Medical

Acidul hialuronic: ce este, beneficii, cum alegi cele mai bune produse  

Acidul hialuronic este un glicozaminoglican natural, care se găsește în tot țesutul conjunctiv al organismului. Glicozaminoglicanii sunt de fapt carbohidrați sau zaharuri lungi și neramificați (polizaharide). Acidul hialuronic este componenta principală care conferă pielii aspectul plin de volum și hidratat. Acidul hialuronic poate contribui la creșterea conținutului de umiditate din piele, ceea ce poate avea diverse beneficii, inclusiv reducerea aspectului ridurilor și ameliorarea vindecării rănilor. În acest articol vorbim despre acid hialuronic, un element de bază pentru rutina ta de îngrijire a pielii.

Ce este acidul hialuronic și de unde provine?

Acidul hialuronic este un element natural produs de organismul uman, care joacă un rol esențial în hidratarea pielii, funcționarea articulațiilor și regenerarea țesuturilor. Este un glicozaminoglican, o clasă de molecule care joacă un rol important în menținerea elasticității și hidratării pielii. Peste jumătate din acidul hialuronic din corp se găsește în piele, însă nivelul acestuia scade odată cu înaintarea în vârstă sau datorită factorilor externi precum expunerea la soare sau fumat. Structura acidului hialuronic constă într-o moleculă mare formată din zaharuri simple legate între ele. Această structură unică îi permite să rețină până la 1000 de ori greutatea sa în apă, făcându-l un hidratant extrem de eficient.

Acidul hialuronic este produs în mod natural în piele, ochi și cartilaje. În cadrul procesului natural de îmbătrânire, producția de acid hialuronic începe să scadă, ceea ce duce la pierderea elasticității și hidratării pielii. În industria cosmetică, acidul hialuronic poate fi produs în laborator prin sinteză sau poate fi extras din resurse naturale, cum ar fi bacteriile cultivate în medii de cultură speciale. Acidul hialuronic este utilizat și în medicina estetică. Prin injectare, poate ajuta la reducerea ridurilor și la oferirea unui aspect tânăr pielii.

Tipurile de acid hialuronic

Există trei tipuri de acid hialuronic:

 • acidul hialuronic hidrolizat: este acidul hialuronic care a fost descompus în elemente suficient de mici pentru a pătrunde în piele. Este hidratant, dar nu se recomandă persoanelor care doresc să evite suprahidratarea.
 • hialuronatul de sodiu: intră mai adânc în piele și oferă rezultate bune, deși efectele nu sunt de foarte lungă durată. Se recomandă persoanelor care au o piele normală și care nu au nevoie de un efect de hidratare intens și de lungă durată. Această formă se găsește mai ales în seruri.
 • hialuronatul acetilat de sodiu: are beneficiile hialuronatului de sodiu, dar cu rezultate de mai lungă durată. Este recomandat mai ales persoanelor care au nevoie de hidratare, cum ar fi cele cu pielea uscată sau care locuiesc în climate uscate. De asemenea este potrivit pentru hidratarea în timpul sezonului rece.
 • acid hialuronic oral: este o capsulă umplută cu ingredientul activ. Se crede că, prin administrarea unui supliment, nivelurile de acid hialuronic vor fi constante, iar efectele vor dura mai mult timp. Cu toate acestea, trebuie efectuate mai multe cercetări privind acidul hialuronic oral.

Concluzia este că există mai multe tipuri de acid hialuronic, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Alegerea tipului potrivit depinde de nevoile individuale, de tipul de piele și de rezultatele dorite. Este întotdeauna recomandat să consulți un dermatolog sau un profesionist în îngrijirea pielii pentru a face cea mai bună alegere.

 

Știința din spatele acidului hialuronic

Beneficiile acidului hialuronic asupra pielii au legătură cu greutatea moleculară și concentrația acidului hialuronic. Greutatea moleculară se referă la masa sa, sau cât de mare este molecula de acid hialuronic. Aceasta se măsoară în unități de masă atomică unificată (daltoni sau, pe scurt, kDa). Acidul hialuronic între 50 și 1.000 kDa este cel mai bun pentru piele, aproximativ 130 kDa fiind cel mai bun. Orice valoare mai mare nu va face o diferență semnificativă, iar o valoare mai mică ar putea provoca inflamații.

Diametrul acidului hialuronic este, de asemenea, important, deoarece determină capacitatea ingredientului de a pătrunde în piele. Acidul hialuronic sub 500 kDa:

 • modifică adâncimea ridurilor;
 • crește gradul de hidratare;
 • crește elasticitatea în jurul ochilor;
 • se absoarbe mai bine în piele;

Moleculele mai mari, cu o greutate moleculară mai mare de 500 kDa, trec mai greu prin bariera cutanată.

