Stiri

5 greșeli de evitat atunci când alegi perdelele și draperiile pentru locuința ta

5 greșeli de evitat atunci când alegi perdelele și draperiile pentru locuința ta

A sosit momentul să alegi draperii și perdele pentru locuința ta și nu știi spre ce să te îndrepți? Probabil ai vazut și tu numeroase locuințe în care perdelele și draperiile nu erau tocmai porivite. De aceea, îți prezentăm câteva sfaturi de care să ții cont!

Nu măsori corect

Una dintre cele mai frecvente greșeli atunci când alegi perdele și draperii este să nu măsori corect ferestrele și spațiul în care acestea vor fi montate. Este esențial să măsori cu atenție lățimea și înălțimea ferestrelor, adăugând câțiva centimetri în plus pentru a asigura un aspect plin și elegant. Dacă perdelele sunt prea scurte, ele pot face ca încăperea să pară mai mică și neîngrijită. Pe de altă parte, perdelele prea lungi pot arăta dezordonate și pot fi dificil de întreținut.

Pentru a evita această greșeală, asigură-te că măsori ferestrele de la marginea superioară a cadrului până la podea și adaugi în jur de 10-15 cm în plus în partea de sus și de jos. De asemenea, ia în considerare și lățimea totală a perdele si draperii, care ar trebui să fie de aproximativ două ori lățimea ferestrei pentru a obține un aspect bogat și voluminos.

Nu iei în calcul funcționalitatea

O altă greșeală comună este să te concentrezi exclusiv pe aspectul estetic al perdelelor și draperiilor, ignorând funcționalitatea acestora. De exemplu, dacă locuiești într-o zonă cu multă lumină naturală, e bine să optezi pentru draperii opace care pot bloca lumina în timpul zilei și pot oferi intimitate seara. În schimb, dacă ai nevoie de mai multă lumină naturală în încăpere, ar trebui să optezi pentru perdele mai ușoare, semi-transparente, care să permită trecerea luminii.

Materialul din care sunt confecționate perdelele este, de asemenea, important. Bumbacul și inul sunt ideale pentru perdele ușoare și aerisite, în timp ce catifeaua și brocartul sunt perfecte pentru draperii opace și luxoase. Alegerea materialului potrivit va influența nu doar aspectul, ci și funcționalitatea perdelelor.

Nu iei în calcul designul camerei

Perdelele și draperiile trebuie să se potrivească cu designull general al camerei pentru a crea un aspect coerent și armonios. O greșeală frecventă este să alegi perdele care nu se potrivesc cu restul decorului, fie că sunt prea simple pentru o cameră elegantă, fie prea elaborate pentru un spațiu modern și minimalist.

Pentru a evita această greșeală, este important să iei în considerare culorile și texturile din încăpere. Dacă ai un decor modern, minimalist, optează pentru perdele simple, în culori neutre. În schimb, pentru o cameră tradițională sau clasică, alege perdele mai bogate, cu detalii decorative. De asemenea, nu uita să ții cont de paleta de culori a camerei și să alegi perdele care să se potrivească sau să completeze culorile existente.

Galeriile sunt montate incorect

Multe persoane montează galeriile pentru perdele prea aproape de fereastră, ceea ce poate face ca încăperea să pară mai mică și să reducă cantitatea de lumină naturală care intră în cameră. Pentru a crea iluzia unor ferestre mai mari și pentru a maximiza lumina naturală, galeriile ar trebui montate cât mai sus posibil, aproape de tavan, și să depășească lățimea ferestrei cu câțiva centimetri pe fiecare parte.

Montarea incorectă a galeriilor poate, de asemenea, să afecteze funcționalitatea perdelelor. Asigură-te că galeriile sunt suficient de solide pentru a susține greutatea perdelelor și că sunt montate drept, pentru a evita problemele de alunecare sau de deschidere/închidere a perdelelor.

Nu iei în calcul modul de întreținere al draperiilor și perdelelor

În cele din urmă, o greșeală comună este să nu iei în considerare întreținerea perdelelor și draperiilor. Anumite materiale necesită mai multă grijă și pot fi dificil de curățat. De exemplu, perdelele din catifea sau mătase trebuie curățate profesional, în timp ce perdelele din bumbac sau poliester pot fi spălate acasă.

Așadar, înainte de a achiziționa perdelele, verifică eticheta pentru instrucțiunile de întreținere și asigură-te că ești dispus să urmezi aceste indicații. Dacă preferi soluții mai ușor de întreținut, optează pentru materiale care pot fi spălate la mașină și care nu necesită călcare frecventă.

Alegerea perdelelor potrivite din punct de vedere al întreținerii îți va economisi timp și efort pe termen lung.

Sursa Foto: https://www.freepik.com/free-photo/modern-living-room-style_18946976.htm

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top