de drum
Ştim că îţi doreşti o echipă formată din oameni competenţi şi dedicaţi, dar acest lucru nu este valabil doar pentru cei cu experienţă. Poţi avea surprize foarte plăcute în ceea ce priveşte tinerii aflaţi la începutul carierei lor. Deşi nu au încă experienţă, pot avea o dorinţă de învăţare şi o capacitate de a se adapta la diferite situaţii mai mare decât unele persoane cu vechime în domeniu.
Nimeni nu s-a născut învăţat, iar multe lucruri nu se pot descoperi doar prin citirea unui CV, aşa că este indicat să îţi asculţi intuiţia şi să chemi la interviu şi tinerii fără experienţă profesională.
În concluzie, atunci când vrei să găseşti oamenii care posedă abilităţile necesare pentru afacerea ta, este esenţial să îţi dezvolţi o strategie eficientă de recrutare. Inspiră-te din sfaturile de mai sus pentru a atrage persoanele de care ai nevoie şi începe cu dreptul acest proces important în bunul mers al noului tău business.
Sursa foto: Shutterstock