Stiri

5 motive pentru care oamenii nu merg la stomatolog și de ce ar trebui să o facă

Dintr-un motiv sau altul, vizitele la dentist nu fac parte din hobby-urile noastre – însă nu este un lucru valabil doar la români: în America, doar 35% dintre adulți vizitează stomatologul anual. Și totuși, vrem să fim sănătoși. Ne place să ne știm sănătoși – atunci, e firesc să ne întrebăm: de ce nu merg oamenii la stomatolog? Specialiștii de la Passionate Clinic ți-au pregătit 5 motive pentru care nu mergem la stomatolog și de ce ar trebui să o facem.

  1. Costul

Indiferent de grupa de vârstă din care facem parte, costul este cel mai sonor motiv în ce privește amânarea vizitelor la dentist. Dar, să analizăm situația mai amănunțit: este cu adevărat vizita la stomatolog o cheltuială, sau mai degrabă o investiție?

Dacă ai un dinte lipsă, amâni vizita la dentist pentru că ți-e teamă de pret implant dentar; dar treci prin alte probleme dentare generate de lipsa dinților, sănătatea generală e afectată, stima de sine este scăzută și, per total, nu mai reușești să îți desfășori firesc stilul de viață.

De ce să mergi la dentist chiar dacă e „scump”? Să investești în sănătatea ta orală te ajută să protejezi cele mai valoroase coordonate pe care le ai: dinții, sănătatea, finanțele pe termen lung și simțul stării de bine.

  1. Lipsa oricărei dureri / disconfort

Din nefericire, ne-am obișnuit astfel: mergem la medic doar când ne doare, doar când este inflamat, doar când sângerează. Dar de ce ne lăsăm corpul, la urma urmei, să ajungă în acel stadiu? Dacă ai o rutină bună de îngrijire, e ușor să crezi că dinții tăi sunt sănătoși – și dacă nu apare nicio durere, sari peste controlul bianual, pentru că garantat e totul perfect în regulă. Află că există zeci de afecțiuni asimptomatice; mai mult decât atât, o simplă vizită de rutină și igienizare regulată te asigură că nu ai carii ascunse sau alte afecțiuni care vor fi mai costisitor de tratat în viitor.

De ce să mergi la dentist chiar dacă „nu te doare”? Pentru că e un mod de avea grijă de tine: ca odihna suficientă, mâncatul sănătos și hidratarea corespunzătoare, să vizitezi dentistul de două ori pe an este o formă de îngrijire personală care îți îmbunătățește sănătatea și calitatea traiului zilnic.

  1. Lipsa timpului

Timpul este, pe bună dreptate, una dintre cele mai valoroase aspecte de care ținem cont – de fapt, studiile au demonstrat că oamenii preferă să cheltuiască bani pe ceva care le aduce mai mult timp; ne străduim să conservăm resursele de timp pe care le avem, așa că preferăm să dăm „skip” dentistului la infinit, pentru că nu avem timp.

Cu toate acestea, cu cât lăsăm o problemă orală mai mult timp netratată…cu atât mai mult timp vei petrece în scaunul dentistului încercând să repari afecțiunea (care putea fi tratată în doar 20, 30 de minute dacă te-ai fi dus la timp.

De ce să mergi la dentist chiar dacă „nu ai timp”? Pentru că trebuie să gândești pe termen lung: dacă privești în perspectivă, dacă alegi să vizitezi dentistul acum îți vei putea proteja prețiosul timp în viitor.

  1. Anxietatea

Dacă teama de dentist te-a oprit să mergi la dentist, află că nu ești singur. Peste 80% dintre oameni au o formă sau alta de anxietate când vine vorba de dentist.

Din păcate, pentru că frica de stomatolog ne face să evităm vizitele la dentist, suntem mai predispuși la carii (care, lăsate netratate, se agravează – de la „cât costă o plombă” vom ajunge la „coroane dentare pret”, pentru că dintele nu va mai putea fi salvat) și multe alte afecțiuni orale, poate chiar asimptomatice. Dar anxietatea stomatologică e reală – de aceea și specialiștii sunt pregătiți să o înfrunte, cu ajutorul metodelor de relaxare din cabinet.

De ce să mergi la dentist chiar dacă „ți-e frică”? Pentru că te vei simți puternic. Pentru că vei lua în propriile mâini sănătatea orală și vei vorbi cu specialistul tău despre asta – veți avea împreuna un parteneriat în care fricile tale sunt înțelese și, astfel, vor putea fi depășite.

Și, în final, unul dintre cele mai mari motive pentru care nu mergem la stomatolog: rușinea. Ne e rușine să ne deschidem (la propriu) în fața specialiștilor, pentru că nu ne place starea actuală a dinților noștri. Dar acest ciclu al rușinii poate fi rupt dacă alegi un specialist care să-ți arate compasiune și care să nu te judece – ci, dimpotrivă, să te facă să te simți în siguranță.

Deci, un ultimul motiv pentru care să mergi la stomatolog? Pentru că toate sistemele din corpul nostru sunt interconectate. Sănătatea orală îți influențează sănătatea generală, mentală și starea de bine. Să alegi să îți vizitezi dentistul periodic te asigură că vei avea șansa să trăiești la potențialul tău maxim de sănătate. Și nu asta ne dorim cu toții?

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top