Arhitectura moderna si „durabila” arata un interes din ce in ce mai mare pentru acoperirea cladirilor cu plante, datorita numeroaselor beneficii ale acestor tipuri de acoperisuri. Aceste avantaje ar fi reducerea schimbarilor termice, imbunatatirea microclimatului local, retinerea apelor pluviale. Cum se face un acoperis verde?
Cand mergem pe strada aceste tipuri de acoperisuri pot fi dificil de observat, dar acoperisurile „verzi” au inceput sa se raspandeasca in centrele urbane din foarte multe tari europene. Acestea reprezinat o noua tendinta in arhitectura moderna si „durabila” si au drept scop cresterea valorii ecologice a cladirii.
De ceva timp, si in Romania a inceput sa se implementeze aceasta metoda. De exemplu, in anul 2017, Asociatia Cartier Aviatiei a inceput un asemenea demers, realizand acest proiect, cu ajutorul IKEA Romania prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, gestionat de Fundatia Comunitara Bucuresti. Este vorba despre proiectul “Acoperisul Verde” prin care acesti tineri doresc sa realizeze cat mai multe astfel de suprafete pe blocurile de locuinte din cartierul Aviatiei si Bucuresti.
Ce inseamna un acoperis verde? In primul rand, trebuie sa stiti ca sunt folosite diferite varietati de plante suculente, cataratoare si verzi, ce creaza o patura verde, si ofera inclusiv izolarea termica si acustica.
Care sunt atunci avantajele practice ale acestor solutii complet verzi?
Desi costurile pe viitor la factura de energie sunt reduse destul de mult, economisirea de energie nu se numara printre cele mai importante aspecte pentru care trebuie evaluate asemenea interventii. Principalul avantaj al unui acoperis verde este reducerea socurilor termice de pe acoperisurile cladirilor, in special cele plate (blocuri sau zone comerciale ori industriale) care vara pot atinge temperaturi de 80-90 grade Celsius in timpul zilei. Plantele protejeaza si mentin o temperatura constanta a suprafetei respective.
Astfel, aceste sisteme sunt o solutie excelenta in contextul reamenajarii urbane care ar trebui sa implice cartiere intregi din Bucuresti, dar sa se extinda si in alte orase ale tarii unde exista aceeasi problema a supraincalzirii. Aceste acoperisuri verzi trebuie construite pentru a imbunatati microclimatul si a scadea temperaturile medii inregistrate in lunile de vara, care sunt mai mari fata de zonele rurale. De asemenea, un acoperis verde poate sa absoarba pana la la 60-90% din apa de ploaie, daca substratul de sol este suficient de ridicat, reducand mult problemele de canalizare din oras.
Un astfel de acoperis „ecologic” poate fi construit atat pe cladiri noi, cat si ca inlocuitor pentru acoperisurile existente, pornind intotdeauna de la un proiect de ansamblu, cu verificarea preliminara a incarcarilor statice, a pantelor si a tuturor celorlalte elemente tehnice. Evident, pe masura ce panta acviferelor creste, designul devine mai complex si trebuie sa includa straturi pentru a mentine solul si pentru a evita eroziunea.
Putem avea un acoperis cu o intretinere redusa, care nu poate fi realizat cu plante predominant grase din genul Sedum. Insa, putem avea si o adevarata gradina pe acoperis, cu caracteristici similare cu cele ale unei gradini „normale”.
Acoperisul verde este o structura complexa, o acoperire identificabila prin prezenta unei vegetatii uneori foarte bogate, in functie de complexitatea proiectarii. Desi inceputurile sunt timide si populatia nu cunoaste inca toate beneficiile unui asemenea proiect, primii pasi au fost facuti. Prin promovarea unor proiecte precum “Acoperisul Verde” speram ca pe viitor sa avem cat mai multa vegetatie in marile zone urbanizate, lucru ce ne va oferi numai beneficii.


Pingback: Acoperisuri verzi care reimprospateaza case si orase: avantaje si lucruri de stiut – Acoperisul Verde