Beneficiile utilizării acidului hialuronic

Cele mai importante beneficii ale acidului hialuronic sunt:

 • efecte anti-îmbătrânire;
 • hidratare;
 • vindecarea rănilor;
 • efect antirid;
 • crește elasticitatea pielii;
 • poate trata eczema;
 • poate trata roșeața feței.

Ori de câte ori vorbim despre o piele bine hidratată, ne referim în principal la pielea care are un conținut mare de apă. Există un termen științific utilizat în acest sens, pierdere transepidermică de apă. El măsoară cantitatea de apă care se evaporă din piele. Atunci când un produs previne pierderea transepidermică de apă înseamnă că menține pielea hidratată, iar acidul hialuronic face exact acest lucru, prin încetinirea vitezei de evaporare a apei.

 

Efectele secundare ale utilizării acidului hialuronic

Acidul hialuronic este larg utilizat în produsele de îngrijire a pielii și în tratamentele cosmetice, dar, ca orice alt produs, poate avea și unele efecte secundare. Deși reacțiile alergice sunt rare, există cazuri în care utilizarea acidului hialuronic poate provoca înroșirea pielii, mâncărime și umflături. Aceste simptome pot fi semnele unei reacții alergice. Dacă observi aceste simptome după utilizarea unui produs cu acid hialuronic, este recomandat să întrerupi utilizarea acestuia și să consulți un medic.

Injecțiile cu acid hialuronic sunt în general sigure, însă pot exista și unele efecte secundare. Efectele secundare pot include umflarea, durerea, decolorarea sau vânătăile în zona unde a fost administrată injecția. În cazuri rare, injectarea necorespunzătoare poate duce la necroza țesutului sau chiar la orbire.

Interacțiunea cu alte medicamente sau afecțiuni este un alt aspect care merită luat în considerare. Acidul hialuronic poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele care afectează coagularea sângelui. De asemenea, persoanele cu probleme de piele precum eczemă sau psoriazis ar putea avea reacții adverse la utilizarea produselor pe bază de acid hialuronic.

Utilizarea excesivă a produselor cu acid hialuronic poate de asemenea să creeze probleme. Deși acidul hialuronic este benefic pentru piele, utilizarea excesivă poate duce la uscarea pielii, deoarece poate atrage umiditatea din piele în mediile foarte uscate. Acest lucru este deosebit de important în sezonul rece, când aerul este mai uscat.

Pentru a evita aceste posibile efecte secundare, este recomandat să începi cu o utilizare limitată și să urmărești orice reacție adversă. În plus, dacă urmezi un tratament medical sau dacă ai o afecțiune a pielii, este bine să consulți un medic înainte de a începe să folosești produse cu acid hialuronic.

Cum alegi produsele pe bază de acid hialuronic?

 

Înainte de a cumpăra un produs topic pe bază de acid hialuronic, urmează acești pași:

 • verifică prezența alergenilor și a vitaminei C: caută un produs cu acid hialuronic care să menționeze și vitamina C. Cele două ingrediente lucrează împreună pentru a spori eficiența.
 • uită-te la greutatea sa moleculară: acizii cu o greutate moleculară mai mică (50 de kilodaltoni față de 2.000, de exemplu) pot pătrunde mai ușor în piele și s-au dovedit a fi mai eficienți în combaterea ridurilor.
 • vezi dacă alcoolul este menționat: alcoolul poate contracara beneficiile de hidratare ale ingredientului.
 • evită parfumul: produsele cu adaos de parfum pot provoca iritații sau erupții la persoanele cu piele sensibilă, așa că este mai bine să le eviți. Parfumul poate duce, de asemenea, la dermatită de contact, care este o erupție cutanată ce poate apărea la câteva minute sau zile după contactul cu un factor declanșator.
 • nu te feri de apă: adesea, vei vedea că apa este primul ingredient pe produsul cu acid hialuronic. Poate părea un ingredient inutil, ca și cum ar dilua produsul, dar de fapt ajută la creșterea eficienței acidului hialuronic.

Alegerea produselor cu acid hialuronic poate fi o provocare, dat fiind diversitatea de opțiuni disponibile pe piață. În primul rând, este esențial să îți cunoști tipul de piele și nevoile specifice ale acesteia. Acidul hialuronic poate fi utilizat pentru o varietate de probleme ale pielii, de la hidratare și anti-îmbătrânire, până la tratamentul acneei și a cicatricilor. De exemplu, dacă ai pielea uscată, ar trebui să cauți un produs care conține o concentrație mai mare de acid hialuronic, pentru a-ți asigura hidratarea necesară.

Acest articol oferă informații detaliate despre ce este acidul hialuronic, care sunt beneficiile sale și cum să alegi cele mai bune produse. Am explorat originea, tipurile și știința din spatele acestui ingredient cheie din industria cosmetică, precum și efectele secundare posibile ale utilizării lui.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top