Stiri

50% dintre reprezentanții generațiilor Millenials și Z ar putea suferi de probleme de vedere ce pot fi prevenite

Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă lansează astăzi la Iași o campanie de informare despre problemele de vedere cu care se pot confrunta persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 40 de ani. Scopul campaniei este de a informa publicul larg despre corecția vederii cu laserul (chirurgia refractivă corneană) ca metodă de tratament a erorilor de refracție: miopia, hipermetropia și astigmatismul.

Miopia se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare.

Miopia este la nivel global cea mai frecventă afecțiune oculară, aproximativ un sfert din populația globului este mioapă. Există studii care arată că prevalența acestor vicii de refracție va crește exponențial. Extrapolând tendințele actuale, între 25 – 50% din populația României va fi mioapă până în 2050. Cifre alarmante vin din Asia de Est, unde 90% dintre absolvenții de liceu suferă de miopie.

Hipermetropia este un viciu de refracție din cauza căruia vedem clar obiectele aflate la distanță, dar nu și pe cele aflate în apropiere. Frecvența ei în populația adultă de sub 40 de ani este de 15 – 20% și crește odată cu înaintarea în vârstă. Simptomele sunt: dificultăți în efectuarea activităților de aproape, oboseala ochilor și dureri de cap.

Aproximativ 24% din populație prezintă o eroare refractivă numită astigmatism. Astigmatismul este o afecțiune în care prima lentilă a ochiului, corneea, nu are o formă rotundă, asemenea unei mingi de fotbal, ci una ovală, asemănătoare unei mingi de rugby, iar imaginea care se formează pe retină nu este una clară. Simptomele sunt: vedere încețoșată la toate distanțele, dureri de cap și oboseală.

Studiile arată că până în 2023, vom folosi telefoanele, în medie, de 65 de ori pe zi. În prezent, aproape jumătate dintre utilizatorii de smartphone-uri și tablete recunosc utilizarea excesivă, mai mult de trei ore pe zi, și încearcă să limiteze acest timp.

Utilizarea excesivă a ecranelor poate determina apariția unor simptome cum ar fi: disconfort sau durerere oculară, senzație de corp străin dată de uscăciunea ochilor, dureri de cap sau vedere încețoșată.

Tratamentul viciilor de refracție constă fie în corecția optică, cu ochelari sau cu lentile de contact, fie, în corecția vederii cu laserul, o metodă care rezolvă definitiv aceste afecțiuni.

„Scopul chirurgiei refractive corneene este de a reduce sau de a elimina nevoia de ochelari și de lentile de contact. Acest lucru se face folosind tehnologia laser care remodelează corneea (lentila transparentă de la suprafața ochiului). De când a început să fie disponibilă pe piață, acum mai bine de 25 de ani, procedura LASIK a evoluat enorm, devenind acum una dintre cele mai sigure proceduri elective disponibile în medicina modernă. Un studiu comandat de FDA în 2016 (PROWL) a arătat o rată de satisfacție de peste 97% a pacienților operați, nicio altă intervenție chirurgicală din medicină nu se poate apropia măcar de aceasta valoare. Anul trecut în  Europa s-au efectuat  peste 710.000 de proceduri LASIK”, spune Alina Cantemir, medic specialist oftalmolog.

Pacienții cărora li se recomadă această procedură trebuie să aibă peste 18 de ani, dioptrii stabile timp de minimum 1 an. Valoarea erorii refractive trebuie să fie până la –12 dioptrii în cazul miopiei, +6 dioptrii în cazul hipermetropiei și 6 dioptrii de astigmatism. Esențial este ca celelalte structuri ale ochiului să fie sănătoase, motiv pentru care se impune un examen oftalmologic amănunțit și o serie de măsurători specifice.

Dacă dioptriile sunt mai mari comparativ cu cele precizate, se poate face o operație de schimbare de cristalin, în scop refractiv, care este asemănătoare cu operația de cataractă.

Operația LASIK este cea  mai frecventă procedură de chirurgie refractivă corneană și se realizează în regim ambulatoriu, durează aproximativ 10 – 15 minute pentru fiecare ochi. Anestezia este locală, cu picături. Majoritatea pacienților ajung la o vedere de 100% după LASIK.

Recuperarea după LASIK este rapidă, pacienții pot reveni la multe dintre activitățile obișnuite în numai 24 de ore. Chiar dacă recuperarea după LASIK este rapidă, în prima lună postoperator este recomandată evitarea unor activități precum practicarea sporturilor de contact, sauna și înotul.

Pacienții ar trebui să se poată întoarce la toate activitățile de zi cu zi după prima lună de recuperare.

 “Mă bucură mult faptul că această campanie de informare despre beneficiile extraordinare ale corecției vederii cu laserul debutează astăzi la Iași. Nu avem date exacte, însă numărul de proceduri  refractive efectuat în țară anul trecut a fost de aproximativ 7000, din care aproape o cincime s-au efectuat în zona noastră. Evident, este loc mult de creștere, imaginați-vă că anul trecut în Germania s-au efectuat 145.000 de proceduri refractive cu laserul.

Am încredere că printr-o informare corectă, demontând fricile și ideile preconcepute și mizând pe deschiderea naturală a tinerilor spre ce e nou, prin acceptarea unei tehnologii ajunse la maturitate,  vom vedea tot mai mulți pacienți ce vor alege această soluție care realmente schimbă vieți. Văd asta zilnic, schimbarea, și mă bucur că am șansa să fac parte din acest proces”adaugă Alina Cantemir, medic specialist oftalmolog.

Academia Americană de Oftalmologie (AAO) a realizat anul trecut studii în care a comparat costurile procedurii cu costurile schimbării ochelarilor și a lentilelor de contact pentru o perioada de 10 de ani, aceste costuri fiind cu 50% mai mici în cazul corecției vederii cu laserul decât în cazul utilizării lentilelor de contact.

De asemenea, Refractive Surgery Alliance (RSA) a efectuat un sondaj în rândul oftalmologilor care au suferit o astfel de operație. Frecvența chirurgiei refractive a fost de 5 ori mai mare în rândul oftalmologilor decât în populația generală, acesta fiind un indicator clar al încrederii medicilor în această tehnologie.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top